3 zmote o poletni negi kože, v katere lahko takoj prenehate verjeti

poletni negi kože

Ko govorimo o poletni negi kože, vsi poznamo in obvladamo osnovo: opekline so slabe, zaščitni faktor je dober. Včasih pa se znajdemo v sivi coni, ko nismo najbolj prepričani, če kožo negujemo pravilno ali ne. Prav tako nas velikokrat zmotijo določene zmote o poletni negi kože. Zato smo tokrat razkrili nekaj najbolj pogostih poletnih mitov.

Kreme za sončenje ne rabimo uporabljati, če smo v zaprtem prostoru, ko je oblačno, ko smo v senci …

Sončni žarki proizvajajo in oddajajo dovolj UVA žarkov, da lahko tudi v teh primerih povzročijo poškodbe celic. Gre za to, da lahko prodrejo tudi skozi steklo in oblake. Okoli 50 odstotkov sončnih žarkov lahko preide skozi okno v stavbi, 60 odstotkov skozi okna v avtomobilu ter okoli 70 odstotkov skozi oblake.

Stvar je v tem, da vam niti senčnik ne zagotavlja dovolj učinkovite zaščite. Ena raziskava je pokazala, da je 78 odstotkov ljudi, ki so 3,5 ure sedeli pod senčnikom, dobilo sončne opekline.

Da bi bili prepričani, da je vaša koža zaščitena, bi morali izdelke za sončenje uvesti v vsakodnevni ritual nege kože – ne glede na to, ali greste v službo, na sprehod ali na plažo.

Tem večji je zaščitni faktor, toliko večja je zaščita pred UV žarki

Na žalost ni tako preprosto. Medtem ko krema za sončenje z ZF 15 blokira okoli 93 odstotkov UVB žarkov, krema z ZF30 ne blokira dvakrat več žarkov, temveč okoli 97 odstotkov. Z ZF50 pa se doseže 98-odstotna zaščita.

Vsekakor pa ti zaščitni faktorji ne zagotavljajo enako učinkovite zaščite pred UVA žarki. Oznaka SPF se namreč v glavnem nanaša na zaščito pred UVB žarki. Da bi bili prepričani, da izdelek zagotavlja celotno zaščito, mora biti na embalaži v krogu oznaka UVA. Ta simbol pomeni, da minimalni zaščitni faktor pred UVA žarki znaša vsaj tretjino zaščite pred UVB žarki.

Najpomembneje pri vsem tem pa je, da kremo za sončenje pravilno nanesete in nanos redno obnavljate.

Kreme z retinolom ni dobro uporabljati poleti

Ko uporabljamo retinol, lahko koža postane bolj občutljiva na sončne žarke, to pa je najbolj odvisno od same koncentracije, ki jo uporabljate in od tega, kako je vaša koža navajena na to sestavino. Medtem ko se koža šele privaja na retinol, boste šli skozi fazo, v kateri nove celice še niso ustvarile zgornjega zaščitnega sloja.

Koža je lahko v teh primerih rdeča in suha, lahko pa tudi srbi ali peče. V tem obdobju je tudi najbolj občutljiva na sončne žarke, zato je takrat potrebno uporabljati zelo visok zaščitni faktor in se ne izpostavljati soncu. Če pa ste to ‘začetno’ fazo že prešli in vaša koža retinol dobro prenaša, ni razloga, zakaj tega izdelka ne bi mogli uporabljati tudi poleti. Najbolje pa ga je nanašati zvečer pred spanjem.

 

7 mitov o vitaminu C in negi kože, ki jim najverjetneje slepo verjamete

Foto: Ridofranz / Getty Images Plus via Getty Images