5 zares preprostih trajnostnih sprememb, s katerimi bo vaša lepotna rutina bolj okolju prijazna

trajnostnih sprememb

Zavedati se moramo, da lahko majhne spremembe naredijo ogromno razliko za naš svet. In začeti moramo pri sebi in pri svojih navadah, tudi v lepotni rutini. Pred vami je 5 zares preprostih trajnostnih sprememb, s katerimi bo vaša lepotna rutina bolj okolju prijazna.

Lepotna rutina bi morala biti pozitivna, morala bi biti kot neke vrste pomirjujoč pobeg iz našega vsakdanjika. Gre le za eno težavo, da so vsi ti negovalni izdelki ter ličila (v veliki večini) pakirani v plastične embalaže, vsebujejo razne kemikalije, ki jih splaknemo z vodo v odtok in zato povzročajo veliko težavo pri onesnaževanju našega planeta. Morda se premalo zavedamo, kako lahko naša osebna lepotna rutina dejansko vpliva na vse to. Dober primer je ta: če bi iz svoje rutine odstranili robčke za odstranjevanje ličil (če jih uporabljate), bi v času svojega življenja preprečili, da bi na tisoče teh robčkov prišlo v oceane.

Na srečo se vse več znamk zaveda teh težav, zato so že same začele s kreativnimi in trajnostnimi rešitvami. V osnovi pa gre le za to, da je izbira in odločitev povsem naša – moramo jo le sprejeti.

Pred vami je 5 zares preprostih trajnostnih sprememb, s katerimi bo vaša lepotna rutina bolj okolju prijazna …

1. Izberite trda mila in šampone

Če pomislite, da se letno odvrže neverjetnih 80 milijard plastičnih embalaž šamponov in balzamov za lase, se boste hitro zavedali, da nujno potrebujemo spremembo. V zadnjem času je na tržišču na srečo porast trdih mil in šamponov, s katerimi podjetja zmanjšujejo odpadke na kar treh frontah.

  • Najprej so zmanjšali uporabo embalaže – nekateri povsem, drugi z majhno količino FSC certificirane kartonske embalaže, ki jo je mogoče reciklirati.
  • Kot drugo so zmanjšali porabo vode, saj med uporabo mila ali šampona uporabite vodo, s katero se že tuširate.
  • Kot tretje, varčujejo na emisijah, saj ti izdelki tehtajo veliko manj kot plastične embalaže šamponov in balzamov za lase, prav tako pa zasedejo veliko manj prostora za transport. Gre torej za preprosto zamenjavo, ki lahko zelo vpliva na naše okolje.

dm Alverde Trdi šampon za lase z vonjem mandljev, 4,99 €

Garnier Botanic Therapy Obnovitveni trdi šampon za poškodovane lase, 4,99 €

MA Provence Organski trdi šampon za normalne lase, 7,19 €

2. Namesto čistilnih robčkov izberite bombažne blazinice

Res je, da so čistilni robčki nadvse priročni, vendar je cena, ki jo zaradi njih plačuje naše okolje, absolutno previsoka. V Veliki Britaniji letno porabijo kar 11 milijard čistilnih robčkov – večina jih gre v koše za smeti in pristanejo na odpadih, preostale pa vržejo v stranišča, od koder pridejo v oceane. In če se zavedate tudi dejstva, da čistilni robčki pravzaprav sploh niso znani po tem, da bi zares dobro očistili naš obraz (kar potrjujejo dermatologi), je skrajni čas, da jih zavržete in poiščete alternativo. Ena najučinkovitejših metod za čiščenje obraza je dobra stara krpica iz frotirja, ki bo zares dobro očistila vašo kožo. Na tržišču pa obstaja tudi veliko takšnih bombažnih blazinic, ki jih lahko kupite in nato po vsaki uporabi enostavno operete v pralnem stroju. Najbolje je na njih nanesti kar micelarno vodico, s katero boste zelo dobro očistili obraz.

Enako težavo z onesnaževanjem povzročajo ‘sheet’ maske oziroma maske iz blaga. (Vse, kar morate vedeti o ‘sheet’ maskah za obraz)

Real Techniques lepotne blazinice za odstranjevanje ličil za ponovno uporabo, 11,39 €

Pure Skin Food Pralne čistilne blazinice iz Bio-bombaža, 12,89 €

3. Odločite se za embalaže, ki jih lahko ponovno napolnite

Tako imenovani ‘refill-i’ oziroma polnila bodo za naše okolje naredili ogromno. Od tekočih mil za roke na pumpico, ki jih vsakič znova napolnite, do pudrov v kamnu ali rdečil za lica, ki jih enostavno zamenjate, ko jih porabite, zunanjo embalažo pa obdržite. Prav presenečeni boste, koliko znamk se je že odločilo za tovrstne embalaže, ki jih lahko ponovno napolnite.

Frosch Tekoče milo, 2,89 € (500 ml polnilo) in 2,99 € embalaža s pumpico in milom (300 ml)

Aussie Vlažilni šampon za lase Miracle Moist (420 ml), 12,99 € in 9,99 € polnilo (480 ml)

4. Izberite izdelke, ki so v pakiranju, ki se lahko reciklira

Veliko znamk svoje izdelke pakira v že reciklirane embalaže ali embalaže, ki se jih da ponovno reciklirati. Obstoječo plastiko, ki jo naberejo iz oceanov, rek in plaž, nato reciklirajo in iz nje naredijo novo embalažo. Nekatere znamke imajo celo svoja odlagališča, kamor lahko odnesete njihovo prazno embalažo, ki jo nato ponovno reciklirajo. Nekatere znamke pa so se raje odločile za uporabo materialov, kot sta steklo in aluminij, ki jih je lažje ponovno uporabiti.

5. V kopalnici si omislite koš za recikliranje

Vsekakor nima smisla, da preidemo na bolj okolju prijazne izdelke, če jih nato ne zavržemo v pravilen koš. Ena raziskava je razkrila, da čeprav dokaj dobro recikliramo kuhinjske odpadke, je to veliko slabše pri recikliranju kopalniških odpadkov. Da bi si delo olajšali, si v kopalnici nabavite dva koša – enega za recikliranje in enega za ostale odpadke.

 

 

Foto: Viorel Kurnosov / Getty Images Plus via Getty Images