7 mitov o vitaminu C in negi kože, ki jim najverjetneje slepo verjamete

vitaminu C

Vitamin C je čudovita sestavina za nego kože, ki kožo polepša, posvetli, jo naredi sijočo … In čeprav je tako popularen, krožijo o njem številni miti. Mi vam predstavljamo 7 mitov o vitaminu C in negi kože, ki jim najverjetneje slepo verjamete – in sedaj je čas, da na enem mestu te mite razbijemo.

Vitamin C je ena najbolj znanih sestavin za nego kože, obenem pa tudi ena najbolj napačno razumljenih sestavin. O tem vitaminu namreč kroži ogromno mitov, s pomočjo strokovnjakov pa smo sedaj razbili 7 najpogostejših.

Mit št. 1: Vsak vitamin C je enak

Na embalaži izdelkov je v glavnem preprosto navedeno, da izdelek vsebuje vitamin C. Vendar če malce podrobneje pogledate seznam sestavin, boste opazili sestavino pod imenom L-askorbinska kislina (čisti vitamin C). Večinoma pa so dodane tudi naslednje sestavine: skorbil glukozid, magnezijev askorbil fosfat, askorbil tetraizopalmitat ipd. Vse to so derivati vitamina C, ki pa vsebujejo aditive.

Pri nakupu morate biti pozorni na odstotek vitamina C, ki ga izdelek vsebuje, na vrsto tega vitamina, kot tudi na pH vrednost izdelka.

Mit št. 2: Vitamin C povzroča občutljivost na sončno svetlobo

Vitamin C v svoji čisti formuli predstavlja kislino, zato ljudje mislijo, da ga čez dan ne smejo uporabljati. Študije pa so pokazale, da gre za močan antioksidant, ki pravzaprav pomaga koži pri zaščiti pred soncem. To pomeni, da ga lahko brez težav uporabljate čez dan. Vsekakor pa je priporočljivo, da v svojo nego vsako jutro vključite tudi kremo z zaščitnim faktorjem.

Mit št. 3: Vitamin C ni primeren za občutljivo kožo

Naše telo samo po sebi ne proizvaja tega vitamina, zato je nujno, da ga v vanj vnesemo s hrano in izdelki. Primeren je za vse tipe kože, če pa je vaša koža občutljiva, raje uporabljajte formule, ki vsebujejo manjši odstotek vitamina C.

Mit št. 4: Višji odstotek je boljši

Formule z višjim odstotkom tega vitamina niso vedno tudi najboljša izbira. V manjši koncentraciji se ta vitamin namreč bolje absorbira in lažje prodre v kožo. Posledično so tudi rezultati boljši.

Mit št. 5: Na koži pušča madeže

Čeprav v nekaterih primerih uporaba izdelkov s tem vitaminom zares lahko obarva kožo oranžno, gre le za začasno pigmentacijo. Svetuje se tudi, da si takoj po nanosu izdelka, dobro umijete roke. Na obraz pa po nanosu izdelka z vitaminom C nanesite še olje za nego obraza. Na ta način boste preprečili oksidacijo in pojav madežev.

Mit št. 6: Na vitamin C se lahko razvije odpornost

Te trditve ni dokazala še nobena študija. To pomeni, da nanj ne moremo postati odporni.

Mit št. 7: Vitamin C se ne sme kombinirati z drugimi kislinami, retinolom in niacinamidom

Edina resnica tukaj je ta, da se niacinamid in čista askorbinska kislina ne smeta kombinirati na visokih temperaturah – za kar pa ne gre pri negi kože. Niti ena od teh sestavin ne bo ogrozila druge, niti ne bo slabo vplivala na zdravje in videz kože.

 

Vitamin C za nego kože najverjetneje uporabljate narobe

Foto: puhhha / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po lepotaizdravlje.rs