Akne niso težava le v puberteti, temveč tudi v zrelem obdobju

akne

Akne niso samo nadloga, s katero se soočamo v puberteti. Ta nadležen pojav (pogosto tudi boleč) vse pogosteje zaznavamo tudi pri ženskah v zrelem obdobju. Med ključne povzročitelje sodijo stres, nepravilna prehrana in hormonsko nihanje. Za preprečitev in zdravljenje za te težave obstajajo učinkoviti načini.

Izkušnje kažejo, da so akne najpogostejša težava s kožo, ki se, tako pravi statistika, v različnih obdobjih življenja pojavijo pri več kot 95 % oseb. S to težavo se sooča 50 % 20-letnikov, 30 % 30-letnikov in 25 % 40-letnikov. Ti podatki niso ravno vzpodbudni, a zgodba ima tudi svetlo plat: ker so težave zelo pogoste, so se preučevanja razlogov in iskanja rešitev lotili številni strokovnjaki. Zato je možnosti za njihovo odpravo vedno več.

Cistične akne

Gre za globoke, podkožne akne, ki imajo značilno belo gnojno konico. Najpogosteje se pojavijo na čeljusti in na bradi. Z njimi se spopadajo tisti, ki imajo mastno kožo. Pore zamaši kombinacija sebuma in nečistoč – zaradi odmrlih celic povrhnjice. Gre za zelo bolečo nadlogo. Ta tip aken lahko izzove tudi postinflamatorno hiperpigmentacijo oziroma temne madeže in brazgotine.

Terapija: Obraz si očistite in umijte dvakrat na dan s sredstvom, ki vsebuje kemične pilinge, npr. glikolno kislino. Na obraz nato pred spanjem nanesite preparat, ki vsebuje retionol. Dermatologi pa opozarjajo, da so pri tej obliki aken tradicionalne terapije s topičnimi sredstvi manj učinkovite. Če namreč z običajnimi sredstvi kože ne morete spraviti v red, je to jasen pokazatelj, da gre za bolj trdovratno težavo. Zato vam svetujemo, da se oglasite pri dermatologu, ki vam bo predpisal ustrezna zdravila.

Medicinska rešitev: Uporaba določenih kontracepcijskih tablet, ki vsebujejo estrogen in progesteron, je že ustaljena. Nivo androgenov, recimo testosterona, ki povroča akne, saj spodbuja izločanje sebuma, lahko uravnavamo s hormonsko terapijo.

Hitra rešitev: Ko začutite, da se je začela pora mašiti, odreagirajte hitro. Oglasite se pri dermatologu, naj vam vbrizga blagi steroid, s čimer boste težavo odpravili, še preden se razbohoti.

Mozolji in ogrci

Osnovni vzrok je nabiranje sebuma v pori ali foliklu dlake. Pri mozolju gre za maščobo ter bakterije in odmrle celice kože, kar zamaši poro. V primerjavi s cističnimi aknami gre pri mozoljih za površinski pojav. Ogrci pa imajo temno konico. Ko sebum, bakterije in odmrle celice pridejo v stik z zrakom, oksidirajo, torej potemnijo. Pri mozolju pa se čep nahaja pod kožo in ne pridejo v stik z zrakom. Oba tipa aken se najpogosteje pojavljata v t. i. območju T, saj je tam tudi največ lojnic.

Terapija: Salicilna kislina je osnovno čistilno sredstvo, saj lahko prodre v pore in jih očisti.

Obisk kozmetičarke: Če ste opazili, da se vaše pore začenjajo mašiti in jih je vedno več, se dogovorite za obisk strokovno usposobljene kozmetičarke.

Hitra rešitev: Ko opazite, da se vam pora začenja mašiti, uporabite poseben obliž za akne. Ti obliži namreč namreč hidrokoloid, ki se spremeni v gel, ki vsrka nečistoče in maščobo ter blaži vnetje in preprečuje bakterijam, da bi se naselile v zamašeni pori.

Akne na telesu

Četudi nimate problematične kože, se vam občasno lahko na določenih predelih telesa pojavijo akne. Pri večini se pojavijo tako na obrazu kot telesu, a obstajajo tudi taki, ki imajo težave samo na drugih delih telesa, najpogosteje na hrbtu. Vzrok zanje je podoben: gre za kombinacijo nečistoč, sebuma in odmrlih celic, ob tem pa še pot. Številne ženske namreč opažajo, da se akne pogosteje pojavijo tam, kjer se zadržuje znoj (recimo pod trakovi nedrčka).

Terapija: Po vadbi, ko se dobro spotite, uporabite sredstvo za čiščenje kože, ki vsebuje hidrogen (benzol-peroksid).

Hitra rešitev: Se po vadbi ne morete takoj stuširati? Preden se boste preoblekli, se obrišite z vlažnimi robčki.

 

 

Preberite tudi članek, kaj se z vašo kožo zgodi po 8 urah spanca.

Foto: Fizkes / Getty Images Plus via Getty Images