Ali je naravna kozmetika zdrava? Razbijamo vse mite!

naravna kozmetika

Strokovnjaki opozarjajo, da se bodo kozmetični izdelki označili kot naravni, že ko bodo vsebovali dve naravni sestavini. Zato ne smete slepo verjeti napisih na izdelkih, temveč morate dobro preveriti vse sestavine. V nadaljevanju vam razkrivamo, če je naravna kozmetika zares zdrava.

V vsaki kozmetiki, vseeno, ali je naravna ali ne, obstajajo dobre in slabe sestavine, dovoljene in nedovoljene. In skoraj vse, kar dajemo na svoj obraz, vsebuje vsaj nekaj, kar ni naravno. Kar pa ne pomeni, da je celotna sestava izdelka slaba. Res pa je, da obstajajo kemikalije, ki so slabe za naše zdravje, vendar je dobra novica ta, da se vse redkeje znajdejo na seznamu kozmetičnih izdelkov.

Ali je naravna kozmetika zdrava?

Ena od sestavin, ki so prepovedane, je na primer svinec, ki se velikokrat nahaja v lakih za nohte in rdečilih za ustnice. Vendar če gre za predpisano količino, ki jo navaja pravilnik o zdravstveni ustreznosti izdelka široke potrošnje, gre za tako majhno količino, ki vam ne bo škodila.

Ta kovina sama po sebi sicer ni strupena, strupen je npr. svinčeni prah. Ko pride v naš organizem, tam tudi ostane ter se začne kopičiti, kar lahko škoduje našemu zdravju. Da bi se nato organizem očistil teh škodljivih elementov, je potrebno zdravljenje.

Preverite sestavine

Pomembno je dejstvo, če na embalaži piše, ali je izdelek naraven ali ne, še pomembnejše pa so same sestavine ter koliko je vsaka sestavina nevarna za naše zdravje. Vsekakor vas ne rabi biti strah vseh kemikalij. Na koncu je potrebno izbrati izdelke, ki ustrezajo vaši koži – tako po sestavi kot po učinkovitosti.

 

5 naravnih lepotnih lekcij iz Hollywooda

Foto: Maryna Terletska / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po lepotaizdravlje.rs