Je lepotni spanec le mit ali znanstveno utemeljeno dejstvo?

Ali je lepotni spanec le mit in lepa fraza, ki jo radi uporabljamo v vsakdanjem besednjaku, ali je to znanstveno utemeljeno dejstvo?

Ali je lepotni spanec le mit in lepa fraza, ki jo radi uporabljamo v vsakdanjem besednjaku, ali je to znanstveno utemeljeno dejstvo, ki smo ga pozabili med dolgimi delovniki, hitenjem na pozno vadbo in ob YouTube nasvetih o neverjetni produktivnosti svetovno znanih direktorjev (najpogosteje pregledanih v postelji pred spanjem)?

Se zjutraj zbujate ob prvem zvoku alarma in skočite iz postelje spočiti, sveži in poskočni? Ali ste bolj tip zaspanca, kateremu je dremež najboljši prijatelj? Imate večerne rituale, od katerih ne odstopate, ali poskušate stisniti še eno večerno aktivnost, knjigo ali film namesto spanca? Ne glede na to, kako vaše telo deluje, kakšen je vaš značaj, je jutranjemu in večernemu tipu nekaj skupnega. Obstajajo jutra, ko iz postelje vstanete z blago rožnato barvo na obrazu in s sijajnim tenom. Obstajajo pa tudi tista jutra, ko vašemu obrazu ne pomaga niti najdražji serum iz vaše zakladnice domačih lepotnih pripomočkov.

Zakaj je temu tako, je znanost že zdavnaj odgovorila. Vsi pa pozabljamo na temeljne zakonitosti našega organizma. Nato pa se sprašujemo, zakaj smo nenehno utrujeni, zakaj je naš ten sivkast in od kdaj imamo novo gubico ob ustnici. Ni skrivnost, da je dober spanec pogoj za duševno in telesno zdravje, ampak kaj točno pomeni dober in kakovosten spanec in kako vpliva na našo kožo? Poglejmo, kaj smo mislili z besedno zvezo ‘lepotni spanec’.

Pet faz spanja

Verjamemo, da ste vsaj enkrat v življenju sami izkusili posledice slabega spanca in ste po ponočevanju ali pa zaradi (pre)hitrega bujenja vašega otroka občutili slabost, vrtoglavico, glavobol, ki po določenem času povzroči poslabšanje imunske odpornosti. Slab spanec lahko pospeši proces staranja, ki ga med drugim opazimo na koži. Dolgoročno to pomeni dezorientacijo, prekomerno telesno težo, povišan krvni tlak, sladkorno bolezen, depresijo, slab spomin, zmanjšano koncentracijo …

Skratka, pomanjkanje spanca negativno vpliva na vsako fiziološko funkcijo v telesu. Da bi bili zjutraj spočiti, je dobro, da se prebudimo na koncu spalnega ciklusa, najbolje je, da prespimo vseh pet faz spanja. V prvi fazi, v prvih desetih minutah se komaj pogreznemo v spanec in takrat se pogosto pojavi znan občutek padanja hipnični trzljaj, ko naše mišice hitro trzajo. V drugi fazi se zniža telesna temperatura in upočasni srčni utrip, naše telo pa se pripravi na fazo globokega spanja. Tretja in četrta faza sta znani kot n-REM fazi, ko so sanje najbolj intenzivne. Zadnja faza je faza globokega, aktivnega spanja. V tej REM fazi je aktivnost možganskih valov visoka, medtem ko so mišice izjemno sproščene.

Lepotni spanec: kaj se dogaja z našo kožo med spanjem?

Prava čarovnija lepotnega spanca se zgodi v tretji in četrti fazi globokega spanca. Takrat se rastni hormon (HGH) popravlja in obnavlja tkiva v telesu, vključno s celicami. Tvorba celic doseže tekom spanca svoj vrhunec okoli druge ure zjutraj, zato je spanec od 22.00 do druge ure zjutraj najpomembnejši tako za zdravje kot tudi za sijaj naše kože. Spanec je kot radirka, ki zbriše vse nečistoče in toksine, ki so se zbirali v kožnih celicah podnevi, zato imamo po dobrem spancu svež, rožnat in zdrav obraz. Stare, dehidrirane celice nadomestijo nove, zdrave celice. Po drugi strani pa strokovnjaki pravijo, da lahko slab spanec poveča tvorbo kortizola, hormona stresa, kar se odraža tudi na naši koži, saj pride do zmanjšane tvorbe beljakovin v dermisu – kolagenu.

Jasno je, da procesa staranja ne moremo zaustaviti s čarobno paličico, a z znanstvenimi podatki, ki izhajajo iz procesa spanja, je dokazano, da s kakovostnim režimom spanca lahko doprinesemo k lepemu in negovanemu videzu. Ko dobro spimo, se bo kolagen pravilno izločal (glede na naša leta) in koža bo videti sijoča.

Kakovost namesto količina

Ob poznavanju vseh prednosti spanja je včasih nemogoče spati dovolj in se prebuditi svež in sijoč. Različna življenjska obdobja prinašajo s seboj določene prilagoditve, z majhnim otrokom ali ob težkem izpitu zgodaj zjutraj je povsem verjetno, da ne bomo spali toliko, kolikor potrebujemo. V teh primerih je dobro, da spimo v danih ‘okvirjih’, namesto da se držimo priporočenih osem ur spanja. To pomeni, da ocenimo, koliko bomo spali brez prekinitve ter se skušamo držati te rutine. Če večinoma spimo šest ur brez prekinitve in zbujanja, nas bo vodilo število šest in bomo poskušali vsako noč zaspati ob polnoči, če se moramo prebuditi ob šestih zjutraj. (10-3-2-1-0 formula vam bo pomagala do boljšega spanca in je zares preprosta)

Bolj nam bo koristilo, da spimo trdno in v celoti, kot pa da dve uri preživimo v postelji ob premetavanju in ob mislih, da moramo čim prej zaspati. Pomagamo si lahko z majhnimi lepotnimi zvijačami za lepo in sijočo kožo, dober spanec pa lahko samo včasih tudi odigramo

Lepotni triki za lepšo kožo

Kako ‘odigrati’, da smo odspali optimalnih sedem do osem ur, ki pomenijo lepotni spanec? Preprosto: osredotočite se na nego kože, čez dan uporabljajte izdelke za zaščito, čez noč pa izdelke z aktivnimi sestavinami. Glede na to, da naša koža sama začne z naravnim procesom čiščenja, je najbolje, da že ko pridete iz službe domov, takoj očistite ličila, očistite kožo in ji pustite, da diha.

Piling

Nekajkrat na teden je priporočen kemični ali mehanski piling, ki bo odstranil odmrle kožne celice in spodbudil ustvarjanje novih. Kemični piling pomeni specializirane izdelke, najpogosteje z AHA- in BHA-kislinami in z naravnimi encimi, medtem ko mehanski pomeni izdelke z drobnimi zrnci. (Sami si naredite zelo učinkovit piling za kožo)

Hidracija

Že ptički na strehi čivkajo, da dnevno brez vadbe izgubimo pol litra vode. Zato je zelo pomembno, da jo nadoknadimo s pitjem navadne vode ali naravnih čajev ter z uživanjem sadja, kot je npr. grozdje.

Vlaga

Za zdravje kože je ključna vlažnost, zato jo poleg vnosa tekočine zadržite z uporabo primernih izdelkov. ‘Zaklenite’ vlago z izdelki, ki vsebujejo vitamin C. V svoj dnevni jedilnik pa vključite zelenjavo, kot sta brokoli in špinača. (Kako pravilno uporabljati izdelke z vitaminom C)

Dodatni nasvet:

Obrazna joga zjutraj za podočnjake ali pa nekaj kapljic sivke na vzglavniku pred spanjem bo koristilo vašemu lepotnemu spancu. Če se zbudite utrujeni, privzdignite lase in pokažite obraz ter nežno poudarite obrvi, ki bodo preusmerile pozornost z vaših utrujenih oči.

Foto: g-stockstudio / Getty Images Plus via Getty Images