Lepotni fenomen: dihanje za lepšo kožo

dihanje

Izboljšanje videza kože samo s pravilnim dihanjem? Strokovnjaki pravijo, da je tehnika dihanja oziroma dihanje za lepšo kožo naslednja velika stvar na področju lepote.

Vdihnemo preko 23.000-krat dnevno, pri tem niti ne razmišljamo, a vseeno je dihanje – eden naših najbolj osnovnih refleksov, kar naenkrat postalo najnovejši lepotni fenomen, ki lahko izboljša videz vaše kože. Ampak kako?

Pranajama

Vaje dihanja ali pranajama (pomeni zavestno dihanje) so del tradicije joge že več stoletij, v zadnjih letih pa so jih začeli uporabljati tudi na področjih zdravja in lepote ter s tem pridobili povsem nov spekter ljudi. V Ameriki jih izvaja že veliko kozmetičark in videti je, da bo revolucija ‘lepotnega dihanja’ kmalu prišla tudi k nam.

V zakulisju dihanja

Se sprašujete, kaj sploh so vaje dihanja in zakaj se sploh truditi z njimi? Strokovnjaki pravijo, da večina od nas ne zna pravilno dihati. Prav tako tudi zaradi stresa pozabimo globoko dihati. Pomembno je namreč, da ko dihamo v enakem ritmu, s tem pošljemo organom, celicam in možganom več kisika. Počutimo se bolj prizemljene in naša glava je zbistrena.

Medtem ko nam pred masažo ali nego obraza kozmetičarka reče, naj nekajkrat globoko vdihnemo, pa gre ta holističen pristop še globlje. Vsak tretma se namreč prične z ritualom dihanja, da se lahko stranka sprosti in umiri.

Kaj to pomeni psihološko?

Analize psihodermatologije so pokazale, da dobro počutje vpliva na našo kožo. V teoriji to pomeni, da vaje dihanja ‘odstranijo’ čustvene blokade, ki bi se lahko pokazale na koži kot fizični simptomi. Če smo pod stresom, se bo to videlo na koži. Na primer, če nam primanjkuje spanca, bo koža dehidrirana, pojavili se bodo mozolji ali izpuščaji – seveda odvisno od osebe.

Znanstveni razlogi

Ali obstaja kakšen znanstveni dokaz, da dihanje dobro vpliva na lepoto? Dejstvo je, da naša pljuča ne le zagotavljajo kisika, temveč pomagajo tudi pri izločanju strupov iz vsake celice. Z globokim dihanjem telesu zagotavljamo več kisika in hranljivih snovi, kar ima zagotovo pozitiven učinek. Pravilno dihanje lahko torej zelo vpliva na našo kožo in jo izboljša – enako kot katerikoli izdelek.

Če ste še vedno skeptični, obstajajo tudi dokazi. Leta 2019 je bila trem znanstvenikom podeljena Nobelova nagrada v psihologiji in medicini. Znanstveniki so raziskovali, kako se celice lahko prilagodijo količini kisika. S tem pridemo do zaključka, kako lahko manipuliranje z dihanjem v kratkih obdobjih stimulira aktivnost celic – kar je zaželjena funkcija večine krem za obraz.

Tako, sedaj pa globoko vdihnimo …

 

A-Ž vodnik po vitaminih, ki so ključni za izboljšanje vaše kože

Foto: Prostock-Studio iStock / Getty Images Plus via Getty Images