Mit ali resnica: so kreme za sončenje rakotvorne?

kreme za sončenje

Čeprav pravi topli dnevi šele prihajajo, je sedaj čas, ko se spet poraja vprašanje, ki si ga zastavljamo vsako poletje. Ali so kreme za sončenje koristne ali celo škodljive?

Dovolj je 15 minut

Res je, da je sončenje nekaj naravnega, saj je pomembno za proizvajanje vitamina D, vendar ne na način, da bi se direktno izpostavljali soncu. Dovolj je že, če smo na soncu 15 minut dnevno – v razmakih. No, obstajajo pa tudi ljudje, ki zagovarjajo teorijo, da so kreme za sončenje nezdrave ali celo rakotvorne. Glavni zagovorniki takšnih teorij in mitov so razne organizacije, ki zagovarjajo vpliv na okolje in zdrav način življenja.

Povsem naravno

Le dve od teh organizacij, ki poudarjata škodljivost krem za sončenje, sta Environmental Working Group (EWG) in True Natural. Priporočata namreč naravne kreme, ki ne vsebujejo toksičnih snovi – težava teh povsem naravnih krem pa je ta, da ne zagotavljajo zadostne zaščite pred UVA in UVB sončnimi žarki.

Visoki standardi za sestavine

Po drugi strani pa se organizacije in inštituti po vsem svetu, vključno z znanstveniki Evropske komisije, strinjajo, da kreme za sončenje dajejo zaščito pred škodljivimi UV žarki in nastankom melanoma. Predpisi EU za proizvajalce krem za sončenje so zelo strogi, še strožji od ameriške FDA, saj ima EU višje standarde za sestavine, ki zagotavljajo zaščito od nižjega dela spektra UV žarkov, ki se imenuje UV-A in prodira še globlje v kožo ter je posledično še bolj škodljiv. Kožni rak oziroma melanom je daleč najpogostejša oblika raka, povzročajo pa ga ravno UV žarki (v 86 odstotkih), medtem ko je 10 odstotkov gensko pogojenih.

Ali kreme z zaščitnim faktorjem povzročajo kožnega raka?

Organizacije, ki smo jih omenili zgoraj, velikokrat poudarjajo potencialno povezavo med nastankom kožnega raka in sestavinami v kremah za sončenje. To so oksibenzon, paraben, retinil palmitat, titanijev oksid, cinkov oksid, oktinoksat in 4-metil-benziliden kamfora.

Potrebno pa je poudariti, da niti ena študija do sedaj ni potrdila te povezave. Niti ena od teh sestavin, ki delujejo na način, da absorbirajo ali odsevajo UV žarke, ni klasificirana kot rakotvorna. Majhno število študij, izvedenih v laboratoriju, je odkrilo, da oksibenzon povzroča majhne spremembe v celicah. Ni pa dokaza, da se enako zgodi tudi v telesu, v katerem se odvijajo številni procesi, ki delujejo zaščitno. Vseeno pa so študije potrdile, da lahko ta sestavina povzroči alergije in da gre za glavni alergen v kremah za sončenje. Podobno je tudi z ostalimi sestavinami. Nekaj študij je pokazalo, da paraben in oksibenzon delujeta kot imitaciji hormona estrogena, za katerega je znano, da lahko pospeši rast celic raka dojke, vendar tudi to ni potrjeno kot izvor raka.

Varne in priporočljive

Če povzamemo, kreme za sončenje so varne in priporočljive. Seveda se soncu ne smemo izpostavljati v urah, ko je le-to najmočnejše. Priporoča se zadrževanje v senci ter da se pokrijemo z lahkimi, bombažnimi oblačili. Priporoča se uporaba vsaj zaščitnega faktorja 30, saj bo blokiral okoli 97 odstotkov UVB žarkov, zaščitni faktor 50 pa jih bo blokiral okoli 98 odstotkov. Pomembno je tudi redno nanašanje kreme za sončenje in v pravilni količini – da je ne nanesete premalo.

 

Preberite tudi članek Negovalne maske za obraz, ki jih naredite doma.


Foto: Ridofranz / iStock / Getty Images Plus via Getty Images, povzeto po ljepotaizdravlje.hr