Nevarne sestavine v kozmetičnih izdelkih: Ali veste, kaj nanašate na kožo?

nevarne sestavine

V izdelkih za nego in sredstvih za higieno se skrivajo mnoge nevarne sestavine, ki ogrožajo naše zdravje. Raziskali smo, katere sestavine spadajo med njih.

Ali povsem zaupate kozmetiki, ki jo vsakodnevno uporabljate? Ali ste prepričani, da so vsi ti izdelki zdravi in popolnoma varni za vas? Ali zaupate reklamam? Če ste na vsa tri vprašanja odgovorili pozitivno, razmislite še enkrat. Resnica je, namreč, povsem drugačna – kozmetična industrija je postala dobičkonosen posel, v katerem je konkurenca ogromna, globalno pa beleži nenehno rast. Ravno zato številna podjetja skušajo rasti z raznimi novostmi in označiti svoje izdelke kot naravne, pa vendar ni vedno tako, kot piše na embalaži.

Zakaj vsi kozmetični izdelki niso dobri za nas?

V kozmetičnih izdelkih, ki jih vsakodnevno uporabljamo, se nahajajo še kako nevarne sestavine. Te lahko izzovejo negativne lokalne učinke na koži in sluznici, kot so draženje, suhost, kontaktni dermatitis, ekcem … A to ni vse. Ker se več kot polovica izdelkov, ki jih nanašamo na kožo, vpije, s tem pride v krvni obtok in materino mleko, kar lahko dokazano privede do poškodbe jeter, ledvic, možganov, dihalnih organov ter do hormonskega neravnovesja in drugih težav.

Proizvajalci trdijo, da je količina škodljivih sestavin v kozmetiki minimalna in neškodljiva. Je temu res tako?

To le delno drži, saj se lahko ista škodljiva in nevarna sestavina znajde v desetih izdelkih, ki jih uporabimo čez dan. Znanstvenike skrbi tudi »učinek koktajla«. Torej vsakodnevno mešanje mnogih različnih strupov na telesu in znotraj njega. Ena raziskava je pokazala, da skupno in združeno delovanje različnih sestavin skozi določeno obdobje znatno ogroža zdravje organov in tkiva ter uničuje celice. Pri FDA imajo okoli 30.000 dokumentov o kliničnih raziskavah, vezanih na poškodbo kože zaradi uporabe izdelkov za njeno nego. Pomisliti moramo tudi na to, da večina kemijskih sestavin v kozmetiki ni biorazgradljiva, kar pomeni, da onesnažujejo tudi naravo.

Kako prepoznamo zanesljivo kozmetiko?

Obstaja eno zlato pravilo iz knjige Kevina Trudeaua: ‘Naravna zdravila, za katera »oni« ne želijo, da bi jih poznali’, ki pravi: »Če nekega izdelka ne morete pojesti, potem si ga ne nanašajte na kožo«. Ker pa živimo v sodobnem času, kjer ni nikoli dovolj časa in mest za nabiranje zdravilnih rastlin in izdelovanje balzamov doma, bi preoblikovali to v: ‘Vse, kar ne morete na hitro prebrati, ima številne črke in številke, za katere ne veste čemu služijo, ne nanašajte nase’.

Kako nevtralizirati škodljive posledice kozmetike na zdravje?

Najboljši in najbolj zanesljiv način je ta, da uporabljamo bolj zdravo alternativno kozmetiko, organske kozmetične izdelke, ki vsebujejo več kot 70 % naravnih sestavin, kjer so edini konzervans v njih lahko le eterična olja in propolis. Škodljivih posledic dolgoročne uporabe kozmetičnih sestavin ne moremo hitro odstraniti, a lahko naredimo to, kar je najbolj pomembno: pomagamo lastnemu organizmu, da se osvobodi toksinov.

Koliko je »naravna« kozmetika zares naravna?

Pogosto mislimo, da so izdelki z oznako »naravna kozmetika« popolnoma varni za uporabo in neškodljivi. Ampak temu ni tako. Pri nas še vedno ne obstaja zakonodaja o tem, kolikšen odstotek naravnih sestavin mora vsebovati neki izdelek, da lahko nosi oznako »naraven«. Zelo pogosto izdelki, ki se reklamirajo za naravne, vsebujejo nevarne kemijske sestavine, ki prihajajo iz istega laboratorija kot klasična komercialna kozmetika. Zato je pomembno, da berete sestavine na etiketah.

Kaj lahko uporabljamo namesto škodljive kozmetike?

Najbolje se je obrniti k naravni kozmetiki. To so izdelki certificiranih proizvajalcev organske kozmetike. Prav tako lahko tudi sami izdelate kozmetiko z uporabo hladno stiskanih olj za osnovo, kot so kokosovo, oljčno in druga, eterična olja, olja terapijske kvalitete, karitejevo maslo, kakavovo maslo, propolis, rastlinski glicerin, soda bikarbona, bela in zelena glina, aktivno oglje, tinkture …

nevarne sestavine kozmetika

Vse, kar ne morete na hitro prebrati, ima številne črke in številke, za katere ne veste čemu služijo, ne nanašajte nase.

NEVARNE SESTAVINE, KI VKLOPIJO RDEČI ALARM

Sestavine, ki se v kozmetičnih izdelkih najpogosteje nahajajo, in ki, dolgoročno gledano, lahko škodijo našemu zdravju, so:

  • Sulfati SLS, SLES (Sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate) – sušijo kožo in jo dražijo, poleg alergije lahko nastane ekcem. Najpogosteje se nahajajo v šamponih, kopelih, zobnih pastah, kremah za obraz in losijonih.

  • Propylene glycol, PEG, PG – propilen glikol je eden od priljubljenih sestavin v kozmetični industriji, saj nase veže velike količine vode in ima izrazito moč prodiranja v kožo in ni drag. Nahaja se v deodorantih, izdelkih za lase, kremah za samoporjavitev, losijonih za dojenčke. Ličila ga pogosto vsebujejo. Menijo, da ima nevrotoksično delovanje.

  • Naftni derivati: petrolat in njegovi derivati (vazelin, petrolej, parafin) in mineralna olja – vsebujejo jih dekorativna kozmetika, kozmetika za dojenčke, kreme, voski za depilacijo … te delajo kreme bolj mazljive, omehčajo kožo. Tukaj so mnenja znanstvenikov deljena: medtem ko nekateri menijo, da so nevarni, drugi trdijo, da se lahko uporabljajo. Znano je, da jih koža ne vpija, ostajajo na površini in delajo zaščito, ki preprečuje, da bi koža dihala. Lahko povzročijo alergijske reakcije.

  • Barva z oznako CI 4 2090 (prepovedana je v večini držav EU) – vsebujejo jo zobna pasta, geli za britje … V eksperimentih na živalih je bilo dokazano, da povzroča raka!

  • Octyl methoxycinnamate – vsebujejo ga izdelki za samoporjavitev kože, kreme in losjoni, izdelki, ki se uporabljajo v solarijih in tudi ličila. Sumi se, da lahko povzroči pojav raka na koži, prodre pa lahko tudi v materino mleko.

  • Oxybenzone – aktivna kemična sestavina, prav tako v izdelkih za sončenje. Nalaga se v maščobnem tkivu in je povezana z alergijami, hormonskim neravnovesjem, celičnimi poškodbami, prezgodnjem porodu in motnjah v razvoju ploda.

Nasvet:

Bodite pozorni! Proizvajalci kozmetike škodljive sestavine pogosto »zakrijejo« v sklopu kakšne multikomponentne sestavine, brez uporabe polnega naziva, tudi s kraticami ali sestavljenimi besedami in z drobno pisavo.

Nega las in lasišča je enako pomembna kot nega kože

Foto: Artfully79 / Getty Images Plus via Getty Images