Olja za obraz: naravna ali mineralna?

olja za obraz

Lepotna poznavalka in blogerka, Tina Naraglav, se je podala na raziskovanje negovalnih olj. Preberite, kaj koristnega je odkrila in katera olja za obraz bodo najboljša za vašo kožo …

Ker je tu zimski čas, se vsako leto dotaknem tudi tematike o negovalnih oljih, mimo katerih ne morem. V povprečju po tej teksturi bolj posegamo v hladnejših dneh, čeprav so olja zelo primerna za vsakodnevno nego tako poleti kot pozimi. Na svojem blogu sem že objavila prispevek o razliki med naravnimi in mineralnimi olji. Ker se okrog tega poraja veliko vprašanj in dvomov, sem se odločila, da informacije delim tudi z vami. Torej, med sestavinami raznih kozmetičnih preparatov pogosto zasledimo mineralna olja in naravna olja za obraz in telo. Oboja imajo svoje prednosti in slabosti, kaj je bolj primerno za potrebe vaše kože, pa boste s pomočjo predstavitve enih in drugih presodili sami.

MINERALNA OLJA
Kako nastanejo?

Mrtve živali in rastline obležijo na dnu morja, kjer jih prekrijeta mivka in blato. Po organski teoriji je nafta nastala iz odmrlih morskih mikroorganizmov in rastlin, ki jih je prekrila plast peska, mulja in blata. Zaradi visokih pritiskov, pomanjkanja zraka in visokih temperatur so iz teh odmrlih organizmov nastale organske spojine. Anaerobne bakterije so te organske spojine spreminjale v maščobne kisline, nadaljnji procesi pa so maščobne kisline pretvorili v nafto. Nafta in zemeljski plin sta tako nastala globoko v zemlji in nato po razpokah in prepustnih zemeljskih plasteh prodirala proti površju zemeljske skorje. Zaustavila sta se pod nepropustnimi plastmi raznih kamenin (laporja, skrilavcev ipd.). V zgornjem delu naftno plinskega ležišča se torej nahaja zemeljski plin, v srednjem nafta, v spodnjem pa slana voda.

Kakšne oblike so?

Mineralna olja za obraz in telo so produkt neobnovljivega materiala, vezanega na sončno energijo pred milijoni let. Nimajo stika z življenjem, živimi bitji, zato tudi nikoli ne morejo postati žarka. Pa vednar so produkt narave! So brez vonja, barve in okusa, različnih konsistenc – tekoča, viskozna, trda (tekoči parafin, vazelin, mikrokristalni vosek). Mineralna olja niso podobna strukturi maščobe v koži, zato jih koža ne more prevzeti, na kožo se namestijo kot plastična vrečka. Stroškovno so zelo dostopna in vedno na razpolago. Med sestavinami jih največkrat najdemo pod imeni: Liquid Paraffin, Liquid Petrolatum, Mineral Oil, Paraffin Oil, Paraffinum Liquidum

Učinki …

Mineralno olje na koži zgradi tanek hidrofobni zaščitni sloj, na tak način se zmanjša izguba vlage skozi kožo. Ne povečuje vsebnosti maščobe v koži, ker ostane na površini. Ni priporočljivo za nego obraza, saj lahko povzroči izbruh mozoljev. Ne vsebuje dodatnih snovi za nego kože (ni učinka negovanja kože). So nevtralna in ne vsebujejo učinkovin, ki bi povzročale alergije. Primerna so za ljudi, ki imajo alergije. Odlična so za zaščito zelo suhe in občutljive kože (kot nekaj, kar damo čez negovalne proizvode, da zaščitimo izgubo vlage in pred zunanjimi vplivi). Jaz posegam po njih za zaščito ustnic, rok – razpok, suhe kože na telesu ipd.

Mineralna olja so olja, ki jih dobivajo kot stranski proizvod pri destilaciji nafte in jih pogosto uporabljajo v vzdrževanju motornih vozil kot motorna olja, sicer pa tudi v industriji in strojništvu.

olja za obraz in telo
NARAVNA OLJA
Kako nastanejo?

Topli sončni žarki sodelujejo pri rasti rastlin. Naravna oziroma rastlinska olja za obraz in telo so produkt svetlobe, toplote, in življenja rastline. Kemično gledano so zmes treh maščobnih kislin in glicerina. Zato se imenujejo tudi trigliceridi, ki so identični in zelo podobni maščobnim celicam telesa. Maščobne kisline, ki jih najdemo v rastlinskih oljih, flavonoidi in vitamini delujejo tako, da stabilizirajo in regenerirajo ter pomagajo, da se koža sama po sebi obnovi. Tako se podpirajo naravni mehanizmi delovanja kože. Naravna olja se sintetizirajo globlje in bolj učinkovito kot sintetična. Najboljša so organska, brez kemikalij, pridobljena iz semen, listov, cvetov, sadežev in korenin. Možnih je več načinov pridelave olj: hladno stiskano, parna destilacija, vakuumska ali suha destilacija. Imajo podobno sestavo kot kožni lipidi, zato koži pomagajo graditi lastno bariero. Osnovna olja: sončnično olje, sezamovo olje, mandljevo olje, idr. Aktivna olja: šipkovo olje, granatno olje, arganovo olje, olje večerne trobentice idr. Maščobna olja: karitejevo maslo, kakavovo maslo, avokadovo olje idr. Obstojnost je odvisna od maščobnih kislin (več kot je nenasičenih maščobnih kislin, manj je olje stabilno in manj obstojno). Občasno so težko pridobljiva, tudi stroškovno so dosti dražja od mineralnih.

Učinki …

Na koži zgradijo hidrofobni zaščitni sloj (pol okluzivni efekt). Lahko se integrirajo v strukturo maščobe v koži, na tak način se poveča vsebnost maščobe v koži (neposredno uravna suho kožo). Lahko povzročajo alergije in iritirajo kožo pri ljudeh, ki so občutljivi na alergene, ki jih vsebujejo. Rastlinska olja so skladiščena na sončni toploti. V sebi shranjujejo svetlobo poletnih žarkov, da preživijo zimo in ponovno zaživijo spomladi. Različne karakteristike olj za vsakega posameznika v določenih letih: sproščanje, masaža, nega, revitalizacija, pomlajevanje, osvežitev.

Uporaba …

Nanašanje tanke plasti olja, najbolje na vlažno kožo po prhanju. Izjema so masažna olja, tu je nanašanje na suho kožo, da se ne vpije prehitro. Nekaj kapljic olja obogati losjon za telo ali kremo za roke. Za pripravo prijetne kopeli dodamo žlico olja v vodo. Dodamo lahko tudi skodelico mleka. Pri uporabi za obraz se uporabijo kot zadnji korak, saj velja pravilo, da vedno nanašamo izdelke od lažje k težji teksturi.

 

Foto: Gulliver/Getty Images