Peptidi za bolj čvrsto kožo: kako sodelujejo pri ustvarjanju kolagena

peptidi

Peptidi so eno najmočnejših orodij, ki pomaga pri glajenju gubic in poskrbi za čvrsto kožo. Pred vami so vsa dejstva, ki jih morate vedeti o peptidih, preden jih vključite v svojo lepotno rutino.

Kaj so peptidi?

Peptidi so kratke verige aminokislin, medtem ko so aminokisline najmanjša enota proteinov. Proteini pa so v bistvu osnovni gradniki naše kože in v obliki elastina, keratina in kolagena koži zagotavljajo strukturo ter odpornost. In ker so peptidi aminokisline in ne proteini, lahko prodrejo v kožo. Brez peptidov se koža prične spreminjati, kar vodi v izgubo čvrstosti, pojav gub, spremembe v teksturi, koža pa prične izgubljati tudi prožnost.

Pomembno je vedeti, da peptidi vedno potrebujejo še ostale podporne sestavine, da lahko koži nudijo največ koristi. Vsak izdelek s peptidi tako mora vsebovati tudi antioksidante ter sestavine, ki pomirjajo in obnavljajo kožo.

Vrste peptidov
Tripeptidi – proti staranju

Uporabljajo se za stimulacijo sinteze kolagena. Pomembna prednost tripeptidov (trije povezani peptidi) je, da so dovolj majhni, da lahko prodrejo v kožo. Številne in vitro študije so dokazale, da lahko izboljšajo aktivnost TGF-β (tkivni rastni faktor beta), ki stimulira sintezo kolagena. Poleg tega ščitijo kolagen pred razgradnjo z matriks metaloproteinazami. Gubice so vidno zglajene. Med sestavinami ga najdemo pod imenom Palmitoyl Tripeptide-1, Palmitoyl Tripeptide-5.

Heksapeptidi – kozmetična alternativa botoksu

Vplivajo na sinapse na predelih mimičnih gubic. Tudi heksapeptidi so dovolj majhni, da lahko prodrejo v kožo. Sestavljeni so iz šestih povezanih peptidov in so ‘kozmetična alternativa’ botulinum toksinu (botoksu). V nasprotju s tripeptidi, ki spodbujajo sintezo kolagena, so heksapeptidi mišični relaksanti. V določeni meri zavirajo kontrakcije mišic, ko se smejimo ali gubamo čelo. Povzročijo, da se mišice sprostijo, zaradi česar se gubice zgladijo. Med sestavinami jih najdemo pod imenom Palmitoyl Hexapeptide-19, Palmitoyl Hexapeptide-12.

EGF – epidermalni rasni faktor (kompleks peptidov)

Gre za signalno snov, ki spodbuja obnavljanje celic. S staranjem kože začne nastajanje EGF v koži upadati. Koža se tanjša, postaja manj elastična in se začne gubati. Ob nanosu EGF na kožo receptorji stimulirajo naravno rast celic v koži, kar ublaži linije in gubice, obenem pa pridobimo na kompaktnosti kože. Med sestavinami ga najdemo pod imenom Oligopeptid, Oligopeptide-24.

Matriksni peptidi (oligopeptidi in tetrapeptidi) – vlaga in čvrstost

Matriksni peptidi so visoko učinkovita sintetična kombinacija peptidov, sestavljena iz palmitoil oligopeptidov in palmitoil tetrapeptida-7. Matriksni peptidi spodbudijo sintezo kolagena in krepijo ekstracelularni matriks. Poleg tega povečajo koncentracijo hialuronske kisline v ekstracelularnem matriksu. Mreža v vezivnem tkivu je okrepljena, kar opazno izboljša elastičnost kože, gubice pa so videti manj globoke. Med sestavinami jih najdemo pod imenom Palmitoyl Tetrapeptide-7, Palmitoyl Pentapeptide-4.

Tetrapeptid 40 – proti rdečici in občutljivi koži

Telangyn™ je inovativen tetrapeptid, razvit posebej za kuperozno kožo (rdečica) in kožo s teleangiektazijami. Ti peptidi inhibirajo vnetne procese in funkcionalne motnje v koži, delujejo proti kolagenazam in kožščitijo pred hiperpigmetacijami. Za rdečico poiščite v kremi tudi sestavino pod imenom Acetyl Tetrapeptide-40, Palmitoyl Tetrapeptide-7.

Glutationbiomimetični peptid

Ta peptid posnema delovanje glutationa v telesu. Deluje proti oksidativnemu stresu in poškodbam celic, ki jih povzroča glikacija (vezava sladkorjev v vezivnem tkivu) ter stimulira aktivnost antioksidativnih encimov. Na ta način učinkovito zavira proces staranja kože.

Kako jih vključiti v lepotno rutino?

Sedaj vam je verjetno že jasno, kako močan vpliv imajo peptidi na vašo kožo – sploh, če si želite čvrste kože. Seveda pa se je treba zavedati, da bodo prvi rezultati vidni šele po nekaj časa redne uporabe. Peptide boste našli v vlažilnih kremah in serumih. Veliko formul izdelkov vsebuje tudi več oblik peptidov, na ta način pa se še poveča proizvajanje kolagena ter s tem njegove koristi za kožo. Na tržišču boste tako našli številne izdelke v različnih cenovnih razponih.

 

Preberite tudi članek Najboljše sestavine v boju proti staranju kože.

 

Foto: Yakobchuk Olena / Getty Images Plus via Getty Images