Poglejte, kateri kislinski piling je najboljša izbira za vašo kožo

kislinski piling

Na tržišču je ogromno različnih kislin, za katere morda niti niste še slišali, zato smo podrobneje pogledali, kateri kislinski piling je najboljša izbira za določen tip kože.

V 90. letih prejšnjega stoletja so začeli uporabljati glikolno kislino v kozmetične namene. Šlo je za revolucionarno stvar. Poznana tudi pod imenom alfahidroksilna kislina (AHA) je bila prva aktivna snov, ki je bila na voljo v prosti prodaji, hkrati pa učinkovito sredstvo za kislinski piling, namenjen uporabi doma. Kasneje so ugotovili, da izdelek iz sladkornega trsa spodbuja tudi tvorbo kolagena v koži. Zatem je prišla salicilna kislina oziroma betahidroksilna kislina (BHA), ki razgradi naloženo maščobo globoko v porah ter deluje protivnetno, zaradi česar je zelo koristna za kožo z aknami, nagnjeni k iritacijam. Zaradi vsega naštetega je glikolna kislina postala zlati standard pomlajevalne kozmetike, salicilna kislina pa glavno sredstvo proti aknam. Tako je bilo do pred kratkim. Danes so na voljo tudi kozmetični izdelki z manj znanimi kislinami v sestavi, kot so mlečna kislina, pitična, vinska in mandljeva kislina, ki so prav tako odlični kislinski piling.

Glavni in stranski igralci

Strokovnjaki pravijo, da sta glikolna in salicilna kislina še naprej glavna igralca, medtem ko ostale kisline okrepijo delovanje le-teh. Za pospeševanje učinka obstajata dva razloga. Prvi, čeprav vsaka kislina izzove piling, te posamično dodajajo koži dodatne koristi, kot so povečana hidratacija, zaščita pred prostimi radikali in stabilizacija kozmetičnih izdelkov, pri čemer se podaljša njihovo delovanje. Drugi razlog je ta, da več kislin v kombinaciji, a z nižjimi koncentracijami (namesto ene z visoko koncentracijo), zmanjša tveganje za iritacijo kože. Torej namesto uporabe ene kisline v koncentraciji do 20 % lahko želene rezultate dosežemo s kombinacijo štirih kislin v koncentraciji do 5 %, a z manjšim tveganjem za pojav rdečice in iritacije kože.

SPOZNAJTE JIH!
Mandljeva kislina

Govorimo o posebej veliki molekuli, kar pomeni, da ne prodre globoko v kožo. To je dobra novica za vse ženske z občutljivo kožo, saj nižja stopnja prodiranja v kožo pomeni manjše tveganje za pojav iritacije. Ta vrsta AHA-kisline lahko pomaga nadzorovati hiperprodukcijo pigmenta. Prav tako mandljeva kislina, ki jo pridobivajo iz grenkega mandlja, izboljša kislinski piling in zmanjšuje tveganje za iritacijo – vendar le v kombinaciji z glikogenom, mlečno ali salicilno kislino, kar pa ne velja, če je v izdelku uporabljena samostojno.

Mlečna kislina

Ker je v sestavi mleka, je ta kislina v uporabi že dolgo časa. Nenazadnje je bila Kleopatra znana po svojih kopelih iz mleka. In zakaj ženske že od nekdaj vedo za blagodejni učinek mleka? Očitno zato, ker so bile prepričane, da (zahvaljujoč mlečni kislini) odstrani površinski sloj kože in jo naredi mehkejšo ter svetlejšo. Toda kljub tem prednostim mlečna kislina ni pridobila enakega ugleda kot glikolna kislina, in sicer zaradi preprostega razloga – ker nima enako močnega učinka. Vendar je to lahko dobra stvar. Mlečna kislina je velika molekula, zaradi česar je varna za uporabo na občutljivi koži. Po drugi strani pa je v nasprotju z mandljevo kislino dovolj učinkovita, da je lahko glavna sestavina kozmetičnega izdelka. Strokovnjaki pojasnjujejo, da se mlečna kislina veže na površinski sloj kože in spodbuja tvorbo keramidov, kar omogoča zadrževanje vlage.

Jabolčna kislina

Primarni vir te AHA-kisline je jabolko. Izzove podobne antiage učinke kot mlečna kislina, a je precej bolj blaga. Z dodajanjem formule, ki vsebujejo močnejše kisline, kot so mlečna, glikolna in salicilna, zagotavlja blag piling in spodbuja tvorbo keramidov.

Azelaična kislina

Ta ne spada niti v AHA- niti v BHA-kisline. Pravzaprav je pridobljena iz pšenice, rži ali ječmena, deluje pa antibakterijsko in protivnetno. Zaradi tega je prav tako učinkovito sredstvo pri reševanju težav z aknami ali rozaceo. Azelaična kislina prodira v folikle, uničuje bakterije in lajša vnetje, ki nastane kot posledica okužbe. Lahko tudi ustavi tvorbo presežnega melanina, ki povzroči pojav temnih kožnih madežev, peg in neenakomerne pigmentacije kože. Najpogosteje se uporablja na temnejši koži (za razliko od hidrokinona in nekaterih vrst laserja), ker ni tveganja za hipo- ali hiperpigmentacijo. Poleg tega je njena uporaba primerna tudi za nosečnice in doječe matere. To je velika prednost, saj ima v času nosečnosti veliko žensk težave z melazmo (povečano pigmentacijo) in aknami.

Pitična kislina

To je še ena kislina, ki ne spada med AHA- in BHA-kisline, ampak je antioksidant blagega delovanja, ki omogoča zaščito kože pred prostimi radikali. Poleg tega pitična kislina zmanjša pore in preprečuje pojav aken in ogrcev. Njeno delovanje temelji na absorpciji kalcija, ki je zelo škodljiv za kožo, saj pretvarja sebum v voskasto maso. Gost vosek se usede v pore, kar povzroča njihovo širjenje in nastanek ogrcev.

Vinska kislina

Ta kislina se pridobiva iz fermentiranega grozdja in dodaja formulam z glikolno in mlečno kislino za povečanje učinka eksfoliacije. Njena osnovna funkcija je uravnavanje pH-vrednosti izdelka. Na splošno je lastnost kisline sprememba vrednosti pH. Če je pH previsok ali nizek, lahko kozmetični izdelek povzroči iritacije kože, zato za stabilnost formule dodajajo vinsko kislino.

Citronska kislina

Primarni izvor te AHA-kisline sta limona in limeta. Prav tako kot vinska kislina tudi citronska zadržuje druge kisline v varnem pH-območju. Poleg tega ta kislina deluje kot konzervans, kar pomeni, da podaljša svežino kozmetičnih izdelkov. Nenazadnje citronska kislina iz kože odstranjuje nečistoče iz zraka in vode ter težke kovine iz kože in s tem preprečuje iritacije, ki jih lahko povzročijo močnejši kislinski pilingi. Pravzaprav jih veže nase, s čimer preprečuje njihovo prodiranje v kožo.

Ali veste, kakšno količino kreme ali seruma morate nanesti na obraz, da bi dosegli polni učinek?

Foto: Beauty Agent Studio / iStock/ Getty Images Plus via Getty Images