Probiotiki v negovalni kozmetiki: neverjetne koristi za kožo

probiotiki v negovalni kozmetiki

Morda se sliši čudno, da bi se probiotiki uporabljali za nego kože, vendar imajo ogromno pozitivnih učinkov nanjo. Uspešno se bojujejo z mozoljčki in aknami, obenem pa zagotavljajo vzpostavitev ravnovesja naše kože. Preverite, zakaj so probiotiki v negovalni kozmetiki tako dobri.

Vsi se zavedamo, kako pomembne so dobre bakterije v črevesju. Ampak ali ste vedeli, da te dobre bakterije zelo pripomorejo tudi k videzu naše kože? Podpiranje mikrobioma črevesja je povezano s številnimi pozitivnimi koristmi in učinki. Glede na študije lahko dobre bakterije v črevesju pomagajo zmanjšati tveganje za nastanek raka, izboljšajo okrevanje po kapi in preprečujejo debelost. V zadnjem času pa se probiotiki uporabljajo tudi za nego kože.

Kot črevesje, ima tudi koža svoj ekosistem bakterij, ki vplivajo na njeno delovanje in videz. Če je v ravnovesju, je tudi navlažena in sijoča. Poglejmo, kaj so torej koristi probiotikov za nego kože.

Kaj sploh je nega kože s probiotiki?

Kreme in serumi s probiotiki so izdelki, ki se na kožo nanesejo po čiščenju, vendar pred vlaženjem. Vsebujejo visok odstotek aktivnih sestavin, mikrobov in nežive probiotične tehnologije ter koži pomagajo uravnavati njen naravni imunski sistem. Morda tega podatka niste vedeli, vendar na naši površini kože živi več kot 1.000 bakterij, ki so nujne za boj proti infekcijam, prav tako pa ščitijo pred zunanjimi vplivi in uravnavajo pH vrednosti, da je koža zdrava.

Zakaj izbrati probiotike?

Nega kože s probiotiki se priporoča za kožo, ki je pod stresom, saj jo bodo le-ti zaščitili, obnovili in uravnovesili. Probiotiki se namreč bojujejo z učinki stresa in vnetij, medtem pa vzpodbujajo zmožnost kože, da se sama obnovi.

Ublažijo lahko akne in suho kožo

Probiotiki v negovalnih izdelkih se uspešno bojujejo z izbruhi aken ter s stanji kože, kot so ekcemi in suha koža, ki se lušči. Številne študije prav tako kažejo, da lahko določena hrana vzpodbudi proizvajanje sebuma, zaradi česar nastanejo akne. Probiotiki pa pomagajo pri zmanjšaju infekcij ter vnetij, prav tako pa odpirajo pore in poskrbijo za čisto kožo. Tisti, ki se bojujete z zares suho kožo, boste veseli novice, da probiotiki koži zagotavljajo nujno potrebno hidracijo ter ji pomagajo pri krepitvi kožne pregrade – močnejša je, manj vode se iz nje izgubi.

Zmanjšujejo videz brazgotin

Občutljiva koža gre pogosto z roko v roki s številnimi neprijetnimi simptomi, kot so srbečica, rdečica in pekoč občutek. Prav tako se zdi, da se je težko znebiti razbarvanosti polti ter brazgotin od aken, vendar tukaj priskočijo na pomoč probiotiki, ki bodo brazgotine zmanjšali in poskrbeli za mehko in gladko kožo.

Je to sestavina za popolno kožo?

Strokovnjaki opozarjajo, da vam probiotiki ne bodo čudežno pozdravili težav, kot so akne. Vendar bodo v kombinaciji z drugimi izdelki za nego kože pomagali zmanjšati težave, povezane s temi stanji kože. Kot pri vsakem negovalnem izdelku, gre tudi tukaj za preizkušanje, da najdete kombinacijo izdelkov, ki ustrezajo točno vaši koži.

 

Foto: Ridofranz / Getty Images Plus via Getty Images