Sami si naredite zelo učinkovit piling za kožo

piling za kožo

Naša koža sicer že po naravni poti odstranjuje odmrle celice, vendar je lahko ta proces upočasnjen zaradi številnih zunanjih vplivov in faktorjev. Ravno zato je piling za kožo zelo pomemben del nege.

Majhni delci v pilingu uspešno odstranjujejo odmrle celice, vzpodbujajo površinsko cirkulacijo in kožo naredijo gladko, zdravo in napeto. Koža, s katere odstranimo odmrle celice, veliko bolje vpija vse tiste sestavine, ki jih nanesemo s kremami ali maskami proti gubam ali proti mozoljem. Piling se nanaša z nežnimi krožnimi gibi na vlažno in predhodno očiščeno kožo. Pri tem se je potrebno izogibati področju okoli oči ter grobim gibom, da ne bi kože razdražili. Odvisno, kakšen piling za kožo uporabljate, je potrebno počakati nekaj minut, preden se spere. Ko ga sperete z mlačno vodo, obraz posušite in nanj nanesite vlažilno kremo.

Suha ali mastna koža

Čeprav je zelo koristen in učinkovit, je pomembno vedeti, da s pilingom ne smete pretiravati. Če imate mastno kožo, bi morali delati piling dva do trikrat tedensko, medtem ko je potrebno pri suhi koži piling narediti enkrat tedensko ali enkrat na dva tedna (če je koža zelo občutljiva). Pilingi za obraz se delijo na dve kategoriji: mehanski piling – pri tej vrsti pilinga so preparati obogateni z mikro zrnci in fizično odstranjujejo odmrle celice s površinskega sloja kože, ter kemični piling – ta razgrajuje celice in gladi površino kože, najpogosteje pa vsebuje AHA in BHA kisline ali naravne encime.

Pazite na sestavine

Ker vsak piling ne ustreza vsakemu tipu kože, morate paziti, katerega izberete. Če pa se odločite, da si ga boste naredili doma, pazljivo izbirajte sestavine. Na primer, sol ima dokaj trde delce in lahko poškoduje kožo, zato se pilingi s soljo ne priporočajo osebam z občutljivo kožo, ki je še bolj podvržena iritacijam. Sladkor je bolj priporočljiv, vendar glejte na to, da ne bo prevelik. Oljčno olje, mandljevo olje, kokosovo olje so le nekatera olja, ki jih lahko uporabite za izdelavo naravnega pilinga za obraz. Ker niso težka in zelo mastna, bodo kožo tudi navlažili, omehčali in zaradi njih bo bolj elastična. Glejte tudi na to, da naravne sestavine, ki jih izberete, ne vsebujejo konzervansov, zato je te pilinge potrebno hitro porabiti. V hladilniku jih lahko hranite največ tri dni. Najbolje pa je, če za vsako uporabo pripravite svež piling.

piling za kožo

RECEPTI ZA PILING

Iz medu, zelenega čaja in sladkorja

Skuhajte zeleni čaj in ga pustite, da se ohladi. Eno žlico čaja dajte v posodo, dodajte eno žlico sladkorja in eno žlico medu ter dobro premešajte. Obraz si umijte in nato nanesite ta piling. S krožnimi gibi z obraza odstranjujte odmrle celice. Zeleni čaj je odličen proti mozoljem in deluje kot močan antioksidant, dober je tudi v boju proti gubam in za obnavljanje kože, medtem ko med deluje proti glivicam in bakterijam.

Iz kefirja in ovsene kaše

Kefir je bogat z mlečno kislino in je odličen tretma, ki obnavlja celice, medtem ko ovsena kaša koži daje mehkejši videz. Za pripravo tega pilinga potrebujete drobno zmleto ovseno kašo, ki jo zmešate z eno žlico kefirja, če je potrebno, pa dodajte še žlico medu za protiglivično delovanje. Če nimate kefirja, lahko uporabite tudi jogurt. Pustite delovati okoli 15 minut.

Iz oljčnega olja in morske soli

Vse, kar potrebujete za ta naravni mediteranski piling za obraz, sta dve sestavini. Zmešajte eno žlico soli in eno žlico oljčnega olja. Morska sol je bogata z minerali, ki pomagajo pri obnavljanju kože, vendar pazite, da ne bo prevelika. Oljčno olje (najboljše je domače) je odlično za nego kože in ji pomaga do večje elastičnosti. Obraz očistite s to zmesjo in nahranite kožo.

Iz kave

Za ta tretma potrebujete mleto kavo in to le eno žlico, ki ji dodate eno žlico navadne vode. Na obraz jo nanesite s krožnimi gibi. Kava je odlična za kožo, saj vzpodbuja površinsko mikrocirkulacijo ter je velikokrat sestavni del anticelulitnih krem. Po pilingu boste videli, da je koža bolj napeta in gladka.

 

Sijoča polt: 5 živil, ki vam lahko pomagajo pri doseganju tega cilja

Foto: Alessandro Biascioli / Getty Images Plus via Getty Images