Ste zares zaščiteni pred UV žarki?

UV žarki

Odprete izdelek z zaščitnim faktorjem (ZF), odmerite manjšo količino kreme, jo vtrete na določene dele telesa in zdi se vam, da bo ta zaščita pred UV žarki zadostovala za ves dan. No, resnica je povsem drugačna. 

Izdelki za zaščito kože lahko učinkujejo samo v primeru, če jih pravilno nanašamo. In to na celo površino telesa, da nas bodo ščitili pred škodljivimi UV žarki. Na žalost pa nas zaradi naših napak večina ostaja izpostavljena nevarnim sončnim žarkom. Poglejmo, katere so najpogostejše napake, ki jih delamo …

Ne uporabljate dovolj izdelka

Osebe, ki uporabljajo izdelke z zaščito 30, ustvarjajo enako stopnjo zaščite kot med uporabo faktorja 10 ali 15. Zakaj? Na splošno večina nanaša na kožo samo 1 mg preparata, namesto priporočenih 2 mg na površini enega kvadratnega centimetra, kar pomeni, da je njegov učinek približno polovičen. Torej rešitev ni v tem, da kupite sredstvo za sončenje z najvišjim faktorjem, ampak je ključen pravilen nanos.

ZF nanesete le zjutraj

Če vtirate zaščito pred UV žarki ob osmi uri zjutraj, bo učinek trajal samo do desetih ali pol enajstih dopoldan (učinek večine izdelkov za zaščito pred soncem traja približno dve uri). Osvežite zaščitni sloj z izdelkom v obliki razpršila. Z njim tudi ne boste razmazali ličil.

Prepričani ste, da so izdelki z zaščitnim faktorjem izključno v embalažah

Motite se! Zaščitna oblačila so veliko bolj praktična za uporabo kot marsikateri izdelek, ki se nanaša – ni potrebno, da vas skrbi ponovni nanos kreme za sončenje vsaki dve uri. Nosite klobuk s širokim robom (pokril bo čelo, nos in obraz), a vseeno morate kožo namazati z izdelkom z zaščitnim faktorjem. Namreč ni klobuka, ki bi vas zaščitil pred sončnimi žarki, ki se odbijajo od peska ali vodne gladine.

Nosite stara ali poškodovana sončna očala

Nove znanstvene raziskave kažejo, da čez čas očala s širokim spektrom zaščite izgubljajo svojo učinkovitost pri blokiranju UV žarkov. Priporoča se, da očala menjate vsaki dve leti in jih nosite v zaščitnem ovoju, saj se tako izognete poškodbi stekel. Očala, ki niso popolna v svoji funkciji, lahko naredijo več škode kot koristi.

Niste dosledni

Obstajata dve točki na telesu, ki ju ljudje redno izključujejo pri nanosu. To so obrvi in koža glave, kjer se melanom najpogosteje manifestira. Na teh dveh mestih je obvezna uporaba zaščitnega faktorja. Kar se tiče načinov nanosa, bo najbolje, če boste imeli izdelek v obliki razpršila, ki ga nanesete na bombažno blazinico in ga s tapkanjem nato nanesete na kožo.

Ne berete seznama sestavin

Samo štiri aktivne sestavine ščitijo pred UVA1 žarki (gre za en tip UVA žarkov), ki povzročajo staranje kože in mutacijo DNK, kar lahko privede do pojava raka. Najučinkovitejši je avobenzon, ampak ni dovolj stabilen na soncu, razen če se kombinira z oktokrilenom. Če imate raje fizično blokado sončnih žarkov, je cinkov oksid najboljša rešitev za vas. (Zaščita pred UV žarki: Kakšna je razlika med mineralnimi in kemičnimi filtri?)

Izdelke z ZF uporabljate samo na plaži

Študije kažejo, da se koža brez zaščite poškoduje že po petih minutah izpostavljenosti na prostem. Strokovnjaki pravijo, da sončni žarki takoj poskrbijo za reakcijo, ki se odraža v poškodbi DNK-ja v nezaščitenih celicah. In ta reakcija traja še tri do štiri ure za tem, tudi ko smo že v senci. Spremembe v DNK-ju lahko privedejo do pojava kožnega raka. Zato je zelo pomembno, da vedno (in še enkrat ponavljamo – pravilno!) in ne samo na plaži uporabljate zaščitno sredstvo, torej tudi na sprehodu, med igro na igrišču z otroki …

uv

Vedno računate na zaščito senčnika

Hlad in senca sta premalo za zaščito pred soncem. Dovolj je, da tri ure sedite pod senčnikom brez zaščite, pa se lahko pojavijo opekline. Zato se zaščitite tako v senci kot na soncu. Če boste na kožo nanesli izdelek z ZF pol ure preden greste od doma, si boste naredili veliko uslugo, saj se bodo v tem času sestavine vpile v kožo.

Nikoli ne veste, kje hranite izdelke za zaščito pred soncem

Če vam je jasno, da pasto za zobe hranite poleg ščetke, potem se lahko navadite, da tudi kremo z ZF hranite poleg vlažilne kreme, ki jo vsak dan uporabljate.

Nasvet: Ustnice so zelo občutljiv del obraza in eno od mest, kjer se tudi lahko pojavi kožni rak. Izberite in uporabljajte balzam za ustnice z ZF 25 ali več.

 

Šele greste na morje? S temi izdelki boste v zelo kratkem času dosegli zagorelo polt

Foto: Digital Vision., Rawpixel / Getty Images Plus via Getty Images