Suhim ustnicam se je v hladnem vremenu težko izogniti (razen, če poznate 5 pogostih vzrokov)

Suhim ustnicam

Če imate tudi vi pozimi težave s suhimi ustnicami, vas bodo zanimali vzroki za njih in med njimi je tudi nekaj slabih navad, ki jih večina počne vsak dan. Če jih boste poznali, se boste suhim ustnicam lahko izognili ali vsaj preprečili poslabšanje stanja.

1. Pomanjkanje vitaminov

Vitamin B2 je pomemben za delovanje celic, prav tako pa za zdrave ustnice. Zato jejte veliko živil, ki vsebujejo ta vitamin, kot so jajca in pusto meso. S suhimi ustnicami pa je povezano tudi pomanjkanje cinka in železa, zato jejte veliko zelene zelenjave.

2. Oblizovanje ustnic

Čeprav se morda zdi, da jih z oblizovanjem in slino navlažite, se zgodi ravno nasprotno. Veliko sline na ustnicah namreč odstrani naravno maščobo, kar pa privede do suhih ustnic.

3. Odišavljen balzam za ustnice

Če na ustnice nanašate balzam in so še vedno suhe, preverite sestavine. Nekateri balzami namreč vsebujejo dišave, ki ustnice še bolj izsušijo. Prav tako je mogoče, da ste na kakšno sestavino alergični.

4. Dehidracija

Če pijete premalo vode, boste to najprej opazili na ustnicah, ki bodo postale suhe. Priporočeno je, da spijete vsaj osem do dvanajst kozarcev vode dnevno.

5. Glivična okužba

Suhe ustnice, še posebej v kotičkih, so lahko pokazatelj, da imate glivično okužbo. Če se vam to ponavlja že nekaj časa, morate obiskati zdravnika.

Najboljši balzami za ustnice …

 

Lepotne navade, ki vam uničujejo kožo

Foto: Privetik / Getty Images Plus via Getty Images; PR