To so razlogi, zakaj je regeneracija las tako zelo pomembna

regeneracija las

Lasje so tako poleti kot pozimi izpostavljeni različnim zunanjim vplivom, zato je regeneracija las zelo pomembna. Preverite, kako jim povrniti sijaj. 

TEŽAVA: Razcepljene konice

Zdi se, da je čop edina rešitev za ženske z dolgimi lasmi. Pa vendar, če prisegate na ta stil pričeske vsak dan, od jutra do odhoda v posteljo, je poškodba kutikule neizbežna posledica. Razcepljene konice najpogosteje povzročijo: toplotni, kemijski in mehanski dejavniki. Najpogostejša težava je mehanska poškodba, ki jo povzročimo s (pre)pogostim česanjem in uporabo elastike za lase.

Kako si pomagati?

Če želite začasno rešiti težavo, v lase vtrite balzam, ki se ne spere. Neizbežno je tudi redno striženje konic, vsakih 6–8 tednov, s čimer boste preprečili nadaljnje cepljenje konic.

TEŽAVA: Izsušeni lasje

Ne glede na to ali imate ravne, skodrane ali valovite lase, jih suh zrak in visoke temperature ali obratno nizke temperature in suh zrak v ogrevanih prostorih izsušijo in postanejo ‘neposlušni’. Ta pojav je pogosto posledica klimatskih pogojev in statike v zraku.

Kako si pomagati?

Preprečiti morate učinek naelektrenosti v laseh. To pomeni, da pred urejanjem pričeske na lase nanesete serum za ‘nemirne’ lase, ki ščiti tudi pred toploto. Z las pred tem odstranite preveliko količino vlage. Regeneracija las bo pri suhih laseh trajala nekoliko dlje, zato bodite vztrajni.

TEŽAVA: Dehidracija

Daljša izpostavljenost sončnim žarkom je glavni razlog, da so naši lasje na videz in otip kot slama. Poleg tega so na delu tudi drugi škodljivi faktorji (klor v bazenski vodi, morska voda, hlajeni prostori), ki prav tako izzovejo poškodbo las. Našteta dejstva lase izsušijo in posledično se lasje lomijo. Morska voda je še posebej agresivna – sol izvleče vlago iz las, zaradi česar so toliko bolj dovzetni za poškodbe.

Kako si pomagati?

Navadni balzam nadomestite s takšnim, ki bazira na oljih, ki neguje in vlaži lase od vrha do konic ter obnavlja kutikulo. Uporabljajte ga po vsakem umivanju – zaradi obnavljanja ravni vlaženja in povrnitve sijaja.

TEŽAVA: Toplotne poškodbe

V poletnih mesecih lase redko sušimo s sušilnikom, ampak jih pustimo, da se posušijo na zraku, kar je za lase najbolje. Po tem obdobju pa se, seveda, spet zatečemo k “dobri”, stari navadi. Kemične vezi vodika v laseh se pretrgajo zaradi toplotnega oblikovanja in nastane nepopravljiva škoda na površini las.

Kako si pomagati?

Da bi zmanjšali škodo, moramo pred uporabo sušilnika, likalnika ali kodralnika na lase nanesti razpršilo, ki bo lase zaščitilo (od konic do sredine dolžine). Na ta način se ohranijo vodikove vezi in nivo vlažnosti. Poškodbe las bodo manjše oz. jih ne bomo povzročili.

 

Umivanje las: majhna napaka, ki jo vse delamo.

Foto: Puhhha / iStock / Getty Images Plus via Getty Images