Umivanje zob: si jih zares dobro očistite?

umivanje zob

Lepotna poznavalka in blogerka Tina Naraglav se je lotila zelo zanimive teme in nam razkrila, da si večina (kljub rednemu čiščenju) ne očisti zob tako, kot bi bilo treba. Umivanje zob je vzela pod drobnogled … 

Verjetno se v večini strinjate, da spada k lepoti tudi lep nasmeh. Meni je med najpomembnejšimi, saj to opazim med prvimi stvarmi, poleg oči in rok. Vsekakor meni osebno lep nasmeh ne pomeni, da morajo biti zobje snežno beli in vsi v ravni vrsti, pač pa, da svoje zobe negujemo, čistimo in redno obiskujemo zobozdravnika. Kot za vse ostalo, velja tudi za zobe, da imamo eni boljše, drugi slabše, kar je genetsko pogojeno in na to ne moremo kaj dosti vplivati, lahko pa zelo veliko preprečimo s pravilnim čiščenjem. Sama sem od nekdaj kar dobro skrbela za svoje zobe. Pod črto, za svoje zobe skrbim bolj kot povprečni Janez. Kljub temu, da redno pri čiščenju zob uporabljam vse našteto, me je povsem šokiralo dejstvo, da najbolj ključnega dela zob sploh ne očistim. Dela, kjer se začne večina zobnih bolezni. Kaj pa vi?

Dejstva o zobeh

Ali ste vedeli, da ima zob pet površin in da z navadno zobno ščetko očistimo le tri? Da 30 % površin ne moremo očistiti z ničemer drugim, kot z medzobnimi ščetkami? Da, če bi pravilno čistili zobe, bi jih imeli za celo življenje? Ta podatek z medzobnimi ščetkami me je povsem šokiral, saj sem bila prepričana, da svoje zobe čistim odlično. S testom, ko sem po svojem popolnem čiščenju (ščetkanje + zobna nitka) uporabila še medzobno ščetko in bila prepričana, da na njej ne bo nič, sem se lahko samo vsedla in zamislila. To je le nekaj dejstev, ki jih morate vedeti in upam, da tudi sami začnete z uporabo že danes – če tega še ne počnete.

Zob ima pet površin in z navadno zobno ščetko očistimo le tri!

Kakšne medzobne ščetke so najboljše?

Žično jedro naj bo narejeno iz kirurškega jekla, da ne povrzoča nobenih alergij in je tako primerno za uporabo. Naj bo tanko, gibljivo in vzdržljivo, da se lepo prilega medzobnemu prostoru in pri tem zmanjša možnost poškodb. Ko se ukrivi, ga zlahka poravnamo. Ščetine naj bodo izjemno mehke, tanke, dolge in goste. Tako zadržijo maksimalno količino oblog in jih, ko medzobno ščetko povlečemo nazaj ven, ne pustijo v medzobnem prostoru, kar ne sme biti praksa. Čisto vse, kar v potisku skozi odprtino zajamejo, tudi prinesejo s seboj ven, ko povlečemo ščetko iz medzobja.

Prava zate

Medzobne ščetke so različnih velikosti, saj nimamo vsi enakih medzobnih prostorov, prav tako že med samimi zobmi ni enako prostora. Torej lahko uporabljamo več velikosti oz. jih zagotovo moramo. Zato lahko tudi kupite sete, ki vam že ponujajo različne velikosti medzobnih ščetk. Če sami težje izberete, katere velikosti so za vas najbolj primerne, vam bo pri tem zagotovo pomagal vaš zobozdravnik, saj 800 zobozdravnikov po vsej Sloveniji sodeluje pri osveščanju o pomembnosti medzobnih ščetk in pravilni uporabi le-teh.

Moj nasvet pri uporabi medzobnih ščetk

S časom postane to umivanje zob in ščetkanje rutina, ki je opravljena v nekaj minutah. Vse, kar morate vedeti, je, da je najboljša velikost medzobne ščetke tista, ki gre ravno za las med zobe. Ne smete jo potiskati na silo, vendar večja kot je, bolj zapolni medzobni prostor in več oblog odstrani. Meni je najtežji dostop do medzobnega prostora čisto zadnjih zgornjih zob, na desni strani celo lažje dostopam z notranje strani, kot z zunanje. Ščetko vedno potisnite samo enkrat noter in ven, ne delajte ponavljajočih gibov. Sama ščetko med uprabo vedno splahnem, na koncu pa jo umijem in razkužim z alkoholom ter pokrijem s priloženim pokrovčkom. Dlesni med ščetkanjem ne smejo krvaveti, mogoče se to zgodi enkrat ali dvakrat na začetku, ko še nimamo pravega občutka in ščetko nerodno vstavimo, sicer pa načeloma krvavitev ne sme biti. V kolikor vam dlesni pogosto ali vedno krvavijo, je to pokazatelj bolezenskega stanja, za kar morate obiskati zobozdravnika.

Vzdrževanje

Sama medzobne prostore ščetkam vsak drugi ali včasih tretji dan, saj sem po izkušnjah ugotovila, da se mi dnevno ne nabere toliko oblog, čeprav bi bilo mogoče bolje, če bi jih vsak dan, saj mi res ne vzame veliko časa. Začnite z uporabo čim prej tudi vi, umivanje zob naj postane pomembno, seveda pa tudi redno obiskujte vašega zobozdravnika.

medzobne ščetke

Le z uporabo medzobnih ščetk bodo vaši zobje 100 % čisti. Naš predlog: Curaprox medzobne ščetke.

Zakaj medzobne ščetke?

۰Ker ima vsak zob pet površin, z zobno ščetko pa očistite le tri!

۰Ker se vnetje dlesni in karies najpogosteje pojavita v medzobnem prostoru!

۰Ker so vaši zobje le z uporabo zobne ščetke in medzobnih ščetk 100 % čisti.

Foto: Gulliver/Getty Images, PR