Uporabljate vlažilni losjon, vendar je vaša koža še vedno suha? Morda je krivo to …

vlažilni losjon

Obstajata dva tipa žensk. Tiste, ki se po vsakem tuširanju od glave do pet namažejo z losjonom in tiste, ki ga uporabljajo le občasno in le na določenih delih telesa. Kljub temu pa se lahko obojim zgodi, da imajo suho kožo, ki se lušči. Če uporabljate vlažilni losjon in je vaša koža še vedno suha, je morda krivo to …

K temu veliko pripomore tudi letni čas, saj je jeseni in pozimi zaradi gretja zrak v prostorih zelo suh, po drugi strani pa je zunaj zelo hladno. In oboje slabo vpliva na našo kožo. Poleg tega pa so razlogi za suho kožo tudi naslednji:

1. Predolgo se zadržujete pod vročim tušem

Ko je zunaj hladno, je zelo mamljivo, da se zvečer stuširamo z vročim tušem, vendar lahko to zelo slabo vpliva na našo kožo. Preveč topla voda v kombinaciji z gelom za tuširanje namreč s kože odstrani njen naravni zaščitni sloj. Ko je ta zaščitna pregrada porušena, je koža bolj podvržena suhosti, rdečici, razdraženosti in srbečici. Situacija pa se še poslabša, če kratkotrajno tuširanje zamenjate za dolge in vroče kopeli.

Rešitev? Dovolj bo že, če boste zmanjšali temperaturo vode ali se tuširali krajši čas (največ 10 minut). Če pa si konca dneva ne morete zamisliti brez kopeli, vanjo dodajte nekaj kapljic olja. Prav tako pazite, da gel za tuširanje uporabljate le na ‘strateških mestih’ in da takoj po tuširanju kožo navlažite z losjonom.

2. Zrak v prostorih ni dovolj navlažen

Centralno gretje ali gretje s klimo iz zraka črpa vlago in enako se dogaja z vašo kožo. Rešitev je, da na radiator postavite posodo z vodo ali si nabavite vlažilnik zraka. Na ta način se bo vlaga vrnila v zrak in vaša koža bo ponovno navlažena.

3. Prenehali ste jesti sadje in zelenjavo

Pomanjkanje sadja in zelenjave v prehrani lahko škodljivo vpliva na vašo kožo. To, kar jemo, ima namreč direktni učinek na mehanizme, ki so povezani s staranjem. Na primer rafiniran sladkor se povezuje s procesom glikolizacije, ki škoduje kolagenu in elastinu, medtem ko sadje, bogato z vitaminom C, vzpodbuja proizvodnjo kolagena, ki ga potrebujemo za zdravje in mladosten videz kože.

4. Uporabljate kreme, katerih formula je ‘pretežka’

Veliko vas verjetno misli, da je na suho kožo najbolje nanesti bogato, mastno kremo, vendar lahko to naredi več škode kot koristi. Gosta in mastna vlažilna krema lahko namreč oslabi delovanje zaščitne pregrade kože in spremeni njeno naravno sposobnost vlaženja. To pomeni, da bo koža postala odvisna od krem. Za nego telesa zato raje uporabite hitro vpijajoče se olje, za obraz pa vlažilni serum in vlažilno kremo z lahko teksturo. Pomembno je tudi, da teh izdelkov nikakor ne nanašate v debelem sloju.

5. Ne pijete dovolj vode

Večina strokovnjakov se še vedno strinja, da je pitje vode pomembno tudi za vlaženje kože – tako znotraj kot zunaj. Recept je enostaven: popiti morate dva do tri litra vode dnevno, v to pa ne računajte čaja, kave, sokov ali alkohola.

6. Preveč si umivate roke

Od pandemije dalje smo se vsi navadili na zelo pogosto umivanje rok in uporabe razkužil z visokim odstotkom alkohola. Seveda je to še posebej v zimskih časih, ko so na pohodu prehladi in gripa, zelo pomembno, vendar morate pri tem paziti, da si roke tudi navlažite. Po umivanju zato uporabite tudi kremo za roke.

 

Najboljša alternativa retinolu in še 3 anti-age sestavine za občutljivo kožo

Foto: brizmaker / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po ljepotaizdravlje.hr