Vlažilni gel za obraz je izdelek, ki ga morate vključiti v lepotno rutino

vlažilni gel

Vlažilni pripomoček za obraz v obliki gela je transparenten, lahek, z učinkom hlajenja. Vlažilni gel boste morda bolj vzljubili kot kreme. Vprašanje na mestu pa je, ali je primerna alternativa klasičnim kremam za vlaženje kože? Raziščimo … 

Verjetno med jutranjo rutino, ko si umijete obraz in zobe, nanesete tudi vlažilno kremo. No, nekatere ženske se nanosa vlažilne kreme raje izogibajo, ker se bojijo pordelega sijaja in pojava aken ali ker na obrazu ne želijo občutka teže in lepljivosti, ki ga krema ustvari. Vendar obstaja rešitev, in to so vlažilni izdelki v obliki gela. Ne vsebujejo oljnatih, voskastih sestavin, ki kremo delajo ‘težjo’. Geli so manj konsistentni in manj mastni in jih je lažje nanašati.

Koža potrebuje vlago

Gela pravzaprav ni potrebno vtirati v kožo. Je na vodni bazi, zato je dovolj, da ga blago potapkate na obraz. Po nanosu ne bo nobenih sledi oz. filma, vlaga namreč zelo hitro prodre v kožo. Lepotni strokovnjaki so si enotni v mnenju, da vsak obraz potrebuje vlago, ker je izsuševanje kože glavni razlog za prezgodnje staranje. Seveda je velik krivec (poleg genetike) za staranje kože UV sevanje, a velikokrat je glavni razlog za manifestacijo zgodnjih znakov staranja načeta vlažilna bariera kože. Ko ta izgine, prosti radikali in vplivi iz okolja lažje prodirajo v globlje sloje kože in povzročajo številne negativne učinke, vključno z gubami. Mastna koža, podvržena aknam, ni izjema in vlažilni gel pa je idealna izbira. Večina sredstev iz te kategorije zagotavlja potreben odmerek vlage, a brez visoke koncentracije sintetičnih olj. Ta lahko pore zamašijo, povzročijo pojav aken in zadržujejo vstop učinkovin, ki upočasnijo pojav staranja in preprečujejo nastanek aken.

Neizogibni polimeri

Skoraj vsi gel izdelki so identičnega videza, številni sploh ne vsebujejo okluzivne sestavine, ki zadržuje vlago v koži. To ni težava, če imate mastno kožo – naravna maščoba v koži zadrži vlago. Vsi drugi tipi kože pa ne proizvedejo dovolj naravnega olja za zagotovitev hidriranosti. Zato je nepogrešljiv vlažilni gel s polimeri, ki formirajo t. i. film na površju. Večina novejših različic vlažilnih gelov jih ima. Pri nakupu bodite pozorni na dimetikon (dimethicone) ali vinil dimetikon krospolimer (vinyl dimethicone crosspolymer). Če imate zelo suho kožo, ki jo po umivanju neprijetno zateguje, lahko uporabljate gel, a ta ne bo zadostoval. Potrebovali boste tudi plast bogate kreme, ki bo vlago zadržala in zapolnila razpoke, iz katerih vlaga uhaja. Že po tednu dni dvojnega nanosa (gela + kreme) bo koža postala mehkejša, bolj osvežena in imela bo več volumna.

Nasvet plus:

Če vaša koža izgubi svežino in zdrav sijaj do popoldneva ali pa se korektor vidno razlije po obrazu, nanesite vlažilni gel na blazinico prsta in ga nežno potapkajte preko pudra. S tem boste na hitro osvežili izsušene pigmente in koži povrnili svežino, ob tem pa ne boste pokvarili make upa.

gel

Gel se hitreje vpije, koža pa bo navlažena in sijoča.

Dodatni načini uporabe

Poleg tega, da osvežijo in pomladijo kožo, vlažilni geli poudarijo tudi koristi drugi kozmetičnih izdelkov, ki jih uporabljate. Spoznajte še tri načine uporabe …

1. Kombinirana uporaba

Tudi mastna koža se lahko izsuši. Sredstva proti aknam z učinkom sušenja lahko poslabšajo stanje. Vlažilni gel hitro prodre skozi kožo in ne pušča sijaja. Nanašajte ga dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer, po čiščenju obraza. Za to pa kozmetični strokovnjaki priporočajo uporabo micelarne vodice; ta zadrži molekule micelle, ki iz kože vlečejo maščobe po principu magneta. Za tem na akne nanesite izdelek za odstranjevanje aken z 2-odstotno raztopino salicilne kisline. Gel lahko uporabljate tudi za balansiranje mešanega tipa kože – nanesite vlažilno kremo na obraz in sence, gel pa na masten T predel.

2. Za izboljšanje vlaženja

Nekje okoli 35. leta začne koža izgubljati sijaj in vlago, proizvajati pa začne vedno manj naravnih maščob. Počasi začnejo nastajati gube. Geli za vlaženje, ki vsebujejo aktivno sestavino dimetikon, preprečujejo uhajanje vode iz kože (dimetikon gladi tudi gube). Preden se sloj gela posuši, nanesite še sloj hranljive kreme (naj vsebuje glicerin in ceramide), da bi preprečili uhajanje vlage.

3. Kot tretma za občutljivo kožo

Gel lahko zaščiti občutljivo kožo pred delovanjem močnih anti-age učinkovin v kozmetičnih izdelkih. Pred spanjem na kožo nanesite anti-age serum, nato pa vlažilni gel. Tako bo absorpcija aktivnih sestavin anti-age izdelka počasnejša, zmanjšala pa se bo možnost draženja kože. Gel lahko ublaži tudi rdečico, če je koža občutljiva – ohladite ga v zamrzovalniku in nanesite na obraz.

Nega: Poskrbite za zaščitni sloj kože

Foto: Puhhha, Efetova / Getty Images Plus via Getty Images