Vse, kar morate vedeti o izbiri poročne pričeske

poročne pričeske

Lahko bi rekli, da je poročni dan najpomembnejši dan vsake ženske. Poleg obleke in vseh ostalih detajlov pa je zelo pomembna tudi izbira poročne pričeske. Kakšno boste izbrali, kako na izbiro vplivajo aktualni trendi, kaj vse je pomembno upoštevati, da bodo lasje na poročni dan kar se da lepi … Na vsa vprašanja, ki se vam pri tem porajajo, nam je odgovorila Maša Repovš iz frizerskega salona Masha Hair Salon.

Kaj je pomembno pri izbiri poročne pričeske?

Pri izbiri poročne pričeske je najbolj pomembno, da se nevesta z njo dobro počuti. Če ima v vsakdanjem življenju npr. neprestano spuščene dolge lase, se zagotovo ne bo dobro počutila s strogo, speto pričesko in obratno.

Hkrati pa je zelo pomembno, v katerem letnem času je poroka. Poleti, ko je zelo vroče, so najbolj primerne spete in pol spete pričeske, da lasje ne padajo po prepotenem hrbtu, saj s tem lahko povzročimo, da bo pričeska hitreje popustila. V primeru slabega vremena, npr. dežja, pa bi bila najbolj primerna speta pričeska, saj zaradi vlage sicer lahko popolnoma izgubi svojo prvotno obliko.

Nenazadnje pa je treba upoštevati izbrano obleko. Če ima obleka na primer vzdolž hrbta detajle, ki naj bi bili videni, ne moremo tega prekriti s spuščenimi lasmi, zato izberemo pričesko, ki je rahlo speta in na eni strani glave, tako da so lasje hkrati vidni, ker nevesta to želi, ne prekrijejo pa detajlov na obleki, katere je nevesta izbrala z obleko.

Je dobro, da bodoča nevesta na prvi posvet oziroma pomerjanje pričeske s seboj prinese fotografije, ki služijo kot primer, kaj si želi?

Zelo je dobrodošlo, če ima nevesta približno predstavo, kako naj bi izgledala na svoj poročni dan. Tu je frizer tisti, ki ji lahko pričara želeni videz, seveda pa morata oba upoštevati, da je slika s Pinteresta ena, realnost pa druga stvar. Tu govorim o dolžini, gostoti, teksturi in barvi las. Z marsikatero stvarjo si lahko frizerji pomagamo, da nadgradimo videz pričeske, seveda pa je to povezano z zmožnostmi neveste (tako časovnimi kot finančnimi).

 

Kakšni so letošnji trendi poročnih pričesk?

Trendi so že nekaj let zelo podobni. Prevladuje moda rahlih, sproščenih, mehkih pričesk. Če so to spuščene pričeske, govorimo o rahlo valovitih, prelivajočih se barvah. Če je pričeska speta, ni strogih linij, vse deluje lahkotno, z mehko padajočimi prameni ob obrazu. Lasni nakit je nežen: perlice, kamenčki, glavnički, ki še popestrijo in nadgradijo videz pričeske in ustvarjajo dodatno romantičnost.

Ko že omenjamo lasne dodatke – so nujni za poročno pričesko? In kako jih vključiti?

Pred leti smo v lase vpenjali rožice in listke, sedaj pa je na voljo vedno več lasnega nakita. Tu govorimo, kot že omenjeno, o perlicah, kristalčkih, lasnih obročih, narejenih iz pozlačene, srebrne ali rose gold ‘žice’, z nešteto različnimi dodatki. Dobrodošli so tudi glavnički, samostojne lasnice itd. Zaželeno je, da nakit sovpada z dodatki na obleki, predvsem pa je potrebno paziti, da ni vsega preveč. Vedno več nevest izbira tudi tančico, kar je spet ključen detajl, ko ustvarjamo pričesko.

Še vedno si mnogo nevest želi sveže cvetje in tukaj nastopi cvetličar, ki bo izdelal poročni šopek. Najprimerneje namreč je, da cvetje v laseh sovpada s cvetlicami iz šopka. Žal pa se vse prevečkrat zgodi, da cvetličar izdela celo ‘ikebano’, katere žal ne moremo primerno umestiti na glavo, cvetja ven ne moremo pobrati, saj ni hujšega kot videti uvele cvete na glavi in tako na koncu ne dodamo ničesar, kljub temu, da je nevesta želela to imeti. Zato svetujemo, da je cvetličarju potrebno prenesti podrobna navodila glede izdelave cvetja, ki se nato pripne v lase. (Poročni trendi 2022: Naj cvetje polepša vaš poročni dan)

Je najprej potrebno imeti poročno obleko in šele nato izbrati pričesko?

Obstajajo neveste, ki imajo že leta izdelano predstavo, kako bodo izgledale na svoj poročni dan in tu ni pravila, po kaj bodo šle najprej. Tiste, ki nimajo točne predstave, pa je najbolje, da se najprej odpravijo po obleko in jo potem na podlagi izbrane obleke frizer usmeri, kako in kaj s pričesko.

Je pred ‘D dnevom’ nujno imeti poskusno pomerjanje pričeske? Je dobro, da je teh pomerjanj več?

Definitivno je pomerjanje izjemnega pomena. V kolikor se pričeska dela pri stalnem frizerju in se med seboj že poznata, je to enostavno, saj lahko po običajnem tretmaju naredita ob koncu še približno pričesko, kakršno si nevesta želi.

Če pa nevesta frizerja ne pozna, je nujno, da se naroči k izbranemu. Pri nas prakticiramo tako, da nevesta pride, da se spoznamo, se začutimo. Lahko se namreč zgodi, da ni prave kemije in ni pričeske, ki bi v tem primeru bila v redu. Tako pa nevesta pride, pove svoje želje, ocenimo, kaj gre in kako, s tem dobimo tudi podatek, koliko časa potrebujemo, da dosežemo želeni izgled. Po navadi lase operemo, če je potrebno naredimo nego, sfeniramo in pričesko oblikujemo po željah neveste. Da čas namenimo pomerjanju pričeske, je res zelo pomembno, tako za frizerja, kot za nevesto. Predvsem gre za to, da lahko nevesta mirno spi, saj se s tem tudi preveri obstojnost in trajnost pričeske, čeravno ta dan ni izdelana do potankosti – kot bo na poročni dan.

 

Koliko v naprej je potrebno rezervirati frizerja?

Ker imamo frizerji veliko dela in v naprej naročenih strank, je dobro, da nevesta preveri razpoložljivost frizerja takoj, ko se odloči za poroko. Včasih je to celo leto vnaprej, a le na ta način si lahko zagotovi izbranega.

Kako je z barvanjem in striženjem ter nego las pred poroko? Koliko prej in v kakšnem zaporedju?

Vse to se določi pri pomerjanju pričeske. Načeloma sama las pred poroko ne strižem, saj je težje oblikovati ravno odrezane konice. Svetujem glede barve, zelo rada dodam nekaj pramenov, da popestrimo izgled, dodamo globino in volumen. Naredimo preliv, da so lasje bolj bleščeči, nato nego, da delujejo zdravi, sijoči. Če so takšne želje, vstavimo lasne podaljške, da dodamo gostoto ali dolžino ali oboje. Če pa nevesta ne želi trajnih podaljškov, preverimo barvo in izberemo primerne clip-on lasne podaljške, katere ji pripnemo na poročni dan.

Moj koncept je, da je prvotnega pomena, da so lasje zdravi, negovani, kajti le s takimi lahko dosežemo lep izgled, primeren za poročni dan.

Skladno s potrebami potem z nevesto narediva načrt, kdaj in kaj bova naredili z lasmi. Načeloma pa naj pride k frizerju vsaj mesec dni pred poroko, da ni potem premalo časa za vse, kar je potrebno, če je potrebno še kaj narediti z lasmi. Teden dni pred poroko je načeloma zadnji čas za vse posege. Na poročni dan se ne počne z lasmi popolnoma nič drugega, kot da se naredi izbrana pričeska.

Kako bo frizer poskrbel za obstojnost pričeske, da bo zdržala cel dan in nato še zabavo, ki bo trajala pozno v noč?

Večno in isto vprašanje nevest je, če bo pričeska zdržala. Moj odgovor je vedno, da ja, vsaj do jutra. Ne glede na to, kaj počneva, se jih primerno pripravi, pripne, navije, natupira, polakira. Na voljo so izdelki, ki ščitijo lase pred vlago, laki, ki imajo res močno stopnjo utrjevanja in neveste so res lahko popolnoma mirne.

Maša Repovš med urejanjem nevestine pričeske.

Kaj pa umivanje las?

Edina stvar, ki je zelo pomembna in na katero bi opozorila, je ta, da če se nevesta s frizerjem dogovori, da si bo dan pred poroko sama umila lase, da to naredi tako kot je treba. To se namreč velikokrat tako dogovori v primerih, ko se dela pričeska na lokacijah, kjer se nevesta poroči.

Po navadi se za ta način dogovorimo v primeru, ko si želi npr. kodrov na dolge lase, kar ustvarimo s kodralnikom na suhih laseh. Če bi jih isti dan umila, ostane namreč preveč vlage v laseh in pričeska lahko zaradi tega popusti.

In če si nevesta las ne umije dobro, le-ti ostanejo še nekoliko mastni ali pa če si ne nanese balzama in postanejo konice naelektrene in puste, je delo resnično zelo oteženo, želeni videz pričeske pa je pod vprašajem. Sama v takem primeru najraje stranko naročim dan pred poroko v salon, da jih dobro umijemo in pripravimo za naslednji dan.

Poročni vodnik: Kako najti popolno poročno obleko in izbire ne obžalovati?

Foto: Ana Gregorič / arhiv frizerskega salona Masha Hair Salon