Zaščita pred UV žarki: Kakšna je razlika med mineralnimi in kemičnimi filtri?

uv žarki

Smo na prehodu pomladi in poletja, vroči dnevi so tik pred vrati, zato je sedaj pravi čas, da razmislite, katere izdelke za zaščito pred UV žarki boste uporabljali poleti. Največjo težavo nam velikokrat povzroča izbira filtra, saj poznamo mineralne in kemične, zato smo podrobneje pregledali, kakšna je razlika med njimi, da boste lažje izbrali pravi izdelek za sončenje zase ali za družino.

Na tržišču je ogromna izbira različnih krem, losjonov, olj in pršil za sončenje, kar je po eni strani odlično, po drugi strani pa nam povzroči še več težav, saj ne vemo natančno, kateri izdelek z UV zaščito bi bil najboljši za našo kožo. Dejstvo je, da povemo že kar na začetku, da sta dva mineralna filtra – titanijev oksid in cinkov oksid – še vedno dva najboljša fizična oz. mineralna filtra. (Preverite, ali ste zares zaščiteni pred UV žarki)

1. Fizični ali mineralni filtri

Gre za najboljšo obliko zaščite pred UVA in UVB žarki ter pred vidno svetlobo. Še posebej se priporočajo za izredno občutljivo in otroško kožo. Kot že omenjeno zgoraj vsebujejo cinkov oksid in titanijev oksid. Slaba stran mineralnih filtrov pa je, da puščajo bel film na koži in se ne mešajo najbolje z ličili.

Prednosti mineralnih filtrov:

  • Odlični so za otroško in občutljivo kožo.
  • Vsebujejo varne in učinkovite sestavine.
  • Zagotavljajo takojšnjo zaščito, saj na koži ustvarijo t. i. zaščitno pregrado.
  • Zagotavljajo zaščito pred UVA in UVB žarki.
  • Dalj časa ščitijo kožo, ki je direktno izpostavljena UV žarkom.
2. Organski ali kemični filtri

Tudi kemični filtri ščitijo pred UV žarki, gre pa večinoma za te filtre: avobenzone, oxybenzone, octinoxate, homosalate … So tudi zelo učinkoviti, čeprav se s časom razgradijo in jih je potrebno po treh letih zavreči. Pomembno je tudi vedeti, da začnejo delovati šele 20 minut po nanosu, ko ustvarijo zaščitni film. Ti filtri delujejo tako, da absorbirajo UV svetlobo in jo razpršijo kot energijo, toploto. Nudijo učinkovito zaščito pred UVB žarki in dokaj učinkovito zaščito pred UVA žarki – pred temi ščiti filter, imenovan avobenzon, o katerem so v medijih ravno polemike o njegovi škodljivosti. Dokazano je, da avobenzon ob prisotnosti mineralnega filtra – titanijevega dioksida, prej razpade, zatorej, bodite pozorni, da ne mešate teh dveh. Vsebujejo ga lahko ličila, ki jih nanašate na kremo s kemičnim zaščitnim filtrom. Ti filtri ne nudijo zaščite pred vidno svetlobo. So kozmetično bolj privlačni, se lepše zabrišejo s kožo, ne puščajo belega filma. Veliko ljudi kemični filtri dražijo in pečejo. Torej, če imate občutljivo kožo, izberite raje mineralne oz. fizične filtre.

Prednosti kemičnih filtrov:

Nanos izdelkov z UV zaščito

Izdelke z UV zaščito naj bi nanašali vsaki dve uri, sploh, če ste na soncu in če se potite. Kemični filtri se hitreje razgradijo, mineralni pa se odstranijo z znojenjem in aktivnostjo. Zmotno prepričanje je, da vam UV žarki niso zadali poškodbe, če niste opečeni. UVB filtri so dosti bolj učinkoviti in stabilni, zato se mogoče izognete opeklini, UVA filtri pa so šibkejši in nestabilni, zato je treba zaščito večkrat nanašati. Pomembna besedna zveza, ki jo iščite na kremah, je broad spectrum” – zaščita širokega spektra.

Zaščita otrok

Najbolj so na udaru otroci do 2. leta starosti, ker še nimajo izoblikovanega obrambnega mehanizma kože in mladostniki, saj se v 80 % izpostavljamo soncu v mladosti. Obstajajo dokazi in študije, da se ljudem, ki so bili opečeni v mladosti, največkrat razvije melanom, najnevarnejša oblika kožnega raka. Zato zaščitite svoje otroke in mladostnike ter jih podučite o pomembnosti UV zaščite.

uv

Fizični ali mineralni filtri so najboljša oblika zaščite pred UVA in UVB žarki ter pred vidno svetlobo, predvsem se priporočajo za izredno občutljivo in otroško kožo.

 

Tudi lase morate zaščititi pred sončnimi žarki, za kar bodo poskrbeli izdelki z UV zaščito

Foto: People Images, Nadezhda1906 / Getty Images Plus via Getty Images