Zaščita pred UV žarki: razlika med mineralnimi in kemičnimi filtri

by | 02. 06. 2021
Zaščita pred UV žarki

Z lepotno poznavalko in blogerko Tino Naraglav smo se pogovarjali o pomembnosti UV zaščite, ki bi jo morali uporabljati skozi vse leto, ne le v poletnih mesecih. V tem času pa je zaščita pred UV žarki še toliko bolj pomembna. Največjo težavo nam povzroča tudi izbira filtra (mineralni ali kemični), zato nam je Tina tudi to podrobneje razložila, da se bomo lažje odločili, katerega izbrati.

Zaščita pred UV žarki je številka 1 zaščita pred staranjem in kožnim rakom. O zaščiti sem že večkrat pisala, pa vendar čutim potrebo, da dejstva ponovim vsaj enkrat letno. Pri tem, ko se podaš v globino, so vedno pomembni isti podatki, ki se ne spreminjajo. Spreminjajo se trendi, znamke lansirajo vsako leto kakšne novosti, vendar sta dva mineralna filtra – titanijev dioksid in cinkov oksid – še vedno dva najboljša fizična filtra. Ko me bralke, sledilke sprašujejo, katera je dobra krema proti staranju, jim vedno odgovorim, da tista z dobro UV zaščito, vendar vsak dan. To je enako pomembno, kot umivanje zob.

UV svetloba

Torej, da ponovimo nekaj dejstev. Sončna ali ultravijolična (UV) svetloba prihaja v dveh valovnih dolžinah žarkov, UVA in UVB žarkih. UVB ŽARKI so tisti, ki opečejo našo kožo, UVA pa prodirajo zelo globoko v njo in povzročajo razpad kolagena, staranje, gubanje, vnetne procese, poškodbe DNK, diskoloracije itd. Še bolj zaskrbljujoče je, da UV sevanje povzroča DNK poškodbe kože, ki lahko vodijo do kožnega raka. Torej, zaščitni faktor je zelo pomemben, saj preprečuje bolezenska stanja in staranje kože. SPF ali Sun Protective Factor nam pove samo, kako učinkovito smo zaščiteni pred UVB žarki. Zaščitne filtre PA ločimo na mineralne, kemične in mešane.

Fizični ali mineralni filtri

To so najboljša oblika zaščite pred UVA in UVB žarki ter pred vidno svetlobo, predvsem se priporočajo za izredno občutljivo in otroško kožo. Če najdete takšno kremo, ki vam ustreza, ji bodite zveste. Vsebujejo aktivni sestavini: cinkov oksid in titanijev dioksid. Ščitijo tako, da fizično blokirajo UV svetlobo, v določeni meri pa ščitijo tudi pred vidno svetlobo. Tudi ta povzroča diskoloracije ob vnetnih procesih. Za dodatno zaščito pred vidno svetlobo se uporablja železov oksid (iron oxide). Ti mineralni filtri delujejo takoj po nanosu. Slaba stran mineralnih filtrov je, da puščajo bel film na koži in se ne mešajo najbolje z make-upom. Da bi se izognili temu, so začeli izdelovati filtre v nano obliki, za katere obstaja strah, da so škodljivi zdravju, saj naj bi se absorbirali v naše telo. Študije dokazujejo, da prodrejo le v zgornjo plast kože in ni dokazano, da bi lahko prodrli globje, zatorej je strah odveč. Če se izognete nanašanju na vreznine, odprte poškodbe, ste lahko brez skrbi.

Organski ali kemični filtri

Tudi ti ščitijo pred UV žarki. To so večinoma avobenzone, oxybenzone, octinoxate, homosalate So tudi zelo učinkoviti, čeprav se s časom razgradijo, zato je potrebno takšne izdelke po treh letih zavreči. Delujejo komaj 20 minut po nanosu, ko ustvarijo zaščitni film. Ti filtri delujejo tako, da absorbirajo UV svetlobo in jo razpršijo kot energijo, toploto. Nudijo učinkovito zaščito pred UVB žarki in dokaj učinkovito zaščito pred UVA žarki – pred temi ščiti filter, imenovan avobenzon, o katerem so v medijih ravno polemike o njegovi škodljivosti. Dokazano je, da avobenzon ob prisotnosti mineralnega filtra – titanijevega dioksida, prej razpade, zatorej, bodite pozorni, da ne mešate teh dveh. Vsebujejo ga lahko ličila, ki jih nanašate na kremo s kemičnim zaščitnim filtrom. Ti filtri ne nudijo zaščite pred vidno svetlobo. So kozmetično bolj privlačni, se lepše zabrišejo s kožo, ne puščajo belega filma. Veliko ljudi kemični filtri dražijo, pečejo. Torej, če imate občutljivo kožo, izberite raje mineralne oz. fizične filtre. Imamo tudi kreme z mešanimi filtri, te vsebujejo oboje.

Nanos filtrov

Filtre naj bi nanašali vsaki dve uri, sploh, če ste na soncu in če se potite. Kemični filtri se hitreje razgradijo, mineralni pa se odstranijo z znojenjem in aktivnostjo. Če ste v zaprtem prostoru, stran od oken, ni potrebe po tako pogostem nanašanju. Če pa so okrog vas okna, vas UVA žarki vseeno ulovijo. Zmotno prepričanje je, da vam UV žarki niso zadali poškodbe, če niste opečeni. UVB filtri so dosti bolj učinkoviti in stabilni, zato se mogoče izognete opeklini, UVA filtri pa so šibkejši in nestabilni, zato je treba zaščito večkrat nanašati. V procentualne vsebnosti filtrov se ni treba poglabljati, saj so vsi izdelki narejeni po zakonodaji in ščitijo tako, kot morajo, če jih nanesete zadostno količino. Pomembna je besedna zveza, ki jo iščite na kremah, je broad spectrum”.

Obarvane kreme s filtri

Te so super, vendar ne kot edina zaščita. Spodaj je vseeno potrebno nanesti kremo z zaščitnimi filtri, saj pudrov in obarvanih krem zagotovo ne boste nanašali na vrat in dekolte, ušesa, predvsem pa ne v zadostni količini. Obvezno je treba te predele zaščititi, tudi področje okrog oči in ustnice. Ali ste vedeli, da so v določenih primerih tudi temni podočnjaki rezultat nezaščite pred UV žarki? Tudi na ušesa največkrat pozabimo, iz tega razloga se tu pogosto razvije kožni rak. V praksi nanašamo le 25-30 % potrebne količine izdelka za učinkovito zaščito. Po pravilih bi morali nanesti eno čajno žličko kreme (to je 5 ml) na obraz, vrat in glavo, eno na obe podlakti, dve na sprednji in zadnji del trupa, dve na spodnji del nog itd. Samo v tem primeru nam krema nudi zaščito, ki je napisana na embalaži. V večini primerov nanesemo SPF 50 v tolikšni količini, da nudi le SPF 7-15.

Oblačila z UV zaščito

Vseeno je zelo priporočljivo, da se sončnim žarkom ne izpostavljamo namensko. Še boljša in zanesljivejša zaščita od mineralnih filtrov so oblačila z UV filtri, saj je tako naša koža v večji meri zaščitena in ne rabi vas skrbeti, v kolikšni meri se krema absorbira v telo. Vsako oblačilo ima nek faktor zaščite, obstajajo pa na tržišču tudi takšna, ki imajo posebno tkanje, posebne premaze in nam nudijo zaščito SPF 50+ in zaščito pred UVA žarki. Na voljo so klobuki, razna pokrivala, oblačila za prosti čas in celo rokavice.

Kaj pa vitamin D?

Lahko ga vnašamo v telo s hrano in prehranskimi dodatki, kar je nujno. Dokazano je, da ljudem, ki obožujejo sonce in se mu izpostavljajo, prav tako primanjkuje vitamina D kot tistim, ki se soncu ne izpostavljamo. Predvsem pa ni znano, koliko vitamina D posameznik sploh potrebuje za nemoteno delovanje funkcij telesa in kakšna je potrebna izpostavljenost, da ta nivo vitamina D zagotovimo, dvignemo, znano pa je, da nam večina podnebij to sploh ne omogoča.

Zaščita otrok

Najbolj so na udaru otroci do 2. leta starosti, ker še nimajo izoblikovanega obrambnega mehanizma kože in mladostniki, saj se v 80 % izpostavljamo soncu v mladosti. Obstajajo dokazi in študije, da se ljudem, ki so bili opečeni v mladosti, največkrat razvije melanom, najnevarnejša oblika kožnega raka. Zato zaščitite svoje otroke in mladostnike in jih podučite o pomembnosti UV zaščite.

Fizični ali mineralni filtri so najboljša oblika zaščite pred UVA in UVB žarki ter pred vidno svetlobo, predvsem se priporočajo za izredno občutljivo in otroško kožo.

Tino lahko spremljate tudi na njenem blogu missesbond.com.

Preberite tudi članek o delih telesa, na katere zagotovo pozabite nanesti zaščitni faktor.

Foto: Ridofranz / Getty Images Plus via Getty Images