Poročni vodnik: Kako najti popolno poročno obleko in izbire ne obžalovati?

poročno obleko

Vsaka bodoča nevesta že ob zaroki najprej pomisli na svojo poročno obleko. Kakšno bo izbrala je, seveda, odvisno od tega, kakšen stil ji je všeč, vendar na samo izbiro tiste prave poročne obleke vplivajo tudi številni drugi dejavniki (na katere mogoče niti niste pomislili). Tukaj nam je priskočila na pomoč Anja Hauptman Groše iz poročnega salona Flair Wedding Atelier in nam pomagala z odličnimi nasveti.

Koliko časa pred datumom poroke bi nevesta morala imeti izbrano obleko?

Najbolj primeren čas bi bil, da neveste začnejo razmišljati o poročni obleki kakšno leto dni vnaprej. Za poročni salon je namreč pomembno, da poleg lokacije, kjer bo poroka, sovpadata tudi tematika in stil poroke, ki si ga nevesta želi. Lahko sicer pričnemo iz dveh koncev. Najraje pa kar pri poročni obleki, v kateri se nevesta najbolje počuti oz. ji je stilsko najbolj všeč, ker smo še vseeno mnenja, da je poročna obleka eden najpomembnejših elementov poročnega dne. Na podlagi poročne obleke in izbrane lokacije pa potem izbiramo dodatke, pričesko, cvetlične aranžmaje ter tematiko poroke.

Če pa gremo iz drugega konca, torej, da je vse že izbrano, nato temu prilagajamo obleko. Ta opcija je salonom sicer manj všeč. V tem drugem primeru je dovolj, če pridejo neveste v salon 4-6 mesecev pred poroko. To je optimalni scenarij. Realni scenarij pa je, da pridejo neveste v salon nekje 2-3 mesece pred poroko. Nedavno je prišla nevesta k nam 3 dni pred poroko.

Kje naj sploh začne pri izbiri poročne obleke in kaj vse je pri tem še pomembno?

Izbira poročne obleke je torej tisti element pri celotni poroki, ki je najbolj pomemben in po kateri se ravna vse ostalo. Na kar največkrat pazimo, je to, da obleka ni preveč vpadljiva za posamezno lokacijo in da ni popolnoma stilsko neusklajena. Če je prostor, kjer se odvija poroka, zelo preprost, potem naj bo tudi obleka temu primerna. Če pa se par poroči na gradu, potem svetujemo, da si nevesta izbere ‘princess’ linijo obleke, da se ne izgubi v ambientu. Nevesta mora izstopati tako ali drugače. Seveda pomagamo, da ne na slab način.

Izbor materiala je prav tako pomemben. Osnovna razlika je v tem, da je material lahko bolj eleganten in sofisticiran ali pa bolj nagajiv in mladosten. Vse to je odvisno od želja, prav tako pa pomembno vlogo igra tudi nevestina postava. Stvar je v tem, da lahko imamo isti model obleke, pa material naredi popolnoma drugo obleko. Izbor pravega blaga je tako zelo, zelo pomemben.

Nenazadnje pa igra veliko vlogo tudi proračun. Okviren proračun oz. budget, ki nam ga zaupa nevesta, nam vsem lahko prihrani čas in živce.

Je dobro, da pred obiskom salona preveri njihovo ponudbo na spletni strani in si naredi ožji izbor ali to ni potrebno?

Dobro je, da preveri ponudbo salona kar na spletni strani, preden jih obišče. Namreč le tako lahko ugotovi, če ji dotičen salon ustreza glede na ponudbo oblek, stila in cenovnega razpona. Saloni imamo med seboj različno ponudbo oblek, kar se tiče nivoja kvalitete, modelov oblek, ki jih ponujamo, iskreno povedano pa tudi glede stanja oblek, ki jih ponujamo za izposojo. Tukaj neveste lahko izločijo kakšen salon, ki že po spletni strani ne bo pritegnil njihove pozornosti.

Nisem pa mnenja, da je potrebno obiskati čim več salonov, preden se nevesta odloči za tisto pravo obleko. Mislim, da je to izgubljanje časa in energije.

Kako na izbiro obleke vpliva lokacija poroke?

Lokacija poroke je bistvenega pomena za izbor same obleke. Namreč skoraj smešno bi izgledalo, da se na plaži ali vrtu poroči nevesta v kraljevi obleki z nekaj metrsko vlečko. Ob prvem obisku neveste jo vedno povprašamo o lokaciji poroke, tako da lahko kakšen segment oblek kar izločimo pri izbiranju. Za vrt in plažo naj bodo obleka in ostali dodatki na nevesti kar se da preprosti in nevpadljivi. Običajno je tako tudi pri izbiranju obleke, saj je nevesta, ki se želi poročiti npr. v vinogradu, tudi po značaju bolj preprosta in bo avtomatično posegala po bolj preprostih oblekah. Taki nevesti je pomembno, da je obleka obvladljiva, lahka, brez vlečke, brez rokavov, ki bi jo omejevali in da je v obleki celo noč.

V nasprotnem primeru pa neveste, ki se poročajo v dvoranah, dvorcih, gradovih, povprašujejo po večjih oblekah, polnih krilih, dolgih vlečkah, bleščicah ter čipki. Nekako je to vedno samoumevno. Takšna nevesta običajno vzame dve obleki, da se po uradnem delu lahko preobleče.

 

Kakšen kroj obleke svetujete glede na postavo?

Glede na postavo je tudi omejen kroj oblek, ki nevestam pristaja. Vedno naredimo nek izbor oblek, ki nevesti najbolj pristajajo, potem pa v tej smeri nadaljujemo.

Večje oprsje

Če ima nevesta večje oprsje, je potrebno najti primeren dekolte, ki obleke in videza neveste ne bo naredil ceneno. Torej, lepo je, da se prsi poudari, vendar z ravno pravo mero. Izogibamo se preveč odprtemu dekolteju, izberemo vedno delno prekrito linijo prsi, tako da se sicer pokaže obline, ne pa preveč. Kar nekaj je takih oblek, ki se lepo podajo nevestam z več oblinami.

Postava v obliki jabolka

Postava v obliki jabolka zahteva zgornji del, ki je trši in rahlo stisne ter drži obliko. Po navadi so to stezniki, ki se zapenjajo zadaj na vezalko, nujno pa imajo tudi kosti, ki držijo obliko. Obstajajo tudi kroji, ki zgornji del optično zožijo z detajli. Oprsje se bolj izpostavi, zato da dobimo postavo v obliki peščene ure. Krilo obleke naj bo padajoče, A linija je idealna izbira.

Postava v obliki hruške

Postava v obliki hruške se dobro obnese pri poročnih oblekah, namreč marsikaj, kar nevesta hoče zakriti, se da prekriti z dobrim izborom obleke. Vsekakor v tem primeru to ni ‘mermaid’ linija oblek ali pa ozek kroj obleke, kot je ‘pencil’ silhueta, ampak so to večja krila. Lahko je to že A linija, lahko pa tudi ‘princess’ linija oblek, kjer je pri hruškastih oblikah postave poudarjen ozek pas. Višje petke v tem primeru naredijo čudež.

Plus size

Plus size obleka naj bo preprosta. V tem primeru se je potrebno izogibati čipkam, velikim rokavom z naborki in raznim nepotrebnim detajlom. Kroj naj bo čim bolj čist, minimalističen. Eleganco lahko dosežemo z dobro ukrojeno obleko in finim materialom. Dodamo pa lahko bleščice, če si nevesta želi nekaj blišča. Krilo naj bo čim manj plastno in čim bolj padajoče. Priporočam V izrez dekolteja, ki optično zoži postavo, ter ozke, lahkotne rokave.

Drobna postava

Pri drobnih postavah pa skušamo dobiti učinek večjih oblin, zato je spet pomemben zgornji del, na katerem se mora nekaj dogajati. Tukaj posegamo po bolj bogati izbiri materialov, bolj zapletenih krojih, pri katerih ni nujno večje oprsje. Pa tudi bolj polnih krilih, ki bodo super proti utež ozkemu pasu. Ravno nasprotno kot pri plus size modelih, je tukaj preprostost modela slaba izbira. Bolj drobne neveste naj izbirajo med bolj »polnimi« oblekami, kroji ter materiali.

Ko pride bodoča nevesta prvič v poročni salon, kaj ji svetujete?

Ko se nevesta prvič odloči za termin pomerjanja oblek, običajno ne ve, kaj ji pristaja na njeno postavo. Tukaj priskočimo na pomoč mi. V mnogo primerih že ko vstopi v salon, nekako ocenimo, kateri model oblek bi bil dober zanjo. Je pa tako, da ima včasih svoje želje in zamisli, kaj bi imela, pa potem seveda take obleke tudi pomerimo, vendar kmalu tudi opustimo. Nemalokrat se namreč zgodi, da gre iz salona z obleko, ki jo v prvem planu sploh ni želela pomeriti.

Svetujemo ji, seveda, obleko, ki ji bo naredila uslugo (kar se tiče postave), pa tudi glede na izbrano lokacijo. Absolutno pa gre obleka tudi k značaju neveste. Nevesta je lahko prekrasna v določeni obleki, ki jo svetujemo, ampak se sama ne počuti dobro v njej. Bodisi je obleka preveč drzna, bodisi prevelika, neudobna ipd. Zelo pomemben faktor izbora obleke je, da se nevesta dobro počuti v njej, ne samo fizično, ampak tudi psihološko. Le v taki obleki, ki jo zna nositi, lahko nevesta zažari.

 

Kako poteka celoten obisk salona?

Prvi obisk izgleda tako, da se z nevesto najprej pogovorimo o njenih željah, ji ponudimo pijačo ali kavico, potem pa se z njo sprehodimo skozi salon in različne stile oblek, da si jih ogleda in jih začuti. Nato vzamemo stojalo, kamor odlagamo izbor oblek, ki so ji bile všeč. Ko začnemo s pomerjanjem oblek, zelo kmalu ugotovimo, kateri kroj ji najbolj odgovarja in nato nadaljujemo z oblekami v tej smeri. Na koncu imamo na stojalu samo še izbor 2-3 oblek, med katerimi se nevesta potem odloči. Včasih mora tudi prespati kakšno noč in se nato odločiti.

Koliko oblek bi naj v povprečju poskusila – preden najde pravo?

Do deset oblek je čisto dovolj, da se ne zmede preveč. Še vseeno pa sem mnenja, da od 3-5 oblek ni dovolj. Konec koncev je to dogodek, ki je v življenju praviloma le enkrat in si želimo pričarati pomerjanje poročnih oblek nepozabno ter intimno. Neveste ne želimo priganjati s časom in izborom, saj smo mnenja, naj v miru pomeri kolikor oblek želi, da bo prepričana in mirna v svoji odločitvi.

Kako je z izposojo oblek – menite, da je to boljša opcija kot nakup poročne obleke?

Tukaj pa je moje subjektivno mnenje takšno, da si verjetno za svojo poroko obleke ne bi izposodila. Razumem racionalni način razmišljanja in prostorsko stisko, ko neveste ne vejo, kam potem z obleko. Pa vseeno, osebno sem mnenja, da si obleko kupite. Konec koncev je to enkratni dogodek v življenju, obleka je med najbolj pomembnimi detajli poroke in naj bo popolna. To pomeni nepoškodovana, nenošena in ukrojena čisto po vaših merah. Prav tako je nevesta lahko sproščena glede same obleke, saj je potem njena. Če pa je izposojena, pa je potrebno ves čas paziti, kaj se z obleko dogaja, saj jo je potrebno vrniti nepoškodovano in v čim bolj podobnem stanju, kot ste ji jo izposodili.

Naš salon je najprej pričel samo s prodajo oblek, ker v to verjamemo in je to praksa vseh držav po svetu. Vendar smo to poslovno odločitev morali prilagoditi, saj je tako, da se je v tem delu sveta (predvsem bivše države Jugoslavije, Grčije ipd.) razvila praksa izposojanja oblek. Absolutno je to bolj praktično ter racionalno in še ceneje. Zato so se neveste navadile na izposojo in lahko rečem, da imamo 80 % izposoje oblek glede na nakup.

Kakšne so cene izposoje?

Cene izposoje se vrtijo povprečno nekje od 750 – 850 €, odvisno od modela. Kakšne stanejo manj, bolj bogate obleke pa tudi precej več. Pri izposoji pazite, v kakšnem stanju so obleke. So poškodovane že sedaj, so umazane, so vam prav. Vse to so pomembni podatki, ko se potem obleko vrača. Predvsem pa se mora nevesta dobro počutiti v svoji obleki, ne pa z občutkom, da je izposojena obleka že ‘oddelala’ svoje.

Se lahko obleko prilagodi?

Absolutno. Če imamo v salonu obleko, ki samo minimalno odstopa od želene številke, so to manjši popravki, ki jih naredimo, da je obleka ulita.

Koga naj bodoča nevesta pripelje s seboj na pomerjanje obleke?

Največja napaka je, da imajo neveste prakso pripeljati s seboj na pomerjanje kar se da veliko število spremljevalk. Naj se neveste omejijo na 2-3 osebe, ki jim zaupajo, ki bodo podale realno mnenje glede primernosti izbora obleke. Običajno pa je logično tako, da ima vsaka svoje mnenje in svoj okus, tako da je mnenj potem preveč in samo zbegajo nevesto. Namesto, da bi ji olajšale izbiro, jo otežijo in potem gre nevesta iz salona razočarana in nesamozavestna.

prijateljice

Kakšno spodnje perilo naj ima oblečeno za pomerjanje oblek?

Spodnje perilo naj bo kožne barve. Nedrček brez naramnic. Naj imajo neveste s seboj tudi čevlje s petko, približno tako, kot jo bodo imele na poroki.

Je za pomerjanje lahko naličena?

Seveda, priporočljivo je, da se nevesta uredi za pomerjanje obleke malo naliči, uredi pričesko ipd., da se bo tudi sama bolje počutila na pomerjanju. Ni pa nam najbolj všeč, če se neveste preveč napudrajo ali močno naličijo, saj se potem ta ličila hitro prenesejo na obleko.

 

6 trendov poročnih oblek, ki bodo zaznamovali letošnje leto

Foto: Silk-stocking, jacoblund, Nadtochiy / Getty Images Plus via Getty Images; Olivia Bottega (last salona Flair Wedding Atelier)