10 simptomov izčrpanosti in kdaj ukrepati

10 simptomov izčrpanosti

Izčrpanost je nekaj povsem drugega kot utrujenost. To je povsem druga stopnja – vse, kar si želite v takem primeru, je spati in še več spati. V takšnem stanju ne morete funkcionirati, saj vas vse, kar počnete, povsem izčrpa. Pred vami je 10 simptomov izčrpanosti, na katere bodite pozorni.

V zadnjem času je veliko žensk, ki ima simptome izčrpanosti. Gre predvsem za ženske, ki opravljajo več vlog hkrati, morda vodijo podjetje ali so na visokem položaju, od sebe vedno dajejo maksimum, a enkrat tudi telo odpove. To se zgodi predvsem zato, ker hkrati ‘žonglirajo’ med različnimi aspekti življenja (delo, družina, dom …) in imajo manj časa, da bi svoje zdravje postavile na prvo mesto.

Kateri so najbolj pogosti simptomi izčrpanosti?
  1. Ne morete trezno razmišljati.
  2. Ste pod velikim stresom.
  3. Vaši obroki zaradi časovne stiske niso več zdravi, ampak so jih zamenjale čokolade, slani prigrizki in gazirane pijače.
  4. Zvečer kljub utrujenosti ne morete takoj zaspati.
  5. Vaše ustnice so ves čas suhe in razpokane.
  6. Nikakor si ne morete zamisliti, da bi ob vsem tem še telovadili.
  7. Vaše razpoloženje zelo niha.
  8. Srce vam bije hitreje.
  9. Tudi, ko ne počnete nič, ste zadihani.
  10. Kavč je vaš najboljši prijatelj.
Kdaj izčrpanost postane diagnoza?

Če izčrpanost traja več kot 4 mesece, potem je zelo verjetno, da vam bo zdravnik postavil diagnozo sindroma kronične utrujenosti. Gre za dolgotrajno bolezen s številnimi simptomi, ki vključujejo ekstremno utrujenost. Za to bolezen ne obstaja nek test, diagnosticirana je preprosto na podlagi simptomov. Ta sindrom je najbolj značilen za ženske med 20. in 40. letom starosti. Najpogostejši simptomi pa so težave s spanjem, bolečine v mišicah in sklepih, glavoboli, občutek vrtoglavice, hitro ali neredno bitje srca.

 

Ali ste toksično produktivni?

Foto: Deagreez / Getty Images Plus via Getty Images