5 pomembnih hranilnih snovi, ki jih potrebuje vsaka aktivna ženska

5 hranilnih snovi

Te sestavine so ključne za naše zdravje, zato jih uživajte s prehrano ali prehranskimi dopolnili. Poglejmo, katerih je 5 pomembnih hranilnih snovi, ki jih potrebuje vsaka aktivna ženska.

Ali pazite na prehrano in veste, koliko sadja in zelenjave morate pojesti, prav tako pa koliko beljakovin, ogljikovih hidratov in zdravih maščob? Vseeno, kako uravnotežena je vaša prehrana, se velikokrat zgodi, da tudi osebe, ki pazijo na vse zgoraj našteto, kdaj izpustijo hranilne snovi, ki so nujno potrebne – sploh, če smo aktivni. To pomeni, če se ukvarjate s kakšno fizično aktivnostjo, bodo te hranilne snovi pripomogle k temu, da boste močni in zdravi. Najnovejše prehranske smernice namreč navajajo pet ključnih hranilnih snovi, ki jih po navadi zaužijemo v premajhnih količinah ali sploh ne. Poglejmo, o katerih snoveh je govora …

5 hranilnih snovi:

Železo

Železo pomaga pri ustvarjanju hemoglobina, dela rdečih krvničk, ki jih kisik prenaša po celem telesu, prav tako pa pri ustvarjanju mioglobina, podobne spojine, ki se nahaja v srcu in mišičnemu tkivu ter zagotavlja dodatni kisik, ki ga potrebujete med vadbo. Železo prav tako potrebujemo za ustvarjanje vezivnega tkiva in za delovanje nekaterih hormonov, obenem pa je zelo pomembno za naš imunski sistem. Najdete ga v rdečem mesu, belem fižolu, tofuju, polnozrnatem kruhu, žitaricah in špinači. Prav tako pa ga lahko uživate kot prehransko dopolnilo.

Kalij

Ta mineral uravnoveša natrij, da bi se s tem preprečila napihnjenost in vzpostavil normalen krvni tlak, prav tako pa preprečuje izgubo kalcija v kosteh. Pomemben je tudi za nemoteno delovanje živčevja in krčenje mišic. Največ ga vsebujejo morski sadeži, meso, mlečni izdelki, sladki krompir, brokoli, buče, cvetača, avokado in banane.

Kalcij

Zelo pomemben je za naše kosti, saj jih krepi. Najdete ga v mleku, jogurtu, siru, v sojinih in tofu napitkih, ki so obogateni s kalcijevim sulfatom, temni listnati zelenjavi, kot so špinača, brokoli, ohrovt …

Vlaknine

Vlaknine nam pomagajo, da smo dlje časa siti, stabilizirajo raven glukoze v krvi in uravnavajo raven holesterola. Prav tako pa so zelo pomembne za zdravo prebavo. Uživajte polnozrnata žita ter sadje, kot so hruške in jabolka, različno zelenjavo, mandlje, čičeriko ipd.

Vitamin D

Vaše telo potrebuje vitamin D, saj pomaga pri absorpciji kalcija ter uravnava njegov prenos po ožilju in v kosti. Na ta način se vzdržujejo pravilno bitje srca in gibanje mišic. Za več vitamina D na svoj jedilnik uvrstite mleko, sojo, jogurt, losos, tuno in jajca. Vsaj 10 minut dnevno se izpostavljajte soncu. Še posebej pozimi, ko je manj sonca, pa ga je priporočljivo uživati kot prehransko dopolnilo.

 

Teh 7 živil nas izčrpava in nam jemlje energijo

Foto: nd3000 / Getty Images Plus via Getty Images