6 znanstvenih razlogov, zakaj bi morali spati več ur

spati

Znanstveniki pravijo, da bi morali več spati in to so podprli tudi s preverjenimi, znanstveno dokazanimi razlogi.

Spanec je nujen za pravilno delovanje telesa in uma. Pravzaprav je enako pomemben kot uravnotežena prehrana in vadba. Čeprav se glede količine spanca, ki ga potrebujemo, vsak od nas razlikuje, bi odrasle osebe v povprečju potrebovale med 7 in 8 ur spanca, da bi lahko pravilno funkcionirale. Ker pa se tega redkokdo dejansko drži, vas bomo v naslednjih vrsticah poskušali prepričati, zakaj je spanec tako pomemben.(To z vašo kožo naredi 8 ur spanca)

Vzdrževanje telesne teže

Osebe, ki spijo manj kot 7 ur, so bolj podvržene debelosti. Gre namreč za kar 41 % višje tveganje za debelost. Razlogi, zakaj se redimo, če ne spimo dovolj ur, so številni: od neuravnoteženih hormonov, pomanjkanja energije ter motivacije za vadbo. Obenem pa imamo večjo potrebo po hrani in sladkarijah.

Koncentracija in osredotočenost

Znanstvene raziskave so pokazale, da nemoten spanec izboljšuje koncentracijo ter pomaga pri reševanju težav ter izboljšanju spomina – tako pri otrocih kot odraslih.

Močnejše srce

Osebe, ki spijo manj kot 7 ur na noč, imajo za kar 13 % večjo verjetnost srčne kapi. Prav tako pa imajo tudi povišan krvni tlak. Kar preprosto pomeni, da zadosten spanec krepi in ščiti naše srce.

Tveganje nastanka diabetesa tipa 2

Pomanjkanje spanca je povezano s tveganjem nastanka diabetesa tipa 2. Ko malo spimo, vplivamo na porušenje hormona lakote, zaradi česar se naš apetit okrepi. S tem pa tvegamo nastanek diabetesa tipa 2.

Depresija

Psihični motnji, kot sta depresija in anksioznost, sta povezani s slabo kvaliteto spanca.

Močan imunski sistem

Raziskave so pokazale, da dober spanec izboljšuje naš imunski sistem, s tem pa se naše telo lažje bori z boleznimi. Prav tako je dokazano, da imajo osebe, ki spijo le 5 ur, petkrat večjo verjetnost, da zbolijo za gripo ali prehladom. Slaba kvaliteta spanca pa vpliva tudi na vnetne procese v organizmu, iz katerih se lahko razvijejo tudi kronične bolezni.

 

Majhne navade, zaradi katerih boste srečnejši

Foto: Prostock Studio / Getty Images Plus via Getty Images