Ajurveda je izvrstna podpora h konvencionalnemu zdravljenju

ajurveda

Z Aleksandro Komasz, kvalificirano specialistko ajurvedske medicine, priznano poznavalko terapevtskih masaž in strokovnjakinjo na področju zdrave prehrane, smo se pogovarjali o ajurvedi. Vsi smo že slišali zanjo, marsikdo pa točno ne ve, kaj ajurveda sploh je, kakšne so njene metode in kako nam lahko pomaga. Vse te odgovore nam je priskrbela Aleksandra.

Kaj sploh je ajurveda?

Ajurveda je sistem zdravljenja in preventive. Njene korenine sežejo v obdobje starodavne Indije in je najverjetneje najstarejša medicina na našem planetu. Ayuh pomeni življenje, veda pomeni znanje, torej beseda ajurveda pomeni znanje o življenju, ki je močno povezano z naravo, naravnimi zakoni, smislom življenja, duhovnostjo, okolico in odnosi. Zajema fizične in metafizične aspekte življenja, kot so npr. zdravje in bolezen, sreča in žalost, bolečina in veselje. Ajurveda stremi k ravnotežju telesa, uma in duha, naravno k temu stremi celotno vesolje. Vsako živo bitje je mikrovesolje v celotnem vesolju in naše prizadevanje k ravnotežju vpliva na stanje celotnega vesolja. Ajurveda izboljšuje kvaliteto življenja in celo podaljša naše življenje. Njeno orodje je pravilna dnevna rutina, ki zajema vse od praktičnih in filozofskih do duhovnih aspektov našega življenja. To so npr. pravilna prehrana, meditacija, vadba joge, medosebni odnosi.

Kakšna so načela in metode ajurvede?

Osnovna načela ajurvede temeljijo na petih elementih (panchamahabuthas) in treh življenjskih energijah (vata, pitta in kapha). Če sledimo ajurvedskim načelom, bomo uravnotežili naše življenje ter miren, ljubeč življenjski stil. Za dosego takšnega stanja moramo pridobiti o sebi nekaj odgovorov, slediti nekaterim načelom in redno uporabljati metode ajurvede. Prvi korak je, da s pomočjo treh glavnih življenjskih energij vata (veter, zrak), pitta (ogenj, voda) in kapha (voda, zemlja) določimo osnovni genski kod, imenovan prakruti. Vsak posameznik ima edinstveno kombinacijo teh treh doš, ki vpliva na stanje njegovega telesa in uma. Na podlagi osnovnega genskega koda se potem prilagodijo prehrana, rekreacija, zelišča, odnosi. Pomembno je, da opazujemo in poslušamo naše telo, opazujemo prebavo in izločanje blata ter redno čistimo telo s postopki Panchakarme. Panchakarma je ajurvedski očiščevalni postopek, s katerim odstranjujemo toksine in negativno energijo iz telesa vsaj enkrat letno. Če ne sledimo principom ajurvede, se ravnotežje doš lahko patološko spremeni, trenutna kombinacija doš je lahko različna od osnovnega genskega koda. To stanje strokovno imenujemo vikruti in ga ugotavljamo skozi postopek ajurvedskega pregleda.

Kako nam lahko ajurveda pomaga? Je primerna za vse ali jo komu odsvetujete?

Ne glede na to, kakšen je osnovni genski kod oziroma prakruti posameznika, je mogoče z ajurvedo doseči optimalno zdravje. To pomeni: pravilna prehrana, metode priprave obrokov, pravilen življenjski stil in predvsem tudi pogled posameznika na celotno življenje. Vsak posameznik mora s pomočjo ajurvedskega specialista odkriti svojo optimalno kombinacijo. Ajurveda je življenjski stil, je tek na dolge proge, ki traja do zadnjega diha našega življenja. Primerna je za vse, v vseh življenjskih obdobjih. V naša življenja jo lahko vpeljemo kadarkoli, tudi v pozni starosti. Največkrat se žal odločimo za spremembe v našem življenju šele takrat, ko nam uradna medicina že postavi diagnozo, kar pomeni po ajurvedi že 5. ali 6. stopnjo bolezni. Ajurveda pozna šest stopenj nastanka bolezni in zadnji dve, ki jih zazna tudi uradna medicina, je že močno napredovana bolezen. Zato priporočam, da ajurvedo vpeljemo že takrat, ko smo zdravi, saj se lahko tako izognemo marsikateri zdravstveni neprijetnosti v času našega življenja.

Ajurveda je življenjski stil, je tek na dolge proge, ki traja do zadnjega diha našega življenja.

Kako pogosto je potrebno izvajati terapije?

Ajurveda je življenjski stil in del našega življenja. Dnevno skrbimo za zdravo in pravilno prehrano, skrbimo za pravilno rekreacijo, druženje, odnose, spanje, prebavo. Pomembne so ajurvedske terapije z olji in različne masaže, za katere se odločamo vsaj enkrat mesečno, najbolj optimalno pa je vsak teden. Generalno ajurvedsko čiščenje telesa – panchakarma pa je potrebna vsaj enkrat letno.

Jo lahko kombiniramo s konvencionalno medicino?

Ajurvedske terapije lahko kombiniramo s konvencionalno medicino, ajurveda je izvrstna podpora h konvencionalnemu zdravljenju in jo priporoča že veliko zdravnikov, ki so sami spoznali moč in učinkovitost ajurvedskih metod in principov. Ajurvedske terapije se prilagajajo na stanje vsakega posameznika in glede na terapijo v konvencionalnem zdravljenju.

Kot ste že dejali, je ajurveda povezana tudi s prehrano. Se mora pacient ob terapijah držati posebnih diet in zakaj?

V ajurvedi je prehrana povezana z zdravjem, hrana je lahko tudi zdravilo in s hrano zdravimo. Ajurvedski specialisti uporabijo hrano v namen uravnovešanja fizičnega, psihičnega, čustvenega, umskega in duhovnega aspekta našega življenja. Živila so klasificirana glede na vpliv na naš prakruti/vikruti. Kvaliteta naše prehrane se začne že v trgovini in z našim odnosom do živil, ki jih kupimo. Pomemben je celo način služenja denarja, s katerim kupujemo živila, saj vsa ta energija vpliva na naše zdravje in naše življenje. Če kupujemo živila jezni, razburjeni ali v strahovih, bomo v kupljena živila dodali to našo energijo.

Pomembno je, da kupujemo živila, ki imajo satvično (bolj duhovno) energijo. V našo prehrano vnesimo več sadja in zelenjave, basmati riž, mung lečo, domače sveže mlečne izdelke. Glede na tip konstitucije vnašamo tudi živila ostalih kvalitet, kot so začimbe, žitarice in stročnice, fermentirano hrano ipd. Izogibajmo se genetsko modificiranim živilom in kupujmo ekološko, organsko pridelano hrano. Kemijsko tretirana hrana povzroča v veliko primerih alergije oziroma intoleranco do posameznih živil. Na koncu pa je pomembna tudi priprava živil. Kuhajmo v mirnem, srečnem vzdušju, obrok pa pojejmo sede v mirnem okolju in v tišini oziroma ob mirni glasbi.

Ali ajurveda vključuje postenje?

Ajurveda ne priporoča postenja, ob očiščevalnih terapijah priporoča monodieto, to pomeni jed, ki je lahko prebavljiva, ki nudi telesu potrebne beljakovine, ogljikove hidrate, vitamine, minerale in maščobe. Med panchakarmo se priporoča kitchari (basmati riž, mung dhal in zelenjava), jed, ki ne obremenjuje prebavnega sistema med samim postopkom čiščenja. Naši obroki bi morali tudi vsebovati vseh šest okusov, ki so povezani s šestimi stopnjami prebave obroka. Obrok mora vsebovati sladko, kislo, slano, trpko, grenko in pekoče.

Izobraževali ste se v Indiji, na Nizozemskem, v Angliji … Povejte nam kaj več o tem obdobju vašega življenja, kako vas je morda spremenilo, kaj vas je naučilo? Imate morda kakšno zgodbo o uspehu?

Z ajurvedo sem se prvič srečala davnega leta 1996, ko mi je v roke prišla neka poljudna knjiga o tej starodavni znanosti. Po porodu sem se v tem obdobju soočala s hudimi strahovi in paničnimi napadi. Zato sem začela raziskovati in vpeljevati principe ajurvede v svoje življenje, ker pa sem zelo študiozen tip človeka, sem se v ajurvedo tudi poglobila in jo resno pričela študirati. Najprej v Indiji, kjer sem se dlje časa šolala na tamkajšnjih klinikah, nato pa sem obiskovala in se izobraževala tudi v znanih ajurvedskih centrih v Evropi. Skrivnosti marma terapije sem se učila v Indiji in na Nizozemskem. V času izobraževanja sem se seznanila tudi z jyotishem – starodavno indijsko astrologijo, ki je zelo pomembna tudi pri določanju osnovnega genskega koda, ter vastujem – znanjem o bivanju. K meni so po nasvete glede pravilnega življenja in zdravljenja prihajali prijatelji, prijatelji prijateljev in tudi čisti neznanci. In ajurveda je marskikateremu med njimi prinesla korenite pozitivne spremembe. Nazadnje sem pustila službo kot raziskovalec v farmacevtskem podjetju in se tako 10 let posvečam samo še ajurvedi, jogi, meditaciji in duhovnosti. Kot terapevt lahko pomagam ljudem le, če sama živim čisto življenje. Ajurveda mi tako pomaga pri ohranjanju zdravja, pri energiji in dobremu počutju. Redno se ukvarjam tudi z meditacijo, pranayamo in jogo, ter sem učenec bhakti joge.

V času svoje prakse sem pomagala mnogim ljudem, in mnogo zgodb priča o uspehu te starodavne metode. Z vsakim posebej grem čez zgodbo zdravljenja in preobrazbe in na koncu se vsi veselimo vidnih uspehov. Pri tem ne bi izpostavljala posamezne zgodbe, ker dobimo napačno predstavo, da ajurveda pomaga le pri tej vrsti težav.

Mnogi ne verjamejo v moč alternativne medicine in se striktno odločajo le za konvencionalno medicino. Kaj menite o tem?

Ajurveda pravi, da ima vsak sistem svoje omejitve in ni proti konvencionalni medicini. Vsak posameznik ima svojo življensko pot. Konvencionalna medicina ne zahteva od posameznika skoraj nič, posameznik se prepusti zdravljenju; preko zdravil, postopkov in posegov tako poteka zdravljenje. Pri ajurvedi, ki mimogrede ni alternativna medicina, ampak prej komplementarna medicina, pa smo »prisiljeni« delati na sebi. Očistiti moramo telo, uvesti novo prehrano, se začeti rekreirati, razčistiti preteklost in izpostaviti zdrave odnose. Vsak se ima pravico odločati, katero metodo bo izbral. Enemu odgovarja uradna medicina, drugemu bioresonanca, tretjemu kitajska medicina. Jaz najraje kombiniram več metod skupaj in nikoli ne izločim konvencionalne medicine, saj ima na marsikaterem področju odlične uspehe. Včasih moramo uporabiti antibiotik ali kakšno drugo terapijo uradne medicine. Antibiotiki, steroidi, zdravila imajo svoje mesto pri zdravljenju, vendar ne zajemajo celotnega zdravljenja. Vzeti moramo antibiotik ali antihistaminik, vendar te terapije ne povrnejo prvotnega ravnotežja, torej niso končni »sadež« zdravljenja. Ajurveda na srečo združuje tudi bolj subtilne terapije, ki so lahko podpora takšnemu zdravljenju.

Aleksandra Komasz vodi svoj center Aleksandra Komasz Ayurveda. Katere storitve so v centru na voljo, si oglejte TUKAJ.

Foto: Jupiter Images / Getty Images Plus via Getty Images, osebni arhiv