Ali je sladoled zdrav? To se dogaja, če ga jemo vsak dan …

sladoled

Zagotovo se prav vsak od nas sprašuje, če je sladoled zdrav. Mi pa smo to vprašanje podrobno raziskali in imamo odgovore …

Med poletno vročino se za ohladitev največkrat odločimo za sladoled. In čeprav spada sladoled med najmanj škodljive sladice, se kljub temu sprašujemo, če ga lahko jemo vsak dan?

Ali je sladoled zdrav?

Če je vsakodnevno uživanje sladoleda zdravo, se ne sprašujemo le mi, to so se spraševali tudi zdravniki in nutricionisti. Zato so na to temo tudi opravili številne raziskave. Zaključek je, da ima sladoled kot sladica tako pozitivne kot negativne plati. Poglejmo, kakšna je razsodba.

Gradnja mišic

Sladkor v sladoledu lahko pripomore pri gradnji mišic ter prepreči razgradnjo proteinov. Nutricionisti so mnenja, da je zato to sladico dobro pojesti do dve uri po treningu. Seveda pa ne pretiravajte s kalorijami, saj v nasprotnem primeru ne bo učinka.

Ali je sladoled dober za imunski sistem?

Hladna hrana predstavlja svojevrsten stres za telo, vendar to ne pomeni, da je ta stres negativen. Vsakodnevno uživanje sladoleda poleti je pravzaprav lahko odličen trening za krepitev imunskega sistema.

Nespečnost

Sladoleda pred spanjem ne bi smeli jesti in ne le zaradi količine sladkorja in kalorij, temveč zaradi visoke vsebnosti nasičenih maščob ter majhne količine vlaknin. To dvoje lahko namreč povzroči prekinjen spanec.

Pridobivanje kilogramov

Če sladoled jeste vsak dan, obstaja večja nevarnost, da boste pridobili nekaj kilogramov. Sladoled namreč vsebuje maščobe, sladkor in kalorije, kar pa lahko privede tudi do diabetesa in razvoja številnih bolezni srca in ožilja. Zato je najbolje, če se raje odločite za doma pripravljen sladoled, kot so npr. sadne lučke.

Zobobol

Vsakodnevno uživanje te sladice lahko povzroči tudi preobčutljivost zob, sploh, če ga grizete. Če večkrat začutite to nelagodje, se obrnite na zobozdravnika.

Je dober za srce?

Prenajedanje nikoli ne privede do ničesar dobrega. Številne študije so že večkrat potrdile, da lahko prekomerno uživanje kalorične, sladke, mastne in težke hrane povzroči srčni napad. V primeru velike porcije sladoleda bi lahko prišlo do hitrega poskoka inzulina in povečanja števila trigliceridov v krvi. Kot rezultat tega bi prišlo do povečanja krvnega pritiska in hitrejšega bitja srca, trombociti pa bi lahko nato blokirali krvne žile, ki vodijo do srca. Posledica vsega tega bi bil srčni napad.

Seveda bi bilo potrebno vsak dan pojesti nekaj kilogramov sladoleda, da bi dejansko lahko prišlo do tega.

 

Živila, ki vam bodo zagotovila toliko tekočine kot kozarec vode

Foto: jacoblund / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po lepotaizdravlje.rs