Ali ste toksično produktivni? Nasveti, kako prekiniti ta začarani krog

toksično produktivni

Preveč produktivnosti lahko postane nezdravo, nekoristno in pravzaprav neproduktivno. V naslednjih vrsticah preverite, če ste ravno vi morda toksično produktivni …

Svetovna zdravstvena organizacija je že pred časom izgorelost (ang. burnout) na delovnem mestu dodala v svojo Mednarodno klasifikacijo bolezni. Kar je številnim strokovnjakom in osebam, ki se borijo s to težavo, pomagalo pri tem, da več izvejo o tej specifični težavi in jo premagajo.

Čeprav se zavedamo izgorelosti, se manj zavedamo meje med delovnim in prostim časom. Tehnologija nam omogoča, da imamo tudi na dopusti dostop do e-mailov, sodelavec, ki vas v tistem času nadomešča, pa vas lahko kadarkoli kontaktira, če ima kakšno vprašanje.

Čeprav se zdi vse skupaj dokaj neškodljivo, je to pravzaprav prisila, da smo v bistvu ves čas produktivni in razmišljamo o službi. Produktivnost pa ima – tako kot vse ostalo na svetu – svoje meje. In ravno ta konstantna dostopnost nas posledično naredi manj produktivne. Imamo manj psihične in fizične energije, česar rezultat je pomanjkanje motivacije in učinkovitosti. Pogosto pa razmišljamo tudi o zamenjavi službe.

„Toksična produktivnost ne popusti niti, ko je neka naloga končana. Ko v službi končate nek projekt, se lahko počutite krivo, zakaj niste storili več. Osebe, ki imajo to težavo, nikoli nimajo dovolj dela, vedno ga hočejo še več,“ je povedala Simone Milasas, poslovna trenerka in avtorica knjige Joy of Business.

Hiter tempo je kriv za toksično produktivnost

Dandanes je vse pospešeno. Zaradi socialnih omrežij in spletnih portalov imamo občutek, da moramo biti ves čas v toku z novicami, novostmi … A pojem toksične produktivnosti ni nekaj novega. Gre za občutek, da imate vedno konkurenco, ki si ne vzame niti dneva predaha in vam povzroča tesnobnost, da boste nekaj izpustili. Pandemija je vse skupaj še dodatno poudarila zaradi večjega pritiska, da moramo biti prisotni, več delamo in vrnemo podjetje pod kontrolo. V začarani krog pa pridemo v trenutku, ko začnemo naš prosti čas jemati kot lastno lenarjenje. To je alarm, da ste toksično produktivni in da je treba začeti skrbeti zase ter delati na tem, da se umaknete od lastne toksične produktivnosti.

Nasveti, kako prekiniti toksično produktivnost

Držite se naslednjih pravil – le tako vam bo uspelo ločiti službo od prostega časa:

  • V času obrokov ne smete imeti pri sebi telefona.
  • Po treh urah dela naredite manjši premor.
  • Določite čas, ki ga boste preživeli s svojim partnerjem, otroci, družino.
  • Spite najmanj sedem ur.
  • Načrtujte vsaj dva večja obroka dnevno.
  • Vsaj v popoldanskih urah in zvečer se odrecite socialnim omrežjem, saj nas le-ta silijo v še več dela in nam vzbujajo občutek krivde, da ne delamo dovolj.
  • Če menite, da sami ne najdete rešitve, se pogovorite s strokovnjakom za duševno zdravje.

 

Sedenje je bolezen današnjega časa – posledice so lahko zelo hude

Foto: Jacob Ammentorp Lund / Getty Images Plus via Getty Images