Ali veste, kaj so antioksidanti ter v kakšni meri bi jih morali vključiti v prehrano?

antioksidanti

O njih se veliko govori, omenjeni so na vsakem koraku, pa vendar, sploh veste, kaj točno so? Izvedite, zakaj so antioksidanti tako zelo pomembni za zdravje našega organizma.

Naše telo je ves čas izpostavljeno prostim radikalom. To so na kratko povedano nestabilne molekule kisika, ki napadajo in poškodujejo naše celice. Antioksidanti pa prostim radikalom preprečujejo, da bi telesu škodovali. Če smo neprestano izpostavljeni oksidativnemu stresu (ki ga povzročajo prosti radikali), lahko to povzroči staranje, zmanjšuje odpornost organizma v boju proti številnim boleznim ter nasploh škoduje našemu zdravju in lepoti.

Kaj so antioksidanti?

Antioksidanti delujejo tako, da:
  • ščitijo pred oksidativnim stresom oz. delovanju prostih radikalov,
  • upočasnjujejo staranje,
  • ščitijo pred boleznimi srca in ožilja,
  • zmanjšujejo tveganje nastanka raka,
  • krepijo imunski sistem.

Med najpomembnejše antioksidante spadajo vitamin C, , A, E, kvercetin, koencim Q10, likopen, karotenoidi, astaksantin, flavonoidi … Strokovnjaki pa svetujejo, da vse te antioksidante zaužijete s prehrano, ne s prehranskimi dopolnili. To pa iz razloga, ker boste iz živil dobili celo kombinacijo antioksidantov, ne le samo enega.

Vitamin C

Vitamin C je antioksidant, ki se nahaja v sadju in zelenjavi. Gre za najmočnejši vitamin, ki ščiti in krepi imunski sistem, zato je pomemben pri preprečevanju raznih vnetij. Pomemben je tudi za rast in obnavljanje celic, prav tako pa upočasnjuje staranje. Vzpodbuja sintezo kolagena, zato je nujen tudi za našo lepoto in mladosten videz.

Vitamin E

Vitamin E se nahaja v rastlinskih oljih – vsebujejo ga sončnice, pšenični kalčki, arašidi, mandlji ipd. Ta vitamin organizem ščiti pred delovanjem prostih radikalov, oksidacijo maščobnih kislin, ščiti srce in ožilje, zato je pomemben antioksidant, ki deluje proti holesterol in arterosklerozi.

Karotenoidi

Karotenoidi so topljivi pigmenti, ki se nahajajo v rumenem, oranžnem, rdečem in zelenem sadju ter zelenjavi. Sem spadajo korenje, citrusi, špinača, paradižnik, marelice, brokoli, zelena listnata zelenjava … Med najpomembnejše karotenoide spadajo beta-karoten, zeaksantin, likopen in astaksantin. Ščitijo pa nas tudi pred škodljivim delovanjem UV žarkov.

Cink in selen

Minerala cink in selen imata pomembno vlogo pri krepitvi imunskega delovanja našega organizma. Sta odlična zaščita pri infekcijah, organizem pa ščitita tudi pred prostimi radikali. Selen je sestavni element encimov, ki sodelujejo v oksidacijskih procesih. Prav tako pa pomaga pri ohranjanju elastičnosti tkiva in je nujen tudi za zdravje moških.

Mineral cink je prisoten v vseh organih. Ščiti nas pred UV žarkih, krepi naš imunski sistem ter preprečuje bolezni srca in ožilja. Skupaj z drugimi antioksidanti cink sodeluje tudi pri zaščiti organizma pred nastankom raznih oblik raka.

Koliko antioksidantov bi morali zaužiti dnevno?

Obstajajo določene dnevne količine, ki jih ne bi smeli preseči:

Selen: do 55 mikrogramov dnevno.

Cink, vitamini A, C, E: odvisno od spola in starosti. Povprečje za 30-letno žensko je 8 miligramov cinka, 700 mikrogramov vitamina A, 15 miligramov vitamina E in 75 miligramov vitamina C.

 

10 simptomov izčrpanosti in kdaj ukrepati

Foto: shironagasukujira / Getty Images Plus via Getty Images