Aloe vera in njene čudežne koristi za naše zdravje

by | 19. 07. 2021
aloe vera

Aloe vera se že tisočletja uporablja v zdravstvene namene – uporabljali so jo že Stari Egipčani. In ko je neka rastlina že tako dolgo v uporabi, potem vemo, da je zagotovo zelo blagodejna za naše zdravje. Poglejmo, katere so njene čudežne koristi …

Sončne opekline

Gel aloe vere hladi in pomirja razdraženo kožo, zato se priporoča pri blaženju sončnih opeklin. Poleg tega je bogata z vodo, minerali in vitamini, ki kožo nahranijo in pospešijo njeno celjenje.

Zamenjava za peno za britje

Gel aloe vere se lako uporablja tudi namesto pene za britje. Poleg tega, da preprečuje draženje kože, jo tudi hidrira v globlje plasti, zaradi česar je koža mehka in gladka.

Zmanjšuje raven sladkorja v krvi

Nekaj študij je pokazalo, da lahko pitje soka aloe vere pomaga pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi, sploh pri ljudeh z diabetesom. Njen sok pa pomaga tudi pri hujšanju.

Rešitev za suho kožo

Če imate suho kožo, potem je aloe vera prava za vas, saj je odlična za vlaženje. Ta rastlina namreč vsebuje vitamina E in C, ki jo krepita, prav tako pa je koža zaradi njiju mehka in elastična.

Rast las

Encimi v aloe veri pomagajo tudi pri rasti las ter pri bolj zdravem lasišču. Gel aloe vere pa lahko uporabljate tudi kot balzam ali masko za lase. Rezultat bodo zdravi in sijoči lasje.

Piki žuželk

Poleti je dobro ves čas imeti pri sebi gel aloe vere, saj ima protivnetne lastnosti. Zato se tudi priporoča v primeru pikov žuželk, kot so npr. komarji.

Izboljšuje prebavo

Sestavine, kot so aminokisline, encimi in sterol dobro vplivajo tudi na našo prebavo. Gel aloe vere lahko tako dodate v smutije in sokove.

Pomlajevanje kože

Visoka raven antioksidantov v tej rastlini podpira proizvajanje novih celic, zmanjšuje rdečico in napne kožo. Zato je aloe vera sestavina številnih izdelkov proti staranju kože.

 

Foto: Agustin Vai / Getty Images Plus via Getty Images, povzeto po lepotaizdravlje.rs