Dieta z Okinave – kako se prehranjujejo stoletniki

dieta z okinave

Na malem otoku Okinava na skrajnem jugu Japonske živi kar 15 odstotkov vseh svetovnih stoletnikov, zato nas je zanimal recept za dolgo življenje – dieta z Okinave.

Znanstveniki se že leta poskušajo dokopati do odgovora, kaj vpliva na to dolgovečnost otočanov. Mnogi so prepričani, da gre za dobre gene, a najnovejše raziskave so pokazale, da je za manj bolezni in tudi nižjo smrtnost ključen življenjski slog. Zato, če želite živeti dolgo in biti zdravi, poskrbite za pravo hrano in gibanje, razmisliti pa morate tudi, zakaj vsak dan vstanete iz postelje.

CELOVIT PRISTOP

Evropejci na dan pojemo med 2000 in 2500 kalorij, prebivalci Okinave pa le okoli 1800. A tako dobro se ne počutijo le zaradi prehrane, gre za celovit pristop do življenja, s katerim vzdržujejo svojo formo. Japonci si na tem otoku pred obrokom vedno vzamejo čas za kratek predah. Niti slučajno ne planejo na hrano! Najprej se osredotočijo, nato se zahvalijo za hrano in učinke, ki jih bo prinesla živila. Šele nato, ko so popolnoma sproščeni, začnejo jesti in v obroku uživajo. Znanstveno je dokazano, da stres, požrešnost in prehitro vnašanje hrane preprečujejo normalno prebavo, zato moramo prenehati jesti ob prvem znaku sitosti. Na Okinavi tako nehajo jesti ob prvem signalu, da je telo prejelo dovolj hrane, to se zgodi takrat, ko je želodec 80 % poln. To imenujejo hara hachinu. Znanstveniki trdijo, da na ta način možgani pravočasno dobijo znak, da so usta opravila nalogo.

REDNA TELESNA VADBA

Prebivalci otoka celo veliko vadijo in to tudi v visoki starosti. Posebna značilnost je tudi zavračanje agresivne vadbe, hitrih in intenzivnih športov. Ljubijo vrtnarstvo, oblikovali so posebno vrsto karateja, ki ga izvajajo ob hoji in v kombinaciji s kitajsko telovadbo tai chi chuan. Gre za odlično dopolnilo ob dolgih vadbenih ciklusih, deluje tudi zelo sproščujoče. Zahodnjaška vadba tu predvideva tudi izvajanje vaj moči.

JEDO VELIKO RASTLINSKE HRANE

Prebivalci Okinave na dan v počasnem ritmu pojedo okoli sedem porcij sadja in zelenjave. Prehranjujejo se tudi s sojo, živili, ki so bogata s omega-3 kislinami, morskimi plodovi in zrnjem. Na Okinavi pojedo trikrat več rumene in zelene zelenjave, največ pa sladkega krompirja. Ta prehrana vsebuje okoli 20 odstotkov manj kalorij kot običajna prehrana. Vsebuje zelo malo maščob, sladkorjev in žitaric. Okinavci so skoraj vegetarijanci – jedo zelo malo rib, jajc in mlečnih izdelkov. Beljakovine dobijo iz stročnic, najpogosteje soje. V zahodnjaški različici te diete so živila delijo glede na kaloričnost – oziroma na kalorije na gram nekega živila. Poudariti moramo, da prebivalci Okinave zaužijejo zelo malo proteinov in ogljikovih hidratov. Količina proteinov in ogljikovih hidratov – rečemo ju tudi okinavska mera – znaša 10:1 v korist ogljikovih hidratov. In še najpomembnejše: čeprav pojedo veliko kuhanih živil, je večina hrane surove ali hitro pokuhane na nizkem ognju. Na ta način se v živilih ohrani velik del vitaminov.

ŽIVILA

Tradicionalna dieta z Okinave:

Zelenjava (58 – 60 %): sladki krompir (oranžen in vijoličen), alge, bambusov vršički, daikoon redkvice, grenka melona, zelje, korenje, bamija, buče in zelena papaja.

Žitarice (33 %): proso, pšenica, riž in rezanci.

Hrana iz soje (5 %): tofu, miso, natto in edamame.

Meso in morski plodovi (1 – 2 %): v glavnem bela riba, plodovi morja in občasno svinjina – vsi deli, tudi drobovina.

Ostalo (1 %): alkohol, čaj (še posebej jasminov), začimbe (kurkuma), dashi (juha).

 

Foto: Getty Images via Guliver