Eterično olje bergamotke za bolj mirne živce

eterično olje bergamotke

Eterično olje bergamotke blaži napetost in nervozo ter tudi želodčne težave, ki so posledica nervoze. Bergamotka je po obliki nekoliko podobna hruški in sodi med najbolj priljubljene vrste agrumov. Izvira iz tropskih krajev, danes pa jih gojimo tudi v Evropi. V večini primerov plodove uporabljamo v zdravilne namene, iz lupine namreč pripravljamo odlično in zdravilno olje. Je zelo aromatično, lepo diši in je priljubljeno tudi v kozmetični industriji za izdelavo parfumov, krem in mazil … Čistega eteričnega olja ne smemo uživati, uporabljamo ga topično, na koži, pri aromaterapiji in v mešanicah za inhaliranje.

Blaži tesnobo

Stres zelo negativno vpliva na telo, še posebej če smo mu izpostavljeni dlje časa. Vnaša nemir v vsakdan, če pa smo mu izpostavljeni dlje časa, lahko povzroči tudi organske spremembe, neravnovesje in posledično sproži resne težave. Dejstvo je, da se ga je težko otresti (še posebej letos), a telesu je treba pomagati k vzpostavitvi ravnovesja. Poskusite z vajami sproščanja, ob tem pa vonjajte eterično olje bergamotke, ki vam bo pomagalo pri sproščanju.

V olju sta alfa-pinen in limonen, zato bergamotka deluje nežno sedativno, pomirja napete živce, zavira depresijo in slabo razpoloženje, spodbuja izločanje hormona sreče serotonina. Pomaga tudi pri nespečnosti, ki je posledica tesnobe, olje pomaga zaspati in tudi mirno in trdno spati. Dovolj bo, če kapljico ali dve kanete na blazino. Lahko ga razredčite tudi v vodi in popršite po prostoru ali posteljnini. To naravno pomirjevalo je učinkovito tudi pri želodčnih težavah, ki jih povzroča nervoza. Če se želimo boriti proti temu, moramo nekaj olja zmešati z oljem kamilice in morske krhlike. S krožnimi gibi si mešanico pred spanjem vmasirajte v predel trebuha.

Pospešuje prebavo

Olje bergamotke je dobro tudi za izboljšanje delovanja prebavil, saj spodbuja izločanje želodčnih encimov, hrana pa se lažje razgradi oziroma prebavi. Izboljšuje tudi črevesno peristaltiko, ta je bolj učinkovita, s tem pa blaži tudi napenjanje, zaprtje in druge podobne težave. Bergamotko lahko razredčimo z nekaj baznega olja (kokosovo, oljčno, jojobino), nato pa ga vmasiramo v predel želodca, najbolje po obroku.

Neguje kožo

Deluje tudi kot antibiotik, dezinficira in razkužuje, tako da lahko z oljem zdravimo tudi določene težave s kožo, recimo rane ali vreznine, saj preprečuje vdor škodljivih bakterij skozi rano na koži in tako preprečuje infekcije. Je učinkovito tudi pri ekcemih, psoriazi, srbečici in brazgotinah. Olje bergamotke pomaga pri pravilni razporeditvi pigmenta melanina v koži, zato je ten bolj enakomeren. Izboljšuje tudi videz kože, jo pomlajuje in prikriva prve znake staranja, recimo gladi drobne gubice. Prav tako pomaga pri težavah z lasiščem, preprečuje prhljaj in izgubo las. Odlična kombinacija je 16 kapljic vode, 4 žlic aloe in 25 eteričnega olja bergamotke. Z mešanico si zmasirajte lasišče in pustite delovati pol ure.

 

Foto: Getty Images via Guliver