Hitri in slastni recepti za boljši spomin

boljši spomin

Če želite boljši spomin, potem si pripravite te slastne recepte s superživili, ki odlično vplivajo na naše možgane ter vzdržujejo kratkoročni in dolgoročni spomin.

Vse, kar jemo, ima pozitiven ali negativen vpliv na naše možgane, zato je pomembno paziti na to, katera živila jemo. Prebavni trakt telesu zagotavlja ključna hranila, prav tako pa vzpodbuja proizvodnjo določenih hormonov, ki pozitivno vplivajo na spomin in druge kognitivne funkcije. Določena živila vsebujejo hranila, ki vzdržujejo kratkotrajni in dolgotrajni spomin v odlični formi. Ta hranila vsebujejo antioksidante, nenasičene maščobe in določene vitamine in minerale, možgane pa oskrbujejo s potrebno energijo in ščitijo živčevje. Za boljši spomin si torej pripravite naslednje jedi …

UMEŠANA JAJCA Z BROKOLIJEM

Sestavine:

• 2 jajci

• 2 žlici drobno nasekljane rdeče čebule

• malo nasekljane rdeče paprike in paradižnika

• 50 g brokolija

• 1 žlička soli

• poper po okusu

Priprava:

V ponev dajte žličko oljčnega olja, papriko, brokoli, rdečo čebulo in kuhajte dve minuti. Jajca zmešajte v posodi ter jih posolite in vlijte v ponev. Kuhajte dve do tri minute in rahlo mešajte. Postrezite na dveh kosih polnozrnatega kruha.

boljši spomin

SMUTI Z BOROVNICAMI IN OREHI

Sestavine:

• pol skodelice borovnic

• 2 žlici zmletih orehov

• 1 žlica kakava v prahu

• pol banane

• 2 dl kokosovega mleka

• 1 žlica zmletih lanenih semen

Priprava:

V mešalniku zmiksajte vse sestavine in smuti prelijte v kozarec.

boljši spomin smoothie

MUFFINI Z BUČNIMI SEMENI

Sestavine:

• 85 g masla

• 150 g sladkorja

• pol žličke soli

• 1 jajce

• 1 vanilijev sladkor

• 320 g moke

• 2 žlički pecilnega praška

• pol žlice soda bikarbone

• 250 ml mleka

• 225 g narezanih višenj (brez koščic)

• 60 olupljenih in rahlo praženih bučnih semen

• 30 g svežih in olupljenih bučnih semen

Priprava:

Pečico segrejte na 190 stopinj Celzija in pekač za muffine premažite z maslom. Zmešajte maslo, sladkor in sol, nato pa dodajte še jajce in vanilijev sladkor. V drugi posodi zmešajte moko, sodo bikarbono in pecilni prašek. V posodo s tekočimi sestavinami dodajte pol suhih sestavin in rahlo premešajte. Zatem dodajte mleko in spet premešajte. Na koncu dodajte še preostanek suhih sestavin in mešajte tako dolgo, da se vse sestavine povežejo. Na koncu dodajte še višnje in pečena bučna semena. Zmes dajte v pekač, na vsak muffin pa posipajte še malo bučnih semen. V pečici pecite 20 do 25 minut, da bodo muffini dobili zlato barvo.

boljši spomin muffini

KAJ PRIPOROČAJO STROKOVNJAKI …

Za malico: borovnice

Borovnice so znane kot kraljice antioksidantov. Res je, da je staranje neizogibno, vendar so antioksidanti glavno orožje, ki organizmu pomaga pri upočasnjevanju procesa odmiranja celic in staranja organizma. Antioksidanti se namreč borijo s prostimi radikali, ki povzročajo oksidativni stres in vnetne procese v organizmu, kar lahko povzroči prehitro staranje možganov in nevro-degenerativne bolezni. Raziskave so pokazale, da imajo določeni antioksidanti sposobnost, da se nakopičijo v možganih in pomagajo pri komunikaciji med možganskimi celicami, kar izboljšuje spomin in celotno delovanje možganov. Borovnice pa bi naj tudi pospešile kratkotrajni spomin – zato poskrbite, da se bo to sadje čim pogosteje znašlo na vašem krožniku.

Za kosilo: brokoli

Brokoli se po vsebnosti antioksidantov pridružuje borovnicam. Brokoli pa poleg tega vsebuje tudi ogromne količine vitamina K, ki ga redko uživamo, čeprav je tako zelo pomemben za zdravje. To pomanjkanje je preprosto nadomestiti, saj 100 g brokolija vsebuje tudi več vitamina K, kot je priporočena dnevna doza. Ta vitamin igra ključno vlogo pri oblikovanju sfingolipidov, vrste maščob, potrebne za optimalno delovanje možganov. Ta tip maščob je zaslužen za učinkovitejšo komunikacijo med celicami v možganih, kar je izjemno dobro za spomin, vpliva pa tudi na razvoj živčevja.

Za večerjo: oreščki

Oreščki se z razlogom imenujejo ‘hrana za možgane’, saj izboljšujejo mentalne procese ter pomagajo pri preprečevanju nevro-degenerativnih bolezni. Tudi raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki redno uživajo oreščke, boljši spomin od tistih, ki jih jedo redko ali nikoli. Znanstveniki so mnenja, da so hranila, kot so zdrave maščobe, antioksidanti in vitamin E zaslužni za ta vpliv oreščkov na možgane.

 

Enostaven recept za domačo mešanico ovsene kaše

 

Foto: Lisovskaya / Getty Images Plus via Getty Images