Januarski slastni kulinarični užitki

kulinarični

Po obilnih decembrskih jedeh se bo prileglo nekaj lažjega, mi temu pravimo januarski kulinarični užitki. Tem receptom se zagotovo ne boste mogli upreti.

PREDJED
PAŠTETA IZ PIŠČANČJIH JETRC

Sestavine: 750 g piščančjih jetrc, 5 ml vinjaka, 14 g želatine, 11 g soli, 30 ml kisle smetane, 80 g masla, 30 g medu, 2 g popra, 100 g gozdnih jagod (ali malo marmelade iz gozdnih jagod), 100 g rukole, 150 g masla, 300 g kruha

Priprava: Piščančja jetra dobro očistimo in narežemo na manjše kose. Pustimo, da se kri odcedi. V ponvi segrejemo maslo in popražimo jetra. Solimo in popramo ter prilijemo vinjak. Ko alkohol izhlapi, dodamo kislo smetano in med. Pustimo, da zavre, nato pretresemo v mešalnik. Dodamo pripravljeno želatino (raztopljeno po navodilih proizvajalca) in zmešamo v gladko kremo. Kremo lahko tudi precedimo, da odstranimo morebitne žilice, nato pretresemo v posodico za serviranje. Pašteto za nekaj časa postavimo v hladilnik, da se ohladi. Preden postrežemo, okrasimo z rukolo, maslom, s špinačnim čipsom in z nekaj gozdnimi sadeži (ali malo marmelade iz gozdnih sadežev). Zraven postrežemo popečen kruh. Ta predjed bo pravi kulinarični užitek za vaše brbončice.

kulinarični

GLAVNA JED
VELIKI TORTELINI Z JAGNJETINO

Sestavine za testo: 1 kg moke, 28 rumenjakov, 4 cela jajca

Priprava testa za torteline: Sestavine zmešamo v trdo, a gladko rumeno testo. Pustimo počivati 2 uri.

Sestavine za nadev: 1 kg jagnječjih plečk, 100 g korenja, 100 g masla, 200 g rdeče čebule, 50 g medu, 1 lovorov list, 200 ml belega vina, sol in poper po okusu

Priprava nadeva: Kose jagnjetine začinimo s soljo in poprom ter jih popečemo na maslu. Ko zlato porumenijo, jih prestavimo v drugo posodo. V posodi, v kateri smo popekli jagnjetino, podušimo začinjeno zelenjavo. Na koncu dodamo meso ter prilijemo vino ter med, da je meso prekrito s tekočino. Pokrijemo s folijo za pečenje ter pečemo v pečici tri ure na 120 stopinjah Celzija. Ko je meso popolnoma zmehčano, ga natrgamo na majhne koščke. Pripravimo mešanico z zelenjavo in malo tekočine od pečenja, da bo nadev sočen. Ostanek mesne omake pustimo, da se zgosti.

Priprava tortelinov: Pripravljeno testo tanko razvaljamo in izrežemo večje kroge. Na sredino vsakega tortelina položimo nadev, robove malo navlažimo in prekrijemo tako, da robove polkroga stisnemo v školjko. Torteline skuhamo ter jih damo v posodo z raztopljenim maslom in malo vode od kuhanja, da dobimo rahlo, sijočo glazuro.

Dodatne sestavine za serviranje: Popečene rezine bučk in cvetače.

Serviranje: Po krožniku polijemo omako, nanjo položimo torteline in jih okrasimo z nekaj rezinami bučk in cvetače ter po želji z mladim grahom.

kulinarični


SLADICA
BROWNIJI Z VANILJEVIM SLADOLEDOM

Sestavine za brownije: 115 g masla, 200 g + 180 g nasekljane čokolade za kuhanje, 150 g sladkorja, 50 g rjavega sladkorja, 3 jajca, 1 žlica vaniljevega izvlečka, 1⁄2 skodelice + 80 g moke, 2 žlici kakava, 1⁄4 žlice soli

Priprava brownijev: V posodi na srednji temperaturi raztopimo 200 g čokolade in masla in stalno mešamo. Prelijemo v večjo posodo in pustimo deset minut, da se ohladi. Dodamo beli in rjavi sladkor in eno po eno jajce. Vsako jajce dobro vmešamo. Dodamo tudi vaniljev izvleček in premešamo. Postopoma dodajamo moko, kakav in sol. Ko se sestavine povežejo, dodamo še preostalih 180 g sesekljane čokolade. Maso prelijemo v pekač, obložen z aluminijasto folijo. Biskvit pečemo 35 do 40 minut na 180 stopinjah Celzija. Pustimo, da se kolač popolnoma ohladi, nato pa ga razrežemo na pravokotnike.

Serviranje: Na čokoladni browni položimo kepico vaniljevega sladoleda in okrasimo z malo borovničevega džema ali džema iz drugega jagodičevja, da bo videti kot pravi kulinarični podvig.

 

kulinarični

Foto: Gulliver/Getty Images