Je v času menstruacije bolečina v zadnjici normalna ali ne?

menstruacije

Zahvaljujoč platformi TikTok se zadnje čase vse več govori o bolečinah v zadnjici, ki nastanejo v času menstruacije.

Poleg tega, da se v času menstruacije borite s povečanim apetitom, glavobolom, nihanjem razpoloženja, nočnim znojenjem, je tukaj tudi bolečina v zadnjici. O tem simptomu se zares ne govori veliko, vendar je kljub temu pogosto prisoten. Gre za nenadno ostro bolečino v zadnjici, ki se lahko pojavi večkrat, sploh v prvih dneh menstruacije. (Razlogi, zakaj imate med menstruacijo prebavne motnje)

Zakaj pride v času menstruacije do bolečin v zadnjici?

Kot za vse ostalo, kar je povezano z mesečnim perilom, lahko tudi za vsako bolečino okrivimo hormonske spremembe. Hormoni imajo namreč ključno vlogo, ko gre za uravnavanje menstrualnega ciklusa. Če jajčne celice niso oplojene, se raven hormonov, kot sta estrogen (ki pomaga uravnavati menstruacijo) in progesteron (ki pomaga pripraviti maternico, da sprejme in podpre oplojeno jajčece), zmanjšuje. Rezultat je luščenje sluznice maternice in krvavenje. Nekatere hormonske spremembe pa lahko povzročijo neprijetne stranske učinke, vključno s krči, bolečino in občutljivost v črevesju, rektumu in anusu. Zadnjica pa ima tudi tri velike mišice: gluteus maximus (ki je odgovorna za gibanje kolkov med sedenjem in stanjem), gluteus medius (ki se nahaja blizu zunanje stene zadnjice ter pomaga noge obračati navznoter) in gluteus minimus (ki se nahaja pod mišico gluteus medius in podpira njeno delovanje).

Ko gre za ostre bolečine in napetost v mišicah, ki jih čutite med menstruacijo, so glavni krivec spet hormonske spremembe, natančneje prostaglandini – lipidi in snovi, podobne hormonom, ki jih maternica sprošča med menstruacijo. V večini primerov povzročijo tudi krčenje maternice, na ta način pa pride tudi do bolečih rektalnih in črevesnih mišic.

Katere bolečine še lahko občutite med ciklusom?

Prostaglandini povzročijo med menstruacijo številne težave, kot so krči, napetost, napihnjenost in otekanje maternice ter vršijo pritisk na glutealne mišice. Vse to pa pripelje tudi do sprememb pri prebavi in v črevesju (povzročijo lahko drisko ali zaprtje).

Gre za to, da bolečina v zadnjici ni atipična, pravzaprav je povsem normalna in zelo pogosta. Če pa ta bolečina traja dalj časa, morda kaže na neko drugo stanje, kot so ciste, endometrioza, vnetja ipd. Če niste prepričani, zakaj se določena bolečina pojavi, se je najbolje pogovoriti s svojim zdravnikom.

Kaj lahko storite, da bolečine ublažite?

Priporoča se, da si predel trebuha in križa grejete z grelno blazino, prav tako pa je dobro vzeti protibolečinska zdravila.

 

 

Foto: Victor_69 / iStock / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po ljepotaizdravlje.hr