Kaj morate vedeti o sindromu razdražljivega črevesja (IBS)

o sindromu razdražljivega črevesja

Gre za najpogostejše patološko stanje prebavnega trakta. Iskanje rešitve je običajno zelo dolgotrajen proces, saj so razlogi za izbruh bolezni zelo različni, epizode pa se lahko pojavijo tudi zaradi kombinacije različnih dejavnikov. A nekatere zaključke o sindromu razdražljivega črevesja vendarle lahko sprejmemo.

Simptomi IBS

Dva glavna simptoma, ki kažeta, da gre za sindrom:

  • Bolečine v trebušni votlini, ki se pojavljajo pogosto in popustijo, ko izpraznimo debelo črevo.

  • Spremembe v prebavi, kot je zaprtje, diareja ali celo oboje.

Ostali simptomi se lahko od posameznika do posameznika razlikujejo, zato ni univerzalne terapije.

Manjkajoči člen

Strokovnjaki si še vedno niso enotni, zakaj se sindrom pojavi. Zelo verjetno do IBS-a pride zaradi neuravnoteženega črevesnega mikrobioma ali porušene komunikacije med možgani in črevesjem. Poleg tega imajo ljudje s tovrstnimi težavami najverjetneje bolj občutljive živčne končiče v prebavnem traktu, zato možgani signale iz črevesja, recimo vetrove, tolmačijo kot bolečino.

Kdo oboleva?

Statistike kažejo, da se IBS lahko pojavi kot posledica virusne infekcije želodca. Okoli 11 % bolnikov namreč razvije tudi IBS. Za sindromom razdražljivega črevesja skoraj dvakrat pogosteje obolevajo ženske. Dobra novica je, da z leti intenzivnost simptomov bledi.

Pazite na prehrano

Določene hranljive snovi, na primer ogljikovi hidrati, so težko prebavljivi in v črevesju fermentirajo, zato lahko simptome še poslabšajo. Pri nutricionistu se pozanimajte, kakšna prehrana je najboljša za vas.

Sproščanje

Stres ni med vzroki za nastanek IBS, a simptome lahko zelo poslabša. Zato pacientom zdravniki svetujejo, naj začnejo uporabljati tehnike za sproščanje in meditacijo, saj gre za zelo učinkovit način zdravljenja simptomov. Študije kažejo, da lahko z rednim izvajanjem joga vaj in meditacijo znatno ublažimo bolečine.

Testiranje je ključno

Diagnozo ponavadi postavimo z izločanjem drugih resnih bolezni in črevesnih težav. Med metode sodijo analiza krvi, blata, rentgen, včasih tudi gastro- in kolonoskopija. V ZDA že dlje časa izvajajo tudi posebno krvno preiskavo, ki se imenuje IBS-smart, s katero lahko odkrijejo dva biomarkerja, ki kažeta na to stanje.

Raziskave kažejo …
  • Kognitivno-vedenjska terapija lahko eliminira fizične simptome IBS.

  • Bolezenske simptome lahko ublaži 20 do 60 minut zmerne do intenzivne telesne vadbe 3- do 5-krat na teden v trajanju 12 tednov.

  • Bolečine v želodcu, napenjanje in drisko blažijo dodatki z vitaminom D.

Kakšna je razlika med IBS in IBD?

IBD je okrajšava za vnetno (inflamatorno) bolezen debelega črevesja in zajema dve specifični bolezni: Chronovo bolezen in ulcerozni kolitis. V obeh primerih gre za kronično vnetje prebavnega trakta. Vnetja na debelem črevesu odkrivamo s kolonoskopijo. Pri osebah z IBS vnetij na debelem črevesu ni, zato lahko s to metodo učinkovito postavijo diagnozo.

Preberite tudi članek Napihnjenost je lahko zelo neprijetna, zato imamo nasvete, kako se je znebiti.

Foto: Deagreez / Getty Images Plus via Getty Images