Kako preprečiti in kako zdraviti krvavenje dlesni?

krvavenje dlesni

Vodice za spiranje ust na zeliščni osnovi so ugodna in učinkovita rešitev za vnete in boleče dlesni ter za zadah, prav tako pa bodo pomagale zdraviti krvavenje dlesni.

Zdravje ustne votline, še posebej zob in dlesni, bi morali jemati zelo resno, saj lahko na videz nenevarna težava, ki je ne zdravimo, povzroči resne zaplete. Zato ne zanemarjajte dejstva, če vam zobje med čiščenjem krvavijo, saj lahko gre za neprimerno ustno higieno ali obloge zobnega kamna, prav tako pa za kakšno resnejšo bolezen, kot sta paradontoza, gingivitis ipd. Če krvavenje dlesni traja dalj časa, pri tem pa so dlesni občutljive in otekle, je vsekakor priporočen obisk zobozdravnika, saj to stanje ne bo izginilo samo od sebe. V ostalih primerih pa vam bodo pomagale tudi naravne rešitve, priporočljivo pa se je držati določenih nasvetov in spremeniti življenjske navade, ki škodujejo življenjske navade.

PRIPOROČILA
1. Pazite na higieno zob

Če se zobje redno ne umivajo, se bodo bakterije pospešeno razmnoževale, kar bo povzročilo nabiranje oblog in vodnega kamna. Zaradi njih se bo sčasoma pojavilo krvavenje dlesni, prav tako pa je povečana možnost vnetja. Da bi to preprečili, bi morali zobe umivati najmanj dvakrat dnevno, še posebej po obrokih. Pravilna ustna higiena pa je zaradi hormonskih sprememb še posebej pomembna med nosečnostjo. Pomembno pa je tudi redno obiskovanje zobozdravnika, vsaj enkrat letno.

2. Spremenite življenjske navade

Raziskave kažejo, da imajo kadilci večje možnosti za razvoj bolezni dlesni, saj dolgotrajno kajenje slabi imunski sistem ter se telo težje upre delovanju bakterij in infekcij. Negativno deluje tudi stres, kar potrjujejo tudi študije, v katerih so raziskovali povezavo med paradontozo in napetostjo. Čeprav se je dandanes težko izolirati od raznih oblik psihičnega in emocionalnega stresa, se je vseeno treba zavedati škodljivosti teh vplivov ter se potruditi, da se stres čim bolj zmanjša.

3. Povečajte vnos vitamina C in K

Vnos hrane, bogate z vitaminom C, bo pomagal pri infekcijah, saj je ta vitamin močan antioksidant, ki krepi vezivna tkiva dlesni. Živila, bogata s tem vitaminom, so pomaranče, sladki krompir, rdeča paprika, korenček, priporočena dnevna doza pa je me 65 mg in 90 mg. Treba pa je uživati tudi večje količine vitamina K, ki se nahaja v špinači ter ohrovtu. Prav tako je zelo pomembno, da se uživa čim manj sladkarij in hrane, bogate z ogljikovimi hidrati, saj te komponente povečujejo razvoj bakterij in oblog. Priporoča se pitje zelenega čaja, saj vsebuje antioksidant katekin, ki odlično deluje pri vnetnih procesih ustne votline.

NARAVNA ZDRAVILA
• Žajbljeva vodica

Žajbelj ima protivnetne in protibakterijske lastnosti, zato je odličen za pripravo vodic za spiranje ust, saj blaži otekle dlesni in infekcije. Žlico žajblja štiri minute kuhajte v dveh decilitrih vode, odstranite s štedilnika in počakajte, da se ohladi ter precedite. Ustno votlino sperite po pranju zob ali po jedi. Postopek ponavljajte dva- do trikrat dnevno, vse dokler krvavenje ne poneha, nato pa to raztopino uporabljajte kot preventivo.

• Kokosovo olje

Poleg tega, da se uporablja v kozmetiki, je zelo učinkovito tudi za ustno votlino in zobe, saj deluje protivnetno, beli zobe in osveži dah. Olje hranite na sobni temperaturi in si ga enkrat ali dvakrat dnevno vtirajte v zobe in dlesni. Pustite delovati 30 sekund in sperite.

krvavenje dlesni kokosovo olje

Kokosovo olje deluje protivnetno in beli zobe.

• Klinčki

Tudi klinčki imajo protivnetno in protibakterijsko delovanje, kar zelo pomaga pri težavah z dlesnimi. Zmeljite žlico klinčkov ter jih nanesite na vlažno tkanino, s katero jih vtrete v dlesni. Počakajte, da deluje eno minuto in sperite.

 

 

Povečajte si možnosti za uspešno dieto

Foto: Deagreez / Getty Images Plus via Getty Images