Kako varno je kopanje v zunanjih bazenih?

kopanje v zunanjih bazenih

Pričela se je sezona kopanja, zato je potrebno pripraviti bazene (če tega še niste storili). To pomeni, da jih je treba ‘šokirati’ – s tem mislimo, da se v vodo dodajo dokaj močne kemikalije, vključno s klorom. Strokovnjaki zato opozarjajo, da vsekakor ni potrebe po kopanju v na novo napolnjenem bazenu. Poglejmo, kako varno je kopanje v zunanjih bazenih …

Priporoča se, da s kopanjem počakate vsaj 24 ur po vnosu kemikalij v bazen. Seveda pa je vse odvisno tudi od velikosti bazena, poudarja dr. Jamie Alan. Če imate svoj bazen, je zelo pomembno vzdrževanje. To pomeni, da redno testirate pH vrednost vode in klora, da bi bili prepričani, da ste vanj dodali pravilno količino. Vrednost pH bi morala biti v razponu med 7,2 in 7,8.

Vpliv na kožo

Dr. Alan pravi, da lahko klor v kombinaciji z vodo ustvari kislino, učinek pa je lahko različen – odvisno, ali pride v stik z očmi ali s kožo. Prav tako se lahko pojavi rdečica, pekoč občutek, bolečina, voda pa lahko vpliva tudi na pljuča. V težjih primerih lahko pride do oteženega dihanja, zatezanja v prsnem košu ali celo tekočine v pljučih.

Še posebej je treba paziti, da te vode ne pijete, saj lahko povzroči slabost in bruhanje. Če čutite katerega od teh simptomov, je treba čim prej oditi iz bazena na sveži zrak, odstraniti vsa oblačila in telo temeljito oprati z navadno vodo in milom.

V vsakem primeru morate biti pazljivi, vseeno, če se kopate v lastnem bazenu ali na javnem kopališču. Kopanje v zunanjih bazenih prinaša določena tveganja za našo kožo, sploh, če je že v osnovi bolj občutljiva. V primeru težav z dihanjem se nujno obrnite na zdravnika.

 

8 nasvetov, s pomočjo katerih boste lažje zdržali vročinski val

Foto: RomoloTavani / Getty Images Plus via Getty Images