S tem 20-minutnim treningom boste pokurili več kalorij kot s tekom
Tabata je odlična izbira, če želite svojo vadbo dvigniti na novo raven. S tem 20-minutnim treningom boste namreč pokurili več kalorij kot s tekom. ...
Nekateri ljudje imajo težave pri uživanju mleka in mlečnih izdelkov, ker so občutljivi na laktozo. Laktozna intoleranca (neodpornost oz. občutljivost na laktozo) sicer ni uvrščena med bolezni, je pa neprijetno, če ste po uživanju mlečnih živil napihnjeni, imate slab zadah, celo drisko.
Na laktozo je v težji obliki občutljivih kar 15 % Evropejcev, v lažji obliki pa 30-40 %. Pri tem je potrebno poudariti, da intolerance ne smemo zamenjati z alergijo na mleko, ki lahko resno ogrozi naše zdravje. Poglejmo, kaj sploh je laktoza in kako laktozna intoleranca (občutljivost na laktozo) vpliva na ljudi.
Bodite pozorni, če je to neprijetno dogajanje morda povezano z uživanjem mleka in mlečnih izdelkov, saj je rešitev za tovrstne boleče in neprijetne težave povsem preprosta. Če sumite, da bi bila občutljivost na laktozo pogojena z vašimi težavami, za nekaj dni z jedilnika umaknite mleko in vse druge mlečne izdelke, kar je dovolj časa, da opazite spremembe – če je seveda vzrok za vaše težave prav laktozna intoleranca. Če ugotovite, da vam dieta brez mleka in mlečnih izdelkov pomaga, je pomembno, da kalcij, ki ga pri tovrstni dieti lahko primanjkuje, nadomestimo z dodatki kalcija v prehrano. Brez težav lahko uživamo tudi mlečne izdelke, ki so brez laktoze, saj nam ti ne bodo več povzročali težav, na trgovskih policah pa jih najdemo kar nekaj – od mleka, sirov, namazov in druge.
Laktoza je mlečni sladkor, disaharid, naravno prisoten v mleku in posledično v mlečnih izdelkih. Njena vsebnost v mleku je okrog 4,6 %, v mlečnih izdelkih pa je odvisna od vrste izdelka – v fermentiranih manj, ker jo mikroorganizmi (sicer le manjši del) porabijo kot hrano, v svežem mleku količina ostaja nespremenjena.
Laktaza pa je encim, ki v prebavilih zdravega človeka mlečni sladkor razgradi na manjše molekule, ki se nato prek črevesne stene vsrkajo v kri. Pri bolnikih z laktozno intoleranco nerazgrajena laktoza potuje naprej v debelo črevo, kjer jo kot vir energije uporabijo črevesne bakterije, pri čemer nastajajo plini, kar bolnik občuti kot napihnjenost in napenjanje, nase pa vežejo tudi vodo, zato pride do pojava driske. Značilno je, da s starostjo aktivnosti laktaze upadajo.
Mleko brez laktoze je odgovor na povpraševanja s strani potrošnikov. Laktozna intoleranca je namreč ena najpogostejših presnovnih motenj pri ljudeh. Najpogostejša je v Afriki in na Daljnem vzhodu, čeprav raziskave kažejo, da tudi v Evropi kar 15 % ljudi trpi za to presnovno motnjo in kar 40 % starejših opaža značilno starostno zmanjševanje tvorbe encima v tankem črevesu.
Simptomi so lahko podobni pri obeh stanjih, vendar gre za različni težavi. Alergija na mleko je nenormalen odziv imunskega sistema na beljakovine mleka, ki se kaže v za alergijo tipičnih simptomih. Takoj po zaužitju mleka oz. mlečnega izdelka se lahko pojavijo ekcem, oteženo dihanje in bruhanje. Simptomi lahko za razvoj potrebujejo tudi dlje časa in se pojavijo v obliki napenjanja, driske, trebušnih krčev, kašlja, izcedka iz nosu, pojava srbečih izpuščajev, pri dojenčkih tudi kolike. Alergija na mleko je pogosta zlasti pri dojenčkih in majhnih otrocih, medtem ko v obdobju mladosti/adolescence ali pri starosti 60+ pogosto izzveni. Laktozna intoleranca pa je nezmožnost presnavljanja mlečnega sladkorja zaradi zmanjšane količine encima laktaze. Simptomi se kažejo kot prebavne motnje – napihnjenost, bolečine in krči v trebuhu, vetrovi in driska. Težave so neprijetne, niso pa škodljive za človeški organizem.
Izogibanje vnosu laktoze bo za organizem znak, da telo ne potrebuje laktaze, zato se je bo sčasoma izločalo vedno manj. Tako bo človek prej kot običajno prišel do točke, ko mu bo klasično mleko povzročalo težave.
Pri encimski razgradnji laktoze se le-ta razgradi na dva monosaharida, glukozo in galaktozo, ki sta slajša kot laktoza. To v mleku zaznamo kot rahlo sladkast okus mleka, v fermentiranih izdelkih pa sladkost ni tako zaznavna, ker jo nevtralizira kislina, ki nastaja pri fermentaciji.
Količina sladkorja v izdelkih brez laktoze ni nič manjša kot v klasičnem izdelku, le sladkorji so v drugačni obliki. Zato je tudi energijski vnos s takšnim izdelkom nespremenjen.
Če je človek zdrav in s presnavljanjem laktoze nima težav, ni potrebe, da bi užival tovrstne izdelke brez laktoze.
Začimbe in živila, ki jih lahko uporabljate namesto soli
Foto: Prostock-Studio / Getty Images Plus via Getty Images