Kdaj je potrebno vzeti probiotike, da bi zares delovali?

probiotike

Raziskali smo, kdaj je najbolje vzeti probiotike, da bi zares delovali in da bi izkoristili vse njihove sestavine.

Večina vas verjetno že ve, da je potrebno v dnevno wellness rutino dodati tudi zdrave mikroorganizme (probiotike), da bi naš prebavni sistem deloval tako kot treba. Probiotiki so namreč zelo zdravi za naš organizem, vendar še vedno se nam poraja vprašanje, kdaj jih moramo jemati, da bi iz njih izvlekli kar največ?

Kdaj jemati probiotike?

Strokovnjaki pravijo, da na učinkovitost probiotikov vpliva več faktorjev. Najboljši čas za jemanje probiotikov je takrat, ko je raven želodčne kisline nizka. Edino takrat bodo zdravi mikroorganizmi lahko preživeli in se ‘naselili’ v črevesju. In kdaj je to?

Raziskave so pokazale, da je probiotike najbolje vzeti na prazen želodec, saj med jedjo le-ta izloča več kisline. In čeprav je ta časovnica pomembna, ni edina ključnega pomena. Za probiotike je pomembno, da tudi preživijo v našem prebavnem sistemu. Da bi jim to zagotovili, moramo jemati kvalitetna prehranska dopolnila ter uživati živila, ki vsebujejo probiotike, kot so npr. jogurt, kislo zelje, kefir, mladi siri ipd. Ne smemo pa pozabiti niti na prebiotike.

Opomba: Nekateri ljudje na začetku jemanja probiotikov čutijo napihnjenost in jih napenja, na splošno pa jemanje probiotikov nima stranskih učinkov.

 

Jutranja vadba vam bo dala največ energije

Foto: Snizhana Galytska/ Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po lepotaizdravlje.rs