Koliko vode dnevno zares potrebujemo?

koliko vode dnevno

Se velikokrat vprašate, koliko vode dnevno morate popiti? Strokovnjaki v glavnem priporočajo pitje osmih kozarcev vode dnevno – s tem se zagotovi normalno delovanje organizma in prepreči razne zdravstvene težave.

Voda sestavlja okoli 60 odstotkov našega organizma, naše telo pa ves čas izgublja tekočino skozi znoj ali urin. O tem, koliko vode dnevno moramo spiti, se mnenja razlikujejo. Zdravniki in strokovnjaki običajno priporočajo pitje osmih kozarcev (po 2 dl) vode dnevno. Obstajajo pa tudi tisti, ki so mnenja, da smo vedno na robu dehidriranosti in da moramo piti vodo cel dan, tudi, ko nismo žejni. Seveda na potrebo po vodi vpliva ogromno faktorjev, notranjih in zunanjih. Poglejmo nekaj raziskav o uživanju vode in o tem, kako vpliva na delovanje organizma in možganov.

Izboljšuje delovanje možganov

Hidratacija izjemno vpliva na možgane. Raziskave so pokazale, da lahko že blaga dehidracija (eden do tri odstotke telesne teže) ogrozi številne možganske funkcije. Raziskava, v kateri so sodelovale mlade ženske, je pokazala, da je izguba 1,36 odstotka tekočine po vadbi zmanjšalo razpoloženje in koncentracijo ter povečalo pogostost glavobola. Druga podobna raziskava, v kateri so sodelovali mladi moški, je pokazala, da je bila izguba 1,59 odstotka telesne tekočine škodljiva za spomin in je povečala anksioznost ter utrujenost. Izguba enega do tri odstotke tekočine je enak izgubi polovice do dveh kilogramov telesne teže za osebo, ki je težka 68 kilogramov. To se dogaja tudi med normalnimi dnevnimi aktivnostmi, še posebej pa je izrazito med vadbo in visokimi temperaturami. Številne druge raziskave – v katerih so sodelovali otroci in starejše osebe – so pokazale, da lahko blaga dehidracija negativno vpliva na razpoloženje, spomin in možgansko aktivnost.

Preprečuje in blaži glavobol

Dehidracija lahko pri nekaterih ljudeh povzroči glavobol in migreno. Raziskave so pokazale, da lahko voda v primeru dehidriranosti ublaži glavobol, vendar je to odvisno od tipa glavobola. Glede na raziskavo, v kateri je sodelovalo 18 oseb, voda ni vplivala na pogostost glavobola, vendar je zmanjšala dolžino trajanja in moč.

Blaži zaprtje

Zaprtje je pogosta težava, za katero je značilno neredno praznjenje črevesja. Pogosto se kot rešitev predlaga pitje večjih količin tekočin, kar tudi dokazano deluje. Zmanjšan vnos tekočin povzroča zaprtje, tako pri mladih kot pri starejših osebah. Mineralna voda se je izkazala za odlično rešitev pri blaženju zaprtja, čeprav razlog za to ni povsem jasen.

Pomaga pri ledvičnih kamnih

Gre za boleče kamne, ki so v bistvu mineralne grudice, ki nastajajo v sečilih. Najpogostejša oblika so ledvični kamni, ki nastajajo v ledvicah. Sicer obstaja malo dokazov o tem, da uživanje vode preprečuje ponoven nastanek kamnov pri ljudeh, ki so jih že imeli. Tekočina povečuje količino urina, ki gre skozi ledvice in redči koncentracijo mineralov, zato je manjša verjetnost, da se bodo kristalizirali in da bodo iz njih nastale grudice. Torej lahko rečemo, da voda lahko prepreči nastanek kamnov, vendar morajo raziskave to še potrditi.

Vzpodbuja hujšanje

Če pijete dovolj vode, boste izgubili težo. Voda namreč povečuje sitost in pospešuje metabolizem. Dve raziskavi sta pokazali, da se je pri osebah, ki so pile po pol litra vode naenkrat, metabolizem pospešil za 24 do 30 odstotkov v času ure in pol. To pomeni: če spijete dva litra vode vsak dan, lahko povečate skupno dnevno porabo energije za 96 kalorij. Pomembno je tudi, kdaj pijete vodo – najbolje pol ure pred obrokom. Čutili boste sitost, zato boste tudi manj pojedli. Ena študija je pokazala, da so tisti, ki so spili pol litra vode pred obrokom, izgubili 44 odstotkov več teže v obdobju 12 tednov. Vodo je najbolje piti hladno, saj bo tako organizem porabil dodatno energijo ali kalorije, da bi temperaturo vode uskladil s telesno temperaturo.

Če želite vodi dodati okus, jo lahko popestrite s sadjem. Poglejte nekaj idej:

Foto: GlobalStock/ Getty Images Plus via Getty Images