Krepitev imunskega sistema: Obramba pred virusi ali le mit?

Krepitev imunskega sistema

Krepitev imunskega sistema je med pandemijo postal naš glavni cilj. Vendar ali lahko zares tako okrepimo naš imunski sistem?

Že iz antičnega časa zgodbe o zdravju bazirajo na imunskemu sistemu. Imunski sistem je namreč zelo zapleten in se nahaja v različnih delih telesa – od limfnih vozličev, vranice, ščitnice, krvi ter vse do črevesja in ustne votline. Napadajo pa ga lahko mikroorganizmi iz okolja, kot so bakterije, virusi in glivice – le-ti so lahko dobri ali slabi za naše zdravje.

Krepitev imunskega sistema – mit ali resnica?

Kljub vsesplošnemu mišljenju, nova znanstvena dognanja kažejo na to, da je krepitev imunskega sistema napačen koncept in da verjetno niti ni mogoč.

Primer je sam koronavirus. Pri večini ljudi, ki resno zbolijo, se pljuča vnamejo in so polna tekočine, zato kisik težje kroži. Pri tem pa organizem pošlje svojo imunološko ‘vojsko’, da napade virus. Rezultat je citokinska vojna, niz vnetnih odgovorov, ki telo pripeljejo v neravnovesje. Zato lahko zmedeni imunski sistem napade tudi celice lastnega organizma, kar pa lahko posledično pripelje do nastanka avtoimunih bolezni, kot so celiakija, astma, Chronova bolezen in multipla skleroza. Zato v tem primeru močnejši imunski sistem ni vedno najboljši.

Nekateri faktorji imunskega sistema se ne dajo nadzorovati (staranje, genetika in spol). In čeprav so ženske bolj podvržene avtoimunskim boleznim in Alzheimerjevi bolezni, se prav tako učinkovito borijo z virusi in bakterijami.

Vseeno pa obstajajo faktorji, na katere lahko vplivamo – prehrana, fizična aktivnost, upravljanje s stresom in zadosten spanec.

Imunski sistem in prehrana

Od 70-80 % imunskega sistema ‘živi’ v našem črevesju. Zato je optimiziranje črevesne flore najboljši način, da podpremo naš imunski sistem. Svetuje se, da uživamo živila z vlakninami (sadje, zelenjava, polnozrnata žita, semenke in oreščki). Z zdravljenjem prebavnega sistema pa odstranimo tudi vnetja.

Prav tako je zelo pomembno vzdrževati raven nivoja sladkorja v krvi. Zato se izogibajte predelani hrani, sladkorju, slabim maščobam, soli, dodatkom in hitri hrani.

Zaključek: Skrb za zdravje se kaže v uravnovešeni prehrani, redni fizični aktivnosti, spancu in izogibanju stresu. In tudi higiena je pol zdravja. Redno umivanje rok, čist dom ter umivanje svežih živil so ključ za naše zdravje.

 

Foto: gpointstudio/ Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po lepotaizdravlje.rs