Matcha čaj: zakaj je tako popularen in kaj morate vedeti o njem

matcha čaj

Matcha čaj je v zadnjih letih zares pridobil na popularnosti, kako točno se ga naredi in kakšne so njegove koristi za naše zdravje, pa spoznajte v nadaljevanju.

Matcha dobesedno pomeni ‘čaj v prahu’, napitek pa se pripravi iz zmletih listov zelenega čaja, ki se jih prelije z vročo vodo (ne z vrelo!). Matcha čaj se lahko uporablja tudi v prehrani, zato iz njega pogosto delajo pite, muffine, smutije, pudinge, razne prelive in omake …

Koristi matcha čaja

Čaj izdelujejo iz najbolj kvalitetnih rastlin zelenega čaja. Listi se ročno naberejo in posušijo, nato pa jih zmeljejo s kamnom. Zato ta čaj vsebuje več hranljivih sestavin kot navaden zeleni čaj.

Matcha čaj je bogat z antioksidanti, natančneje s polifenoli, ki ščitijo pred srčnimi obolenji in rakom. Poleg tega pa ta antioksidant uravnava tudi raven glukoze v krvi, krvni tlak ter deluje proti staranju. Prav tako pripomore k pospeševanju metabolizma in upočasnjuje rast rakavih celic.

Ker je narejen iz celih listov, skodelica tega napitka vsebuje skoraj enako količino kofeina kot skodelica kave. Ker pa vsebuje tudi teanin, po pitju čaja ne boste čutili napetosti. Enako kot pri kavi se zaradi vsebnosti kofeina priporoča, da ga ne pijete šest ur pred spanjem.

Se sprašujete, kakšnega okusa je? Gre za specifičen in dokaj močan okus. Nekateri ga primerjajo s travo ali špinačo. Lahko se ga tudi sladka in doda mleko, da dobite bolj kremast okus. Zelo popularne so ravno matcha latte (matcha kave), ki jim dodajajo različno mleko (kokosovo, mandljevo, ovseno …).

Opozorilo

Tudi če so organski, zeleni čaji na splošno vsebujejo svinec, ki ga absorbirajo iz okolice. Matcha čaj pa vsebuje kar 30 % več svinca od navadnega zelenega čaja, saj se ta kovina večinoma zadržuje ravno v listih rastline.

Zato je najbolje pitje matcha čaja omejiti na eno skodelico dnevno.

 

Foto: Samael334 / Getty Images Plus via Getty Images, povzeto po lepotaizdravlje.rs