Poletno sadje: izkoristite moč lubenice

by | 04. 06. 2021
poletno sadje

Lubenica je najpopularnejše poletno sadje. Poleg tega, da je zelo osvežilna in je pravi posladek, vsebuje tudi ogromno dobrih sestavin. Odkrijte še neznane zdrave sestavine lubenice.

#1 Lubenica vsebuje več likopena kot sveži paradižnik

V le eni skodelici narezane lubenice je okoli šest gramov likopena, medtem ko ga je v isti količini paradižnika štiri grame. Likopen je neverjeten antioksidant, ki blokira delovanje prostih radikalov, s tem pa poškodbe in staranje celic. Prav tako deluje kot preventiva in zavira nastanek rakavih bolezni ter bolezni srca. Da pa bi v lubenici ohranili kar največ zdravih sestavin, jo je najbolje imeti na sobni temperaturi.

#2 Njen sok pomaga pri regeneraciji mišic po vadbi

Sveža lubenica ali sok lubenice sta najboljša rešitev za boleče mišice, ki nastanejo po vadbi. Aminokislina L-citrulin iz lubenice namreč pospešuje proces odstranjevanja odvečne mlečne kisline iz mišic, ki je odgovorna za boleč občutek in zatezanje v mišicah po intenzivni vadbi. Znanstveniki prav tako verjamejo, da je L-citrulin odgovoren za regeneracijo mišic, boljšo prekrvavitev, nižji krvni tlak in boljšo spolno funkcijo.

#3 Ni le sadje, temveč tudi zelenjava

Čeprav se najpogosteje uporablja kot sadje, to zdravo živilo spada tudi v skupino zelenjave, podobno kot buče. Zakaj spada med zelenjavo? Ker gre za enoletno rastlino, ki se mora vsako leto znova saditi, medtem ko je sadje plod večletnih rastlin.

#4 Ima več vode kot katerokoli drugo živilo

Lubenice v povprečju vsebujejo okoli 91,5 % vode, kar je prav neverjetno. Ker je poletje obdobje, ko je dehidriranost pogosta, se priporoča vsakodnevno uživanje lubenice. Poleg tega pa lubenica deluje tudi kot diuretik, saj vzpodbuja delovanje ledvic, s čimer se iz telesa hitreje izločajo strupi.

#5 Obstaja tudi rumena sorta

Vsi vemo, da je lubenica v notranjosti roza-rdeče barve, ampak obstaja tudi sorta, ki je znotraj rumena. Imenuje se Yellow Crimson.

Preberite tudi, zakaj so goji jagode ‘krive’ za odlično razpoloženje.

Foto: Virtustudio / Getty Images Plus via Getty Images