Potovalna slabost je vse pogostejši pojav, ki se ga da preprečiti

potovalna slabost

Potovalna slabost ali morska bolezen veliko ljudem predstavlja težave med potovanjem. Če ste kadarkoli v času vožnje z avtomobilom čutili slabost ali se vam to pogosto dogaja, vedite, da niste edini. Vsaka tretja oseba je namreč občutljiva na to bolezen.

Potovalna slabost ali morska bolezen je naziv za določeno stanje gibanja med vožnjo, ki določenim ljudem predstavlja težavo ter povzroča slabost in vrtoglavico. Prav tako se lahko pojavita hladen znoj ter padec krvnega tlaka. To se zgodi zato, ker določeni deli telesa občutijo gibanje, drugi pa ne. Pri tem je potrebno vedeti, da se lahko ta bolezen pojavi tudi, če potujete z letalom, ladjo ali celo med vožnjo z dvigalom.

Kaj se pravzaprav dogaja?

Vaše telo se premika, tudi če se vi aktivno v tistem času ne premikate. To telo zmede, saj se dejansko ne gibate, obenem pa se. Kar povsem zmede vaše možgane, ki poskušajo ugotoviti, kateri signali so pravi. Ravno zaradi tega neravnovesja pride do stresa, slabosti in drugih fizičnih simptomov. K temu pa doprinesejo še druge bolezni, hormonske spremembe in nevrološke motnje.

Temu stanju so največkrat izpostavljene ženske, še posebej nosečnice in otroci do 12. leta starosti. Zanimivo je tudi to, da se lahko simptomi potovalne bolezni pojavijo tudi v času vožnje z vrtiljakom ali v kinu ob gledanju 3D filma.

Simptomi potovalne slabosti:
  • bleda polt
  • znojenje
  • bruhanje
  • slabost
  • pospešeno dihanje
  • zaspanost
  • glavobol
  • vrtoglavica

Čeprav se simptomi od osebe do osebe razlikujejo, sta najpogostejša simptoma slabost in bruhanje. To se zgodi predvsem na daljših potovanjih. Simptomi sicer ne trajajo dolgo in po koncu potovanja izginejo. Le v redkih primerih trajajo dalj časa.

Kako preprečiti to slabost?

Če ste podvrženi potovalni slabosti, se pripravite in jo poskusite preprečiti. Pred potjo ne jejte mastnih in težkih obrokov, ki bi vam lahko vznemirili želodec. Glejte vedno naprej – v avtomobilu glejte naprej na cesto, v letalu poskusite sedeti ob oknu, da bi videli premikanje kril, na čolnu ali ladji pa bodite na palubi ali sprednjem delu, da vidite morje pred seboj.

Med potovanjem nikoli ne berite knjige, revije in ne brskajte po telefonu. Vse to samo še poslabša vaše simptome. Če je le mogoče, poskusite večji del poti prespati. Seveda pa lahko vedno posežete tudi po zdravilih proti slabosti, ki jih vzamete pred potovanjem.

 

Preberite tudi članek Luksuzno kampiranje: zakaj je glamping ultimativni trend tega poletja.

Foto: Andrea Piacquadio/Pexels, povzeto po ljepotaizdravlje.hr