Pozor! Prehranska dopolnila niso za vsakogar

Prehranska dopolnila

Za večino ljudi pravilna prehrana omogoči zadosten vnos hranil, pa vendar velikokrat uživamo tudi prehranska dopolnila. Nutricionisti dietetiki so odgovorili na najbolj pogosta vprašanja.

Prehranska dopolnila so koncentriran vir vitaminov, mineralov, aminokislin, maščobnih kislih, beljakovin, encimov, probiotikov, prehrambenih vlaknin, raznih rastlinskih izvlečkov … Po navadi v mnogo večji koncentraciji kot pa se te stvari nahajajo v naravni hrani. Dostopni so v obliki tablet, šumečih tablet, kapljic in sirupov. Če so namenjeni otrokom, so na primer v obliki lizik, žvečilk ali gumijastih bonbonov. Tisti, ki imajo težave z žvečenjem ali tem, da tableto pogoltnejo, se raje odločijo za tekočo obliko.

O takšni in drugačni izbiri prehranskih dodatkov smo odgovore dobili pri nutricionistih dietetikih in izvedeli, da dodatki nikakor ne morejo nadomestiti prehrane in da jih zdravi ljudje naj ne bi potrebovali, saj lahko vsa hranila dobijo s hrano.

Je konzumiranje prehranskih dopolnil trend ali potreba?

Izkušnje mnogih nutricionistov, dietetikov in njihovih sodelavcev – zdravnikov in farmacevtov kaže na naslednje: ko določen preparat dobi dovolj marketinške podpore, ga ljudje pričnejo množično kupovati, ne da bi pri tem sploh dobro poznali njegovo delovanje. Ni popolne hrane kot tudi ni popolnega nadomestka. Prav zato je nujno potrebno, da je prehrana raznovrstna. Dodatki ne smejo biti zamenjava za pravilno in uravnovešeno prehrano.

Kdaj je potrebno prehransko dopolnilo?

Potreba po prehranskih dopolnilih se lahko pojavi zaradi različnih vzrokov: pomanjkanja ene od hranljivih snovi (vitamini ali minerali), zaradi bolezni, fiziološkega stanja, kot je na primer nosečnost, posebnih prehranskih režimov (veganska ali vegeterijanska prehrana), alergij in intolerance na posamezna živila, povečane potrebe zaradi nepravilne in neredne prehrane (konzumiranje izdelkov, ki nimajo dovolj hranljivih snovi), potrebe športnikov … V našem podnebju je značilno, da nam čez zimo primanjkuje vitamina D1 in omega-3 maščobnih kislin. V preteklosti je obstajalo veliko pomanjkanje joda, kar so izkoreninili s tem, da so kuhinjsko sol obogatili z jodom. To je na primer pozitiven primer suplementacije. Sicer pa je izrednega pomembna pravilna prehrana. Torej, potrebujemo tri glavne obroke in če je možno še dve malici. Dnevna prehrana naj bo sestavljena iz najmanj dveh jedi vsake skupine (žitarice in njihovi izdelki, mleko in mlečni izdelki, jajca, riba, meso, zelenjava, sadje, sladkor in koncentrati sladkorja, začimbe in drugi dodatki). Takšna prehrana bo zadovoljila potrebe večine ljudi.

Kateri so drugi vzroki za potrebo po dodatkih?

Določene bolezni rušijo naravno ravnovesje v organizmu in to včasih spodbudi potrebo po prehranskih dodatkih. Ljudje z diabetesom imajo lahko velike koristi, če hrani dodajajo določene antioksidante, kot na primer alfa-lipoične kisline, ki ne le da je dostopen dodatek k prehrani, je tudi registriran kot zdravilo. Vitamin C, cink, krom in magnezij imajo lahko blagodejen učinek na ljudi z diabetesom. Ženske pogosto trpijo zaradi pomanjkanja železa, torej si lahko tudi pomagajo z dodatki. V nosečnosti dostikrat priporočajo pripravke z železom, folno kislino, kalcijem, omega-3 maščobnimi kislinami, vitaminom D in vitamini B skupine. Kadilcem svetujejo dodajati vitamin C. Bolniki z ledvičnimi težavami imajo koristi, če dodajajo železo in vitamin B. Pri težavah z dehidracijo in drisko, priporočajo pripravke z elektroliti in glukozo (razen pri diabetikih). Vnetje črevesja, celiakija, Crohnova bolezen, težave s požiranjem, slabo stanje zob in podobno, vse to lahko pripelje do tega, da telo ne dobi dovolj potrebnih hranljivih snovi. Torej so potrebni dodatki z vitaminom D, kalcijem, kombinirano vitaminsko-mineralnimi kompleksi, vitamini B skupine, magnezijem, železom vitaminom B12. V primeru artritisa, osteoartritisa, gonartroze, priporočajo vitamin C, vitamin D, kalcij, glukozamin in magnezij. Danes so probiotiki nepogrešljiv dodatek pri terapijah z antibiotiki.

Kdaj so prehranska dopolnila nevarna?

Prehranska dopolnila navadno lahko uživate brez večjih tveganj, medtem ko morate multivitaminske pripravke in rastlinske izvlečke uživati previdno. Vedeti je treba, da višek vnosa dodatkov ne bo imel učinka, lahko celo pripelje do zdravstvenih težav in poslabšanja že obstoječih. Lahko se zgodi, da določen dodatek ni bil pravilno skladiščen ali prepeljan ali pa da ni izdelan v skladu s predpisi. Aloja na primer lahko pripelje do driske in do izgube kalija, grenka pomaranča do hipertenzije, efedra do možganske ali srčne kapi, grško seno do driske in hipoglikemije, ekstrakt česna do agregacije trombocitov, ginseng do nespečnosti, ekstrakt zelenega čaja do aritmije in tahikardije, divji kostanj do antitrombocitnega učinka … Vitamina A in E pa sta povezana s povečanjem tveganja za razvoj določenih rakavih obolenj.

Katere kombinacije niso dovoljene?

V mnogih primerih je zdravila potrebno jemati brez obrokov in dodatkov, le z večjo količino vode. Priporočljivo je tudi, da dodatke uživate ločeno od hrane in zdravil. Najbolj znane so na primer interakcije med zdravili in čaji od šentjanževke ali pa sokovi iz grenivke. Če imate kakršno koli terapijo z zdravili, je torej oboje potrebno izključiti iz prehrane. Mleko in mlečne izdelke ne smete kombinirati z nekaterimi vrstami antibiotikov, sire z antidepresivi, hrano, bogato s kalijem (banane, paradižnik, krompir …) z diuretiki. Zdravila za regulacijo želodčne kisline zmanjšujejo absorpcijo železa, magnezija, bakra, fosforja … Ingver, česen, listnata zelenjava, ohrovt, brusnični sok in vitamini K ne smete kombinirati z antikoagulantno terapijo. Ni potrebno kombinirati cink in baker. Železo se ne sme kombinirati z zelenim čajem, cinkom, vitaminom E, manganom, kalcijem in oreščki. Ginko in česen z ribjim oljem, kalij in kalcij ne jemljite skupaj. Dodatki kalija lahko delujejo negativno z antihipertenzivnimi zdravili, sintetičnimi hormoni ščitnice, antibiotiki in zaviralci kalcijevih kanalov. Vitamin C in drugi antioksidanti lahko zmanjšajo učinek kemoterapije, kar včasih pripelje do predčasne ponovitve rakavih obolenj. Seveda se razume, da alkohola ne smete konzumirati s katerokoli vrsto dodatkov ali pa zdravil.

Dnevna prehrana naj bo sestavljena iz najmanj dveh jedi vsake skupine (žitarice in njihovi izdelki, mleko in mlečni izdelki, jajca, riba, meso, zelenjava, sadje, sladkor in koncentrati sladkorja, začimbe in drugi dodatki). Takšna prehrana bo zadovoljila potrebe večine ljudi.

 

Najboljše sestavine za smuti, ki glede na znanstvene raziskave upočasnjujejo staranje

Foto: Marina Litvinova / Getty Images Plus via Getty Images