Raziskujemo: zakaj nastane nočno potenje?

nočno potenje

Nočno potenje je v večini primerov povezano s hormonskimi spremembami v času mene, a povzročijo ga lahko tudi resne bolezni. 

Če se ponoči ali zjutraj prebudite čisto prepoteni, vedite, da niste edini. Kar 35 % ljudi ima enake težave, muči jih tako imenovana nočna hiperhidroza oziroma pretirano potenje. To je zelo neprijetna težava, ki sprva ne zbuja velikih skrbi, sploh, če do nje prihaja le redko. A če se simptomi pojavljajo vsak dan, so vedno bolj intenzivni in jih spremljajo še drugi znaki, recimo vročina, izguba kilogramov, bolečine v določenih delih telesa, driska, je treba do zdravnika. Zdravnik bo raziskal vzroke za ta pojav in vam preprisal ustrezna zdravila, ki bodo preprečila poslabšanje.

Naravni mehanizem

Potenje je naravni mehanizem, s katerim se telo ubrani pred pregrevanjem in vzdržuje telesno temperaturo na optimalnih 36,5 stopinjah Celzija. Nekaj kapljic potu na čelu ali blazini zjutraj ni nič nenavadnega, ljudje se nenehno potimo, a če se zbudimo premočeni od znoja, da se moramo preobleči, če je premočena tudi posteljnina, to zagotovo ni običajno in zato moramo poiskati vzroke.

Vzroki

Lahko gre le za stranski učinek nekaterih zdravil, navadno pri zdravilih za depresijo in diabetes pa tudi pri hormonski terapiji, ki jo predpišejo ob menopavzi. Potenje se pojavi tudi ob okužbah, recimo tuberkulozi, ki zajame dihalne poti, endokardititsu oziroma vnetju noranje plasti srca, osteomelitisu, ki zajame kosti, pri brucelozi, ki povzroči burno reakacijo bezgavk, ki zelo zatečejo. Potencialni sprožilci so lahko tudi nepravilno delovanje ščitnice, še posebej hipertiroza, ki posprešuje metabolizem in povzroča dvig telesne temperature, abscese (kopičenje gnoja v tkivih), težave s spanjem, apnejo. Pride lahko namreč do kratkih zastojev dihanja, zarati nezadostnega kisika pa se začne telo potiti. V najslabšem primeru je lahko nočno potenje tudi posledica resnih bolezni rakavega izvora, levkemije, črevesnega raka, mielofibroze, limfoma …

Poudariti pa je treba, da lahko prekomerno potenje sprožita tudi stres in napetost. Zaradi tega je treba skrbeti za svoje duševno zdravje tako kot za fizično in izločiti vse nezdrave dejavnike, ki vplivajo nanj.

Kako ukrepati?
  • Pazite na prehrano! Izogibajte se pretirano začinjene, mastne in težke hrane, še posebej zvečer, saj spodbuja potenje. Izogibanje se večjim količinam sladkorja, še posebej industrijsko predelenaga, saj lahko naglo poveča ali zmanjša sladkor v krvi, povzroča pa tudi pretirano potenje.
  • Spite v sobi z optimalno temperaturo med 19 in 24 stopinj Celzija, ki je dobro prezračena. V toplem in zadušljivem prostoru prej začeli potiti.
  • Izberite vzmetnice, blazine in posteljnino iz naravnih materiralov. Bombaž je najboljša izbira, ki diha, ta pa pomaga telesu pri termoregulaciji.
  • Uporabite eterična olja, ki pomirjajo, pomirijo napete živce, delujejo pa tudi na hormone, ki se spustijo na normalne vrednosti. Sivka, žajbelj, meta in agrumi so dobra izbira. Lahko jih razredčite v baznem olju, nato pa vtrete v kožo, najbolje v predelu senc in čela, razredčene v vodi pa uporabite kot osvežilec zraka.

 

Imunski sistem in njegove skrivnosti

Foto: Damir Khabirov / Getty Images Plus via Getty Images