Rožnati oktober: Mesec boja proti raku dojk

Mesec boja proti raku dojk

Podobno kot v večini razvitih držav je tudi v Sloveniji rak dojk najpogostejši rak pri ženskah, saj je vsak peti nov primer raka pri ženskah rak dojk. Ni pa to izključno bolezen žensk – med obolelimi sta tudi eden do dva odstotka moških. Rožnati oktober je mesec boja proti raku dojk in je pravzaprav mesec ozaveščanja, kar je zelo pomembno, saj vam lahko zgodnje odkritje reši življenje.

Preventiva:

Temelj zdravja

Kljub dejstvu, da je genetska nagnjenost največji dejavnik tveganja za nastanek raka dojk, številne študije kažejo, da le 10 % žensk oboli zaradi dednosti. Medtem ko je v drugih primerih bolezen posledica drugih dejavnikov. To pomeni, da lahko storimo veliko, da se izognemo tveganju, da do bolezni sploh ne pride.

Kaj lahko naredimo?

Da bi preprečili kakršnokoli bolezen, je zelo pomembno, da upoštevate življenjske navade. Način, kako živite, je ključnega pomena za stanje celotnega organizma. Splošna priporočila za preprečevanje vključujejo zdravo prehrano, primerno telesno težo in redno fizično aktivnost. Čeprav so številne študije pokazale, da ne moremo potegniti črte med prehrano in tveganji pred rakavim obolenjem, je pomembno, da jeste čim več sadja in zelenjave, hkrati pa se izogibate industrijsko predelani hrani in rdečemu mesu. Živila, ki vsebujejo fitoproteine, kot so soja in različna žita, odlično preprečujejo nastanek raka dojke, zato je na Japonskem in tudi v nekaterih drugih otoških državah, kjer so v prehrani ljudi ta našteta živila, najnižja stopnja obolevanja.

Debelost in hormoni kot dejavnik tveganja

Ženske, ki so v menopavzi in imajo prekomerno težo (BMI – indeks telesne mase), so izpostavljene večjemu tveganju za obolenje v primerjavi z drugimi ženskami. To velja tudi za tiste, ki so hitreje dobile prvo menstruacijo in pozno vstopile v menopavzo. Hormoni iz prehrane so prav tako dejavnik tveganja, ker dekleta vse pogosteje, predvsem zaradi načina prehrane, dobijo menstruacijo pred 12. letom starosti. Če je kdo v vaši ožji družini zbolel za rakom dojk (mama, sestra, babica) in če se pokaže, da obstaja genetska mutacija, obstaja večje tveganje, da tudi vi zbolite. V tem primeru je priporočeno intenzivno spremljanje (ultrazvok, mamografija) sprememb, v nekaterih izjemnih primerih pa se posameznice odločijo za preventivni kirurški poseg – dvojno mastektomijo z rekonstrukcijo dojk. Če ohranjate primerno telesno težo, se izogibate alkoholu in cigaretam, ste rodili pred 30. letom ter ste čim dlje dojili, ste zmanjšali tveganje za obolenje.

Najpomembnejše:

Zgodnje odkrivanje

Samopregled dojk je nekaj, kar bi vsaka ženska morala početi vsaj enkrat mesečno. Če med tipanjem začutite kaj nenavadnega (na primer vozel, zatrdlino) ali opazite rane na bradavici, krvavenje iz bradavice, spremembo barve kože na dojkah in bradavicah, otekle dojke, povečane ali trde limfne žleze pod pazduho, se takoj naročite na pregled. Za ženske nad petdesetim letom pa je tako ali tako priporočena mamografija na vsaki dve leti. Cilj je, da se morebitni rak dojke odkrije v zgodnji fazi. Torej, pomembno je zgodnje odkrivanje raka, kar posledično pomeni, da ima pacientka več možnosti za popolno ozdravitev. 

Zlati standard diagnostike

Mamografija je slikanje dojk z rentgenskimi žarki, pri katerem dojko predhodno stisnejo med dve plastični plošči in slikajo. Pri slikanju uporabljajo nizke odmerke rentgenskih žarkov, ki potujejo skozi tkivo dojke in na drugi strani dojke naredijo sliko na film. Vsako dojko stisnejo in slikajo v dveh projekcijah. Mamografija je najbolj zanesljiva in najbolj natančna metoda za ugotavljanje začetnih rakavih sprememb dojk, saj odkrije spremembe v dojki veliko prej kot katerakoli druga preiskava.

Biopsija dojke pred operacijo

Igelna biopsija dojke je preiskava, pri kateri z iglo vzamejo vzorec tkiva dojke, da ugotovijo naravo spremembe v njej. Če zdravnik med pregledom dojk – pri mamografiji ali ultrazvočnem pregledu – opazi nejasno spremembo v tkivu dojke, je treba takšno spremembo natančneje opredeliti. Tako ugotovimo, ali je sprememba neškodljiva (benigna) ali morda nevarna (maligna) in ali zahteva dodatne ukrepe. Z igelno biopsijo preiskovalec vzame vzorec spremenjenega tkiva za kasnejši mikroskopski pregled in opredelitev spremembe. Igelno biopsijo dojke izvajajo Onkološki inštitut v Ljubljani, Univerzitetni klinični center Maribor in tudi večina regionalnih bolnišnic v Sloveniji. Na igelno biopsijo dojke vas napoti zdravnik družinske medicine, ginekolog ali zdravnik v centru za bolezni dojk. Z napotnico se naročite pri enem od izvajalcev, kjer vam bodo določili datum preiskave. Za osnovno citološko punkcijo boste prišli na vrsto v roku enega tedna ali prej.

Zveza med vsadki in pojavom raka dojk

Zaradi estetskih ali zdravstvenih razlogov morajo nekatere ženske popraviti prsi z vsadki. Danes je na voljo veliko vrst vsadkov, nobenega strahu pa ni, da bi ženska z vsadki v prsih zaradi njih dobila raka na dojkah. To so napačne predstave in so posledica nezadostnih informacij. Ker so vsadki nameščeni pod žlezami ali pod mišicami, daje možnost popolnega nadzora nad prsmi (ultrazvok, mamografija, magnetna resonanca). Tudi opravljanje samopregledov in pregledov s strani onkokirurgov je omogočeno, zato ženske z vsadki v prsih opravljajo preglede svojih prsi enako kot ženske brez vsadkov.

Rak jajčnikov: Kaj moramo vedeti o tem tihem ubijalcu?

Foto: Marina Litvinova / Getty Images Plus via Getty Images